Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostavilo je akreditacioni paket za dve nove mere IPARD programa Evropskoj komisiji na mišljenje 8. Novembra 2019. Odgovor Evropske komisije očekuje se početkom ove godine.

Jedna od ovih mera je MERA 7, što u praksi znači da će građani Srbije moći da konkurišu za bespovratna sredstva iz IPARD programa za ulaganja u ruralni turizam. Konkretno, moći će da se konkuriše za bespovratna sredstva EU za izgradnju I opremanje objekata u selima.

Ministarstvo je objavilo da po prihvatanju odobrenju akreditacionih paketa od strane Evropske komisije, sledi usvajanje pravnog okvira za ovu meru (MERA 7) I objavljivanje Prvog javnog poziva.

Druga predložena mera (IPARD MERA 9) odnosila bi se na tehničku pomoć tj podršku IPARD Upravljačkom telu pri Ministarstvu za sprovođenje ostalih aktivnosti poput informisanja, edukacije, ekspertske pomoći a sve u cilju da se poveća iskorišćenost IPARD sredstava I poboljša sprovođenje IPARD programa.

Kada je reč o merama koje je Evropska komisija ranije odobrila i čije sprovođenje je u toku, prošle godine su objavljena tri javna poziva za dve mere (MERA 1 I MERA 3), po kojima su građani mogli da apliciraju za sredstva koja bi uložili u nabavku opreme, mašina, mehanizacije, traktora ili u preradu i marketnig poljoprivrednih proizvoda i ribljih proizvoda.

Na dva sprovedena javna poziva za nabavku opreme u 2019. pristiglo je oko 530 prijava, dok je javni poziv za ulaganja u preradu i marketing proizvoda (MERA 3) još u toku i trajaće do 24. februara.

Naime, za ulaganja u preradu i marketing proizvoda do sada je izdvojena najveća suma u iznosu od 46 miliona evra.

Javni pozivi za te dve mere sprovode se od decembra 2017, a na osam javnih poziva, od kojih je završeno sedam, pristiglo je ukupno 1.306 prijava.

Ove dve mere pripadaju takozvanom programu IPARD II, a u toku su, kažu u Ministarstvu, pripreme za izradu IPARD III programa, koji će pružiti pomoć u izgradnji ruralne infrastrukture, kao i veća podrška mladima.

 

VIŠE INFORMACIJE PUTEM TELEFONA ILI EMAIL-a OVDE!