Prema najnovijim informacijama, očekuje se da Javni poziv za bespovratna sredstva od 50% koja daje Svetska banka bude raspisan 22. aprila 2021. godine. Po ovom javnom pozivu biće moguće da se konkuriše za projekte koji se tiču primarne poljoprivredne proizvodnje. Konkretno, obuhvaćen je deo Pravilnika koji se odnosi na oblast Unapređenje konkurentnosti i jačanje veza unutar tržišnog lanca u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje. Konkurs koji se odnosi na otkup, preradu i marketing biće objavljen u septembru kada se očekuje Javni poziv za ovu oblast.

 

Iznos subvencija Svetske banke

Kreditna linija koja će biti obuhvaćena ovim Javnim pozivom obuhvata finansiranje projekata čija je vrednost od minimalno 20.000 evra do maksimalno 50.000 evra.

 

Sektori koji mogu da učestvuju za bespovratna sredstva Svetske banke

Sektori koji mogu da konkurišu su:

  • sektor stočarstva (mleko, pčelarstvo, tovna junad, meso)
  • sektor voća i povrća (zaštićen prostor, jagodičasto voće, ostalo voće, grožđe, povrće, cveće)
  • sektor ostalih useva

 

Konsultanti Svetske banke

Svetska banka odobrava subvencije za poljoprivredu u saradnji sa Upravom za agrarna plaćanja, koja vrši prijem i obradu zahteva. Slanje zahteva za odobrenje projekta sadrži u sebi i elemente biznis plana, koji mora da bude usklađen sa prijavljenim proizvodnim kapacitetima u primarnoj proizvodnji (setvena struktura, stočni fond, broj košnica itd). Takođe, potrebno je uraditi i evaluaciju ekoloških i socioloških aspekata projekta koji će imati značajan uticaj prilikom donošenja odluke o prihvatljivosti projekta za finansiranje i odobravanje donacije - bespovratnih sredstava. Preporuka Svetske banke je da obrazac popune konsultanti Svetske banke koji su prošli obuku i koji će zvanično biti objavljeni na web sajtu Uprave za agrarna plaćanja kada Javni poziv bude objavljen.

Konsultanti agencije KRUNET prošli su obuku Svetske banke organizovanu od strane Uprave za agrarna plaćanja i samim tim su licencirani konsultanti za podnošenje zahteva za ovu kreditnu liniju i za subvencije Svetske banke.

U zavisnosti od sektora po kom se konkuriše, moguća je nabavka opreme, izgradnja objekata, nabavka traktora subvencijama Svetske banke, sve u iznosu od 50% bespovratnih sredstava.

Više informacija sa detaljima o ovom konkretnom Javnom pozivu i subvencijama i donacijama Svetske banke u Srbiji možete pročitati OVDE