Lepota i zdravlje

 
 
 
Srbija
Kruševac

Ekonomija

Zabava

Horoskop
za 2010.

Igrice

Život
1Naši prijatelji

Perspektiva
Art Maky

 
 

Najlepše žene na svetu

10.05.2010.

Lista deset najlepših slavnih žena, sastavljena posle detaljne analize fotografija objavljivanih u medijima, još jednom je pokazala da je prava lepota neprolazna. Na listi nema ni jedne žene mlađe od trideset, a tri imaju dovoljno godina da bi bile u penziji.

Tri žene, koje imaju dovoljno godina da bi bile u penziji, našle su se na listi deset najlepših slavnih žena. Na čelu liste je 36-godišnja španska glumica Penelope Kruz(na slici).

Listu je za tekstilnu industriju „Vizard džins" sastavila modni ekspert Seli Alen, analizirajući fotografije objavljivane u medijima.

„Svih deset žena koje su se našle na listi, često su fotografisane kada su to najmanje očekivale, a ipak su uspevale da uvek izgledaju sjajno", objasnila je Alenova.

„Ponekad su ih paparaci uhvatili bez šminke, raščupane ili u nimalo laskavima pozama, ali je njihova prirodna lepota uvek uspevala da se 'probije'".

Francuska glumica Katrin Danev (66) zauzela je laskavo peto mesto na listi.

Njena britanska koleginica (64) Helen Miren je na šestom, a italijanska diva Sofija Loren (76), baka dvoje unučadi, na desetom mestu.

Nijedna poznata lepotica u dvadesetim nije se našla na listi, a najmlađa je Šarliz Teron sa 34 godine.

Nakon što je sastavila listu, Sali Alen ju je pokazala grupi od 1.200 mladih muškaraca i njih 80 odsto se saglasilo sa rangiranjem.

Sve to, smatra Alenova, pokazuje da je prava, prirodna lepota večna.

Lista deset najlepših žena na svetu:

1. Penelope Kruz (36 godina)
2. Klaudija Šifer (39 godina)
3. Kristin Skot Tomas (49 godina)
4. Jordanska kraljica Ranija (39 godina)
5. Katrin Denev (66 godine)
6. Helen Miren (64 godine)
7. Šarliz Teron (34 godine)
8. Kejt Bekinsejl (36 godina)
9. Nataša Mekelhon (40 godina)
10. Sofija Loren (76 godina) (RTS)

 

Uskoro definitivno rešenje za celulit?

03.05.2010.

Celulit "napada" mlade i stare, mršave i debeljuce, manekenke i domaćice… Premda su naučnici širom sveta angažovani da pronađu lek protiv celulita, za sada postoje samo procedure koje manje ili više pomažu i drže ga pod kontrolom.

Masne naslage i celulit razlikuju se po strukturi i po načinu na koji ih možete otkloniti. Dok mast telo troši kao "gorivo” i topi ga kada trošite više kalorija nego što unosite, celulit ne reaguje na dijete.

Mast u ćelijama zahvaćenim celulitom ostaje zarobljena i potrebno je spoljnim agensima razbiti masnu ćeliju, kako bi mast iz nje mogla da se eliminiše iz organizma prirodnim mehanizmom pročišćavanja - kroz limfni sistem, piše "Estetika, hirurgija i kozmetika".

Razni preparati i tretmani koriste različite metode za razbijanje ovih ćelija: ultrazvuk, zagrevanje, hemikalije koje napadaju ćelijsku membranu…

Kada se masne ćelije razbiju i izbace svoj sadržaj u međućelijski prostor, tada treba da pripomognete telu da ovu mast izbaci napolje. Ubrzajte cirkulaciju i kretanje limfe kretanjem, vežbanjem i masažama koje podstiču drenažu limfe.

Devedeset odsto žena ima celulit koji se najčešće pojavljuje na zadnjici, bokovima i butinama. Smatra se da je estrogen jedan od glavnih krivaca za ovu ružnu pojavu.

"Aesthetic Surgery Journal" opisuje kao najuspešniji tretman celulita, kombinaciju laserskog tretmana i transplantaciju sopstvene masti. Istraživanje je rađeno od januara 2003. do decembra 2006. godine, na 52 žene s celulitom trećeg i četvrtog stepena.

Laser Nd:Yag upotrebljen je za lipolizu potkožnog masnog tkiva i istovremeno zatezanje kože stimulacijom proizvodnje kolagena i celulita.

Posle tretmana, histološki su analizirani uzorci tkiva. Došlo se do zaključka da je postignuto znatno poboljšanje izgleda kože zahvaćene celulitom. Nakon toga, pacijentima je vršena autotransplantacija sopstvene masti da bi se izravnala koža i popunile neravnine nastale izvlačenjem masti iz potkožnog tkiva.

Većina žena - oko 85 odsto, ocenila je rezultate intervencije kao "dobre” ili "odlične”, a ostaje da se uradi još istraživanja pre nego što se zaključi da je ovaj tretman definitivno rešenje za celulit.

Dotle, ako ste se ugojili, ili vam se nakon duge zime i čestog sedenja, pojavio celulit, "bacite” se na voće, povrće, žitarice…Unosite dosta tešnosti u organizam, izbegavajte gazirana i zaslađena pića, suhomesnate proizvode i so.

Šetajte, vežbajte i vrlo brzo ćete primetiti prva poboljšanja koja će vam dati snagu da istrajete do konačnog cilja.(MONDO)

 

Zbog vulkanskog pepela manje izlaziti

19.04.2010.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" preporučio je danas posebno starijim građanima i deci da u slučaju povećane koncentracije vulkanske prašine u vazduhu organiče izlaske na otvoreni prostor. Institut preporučuje i da se "smanji fizička aktivnost rekreativnog ili takmičarskog tipa u vreme trajanja epizode zagađenja" kao i da oni koji imaju posledice "pravovremeno prijave pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema". Svaka vrsta praškastog zagađenja, "bez obzira da li su čestice industrijskog ili prirodnog porekla, predstavlja značajno opterećenje za respiratorni sistem čoveka, bilo da se manifestuje kratkotrajno u visokim koncentracijama (vulkanska prašina) ili dugotrajno u niskim". "Čestice čađi mehanički nadražuju sluznicu disajnih organa i pri produženoj ekspoziciji dovode do bujanja vezivnog tkiva i razvoja fibroze", objavljeno je u preporuci na internet stranici Instituta. Osobe koje posebno osetljivo reaguju na povećanje koncentracije polutanata u vazduhu su stariji, deca i oni koji upražnjavaju fizičku aktivnost u spoljnoj sredini, precizira Institut. Kod starijih osoba dolazi do opadanja fizioloških rezervi, dok je, s druge strane, za to starosno doba tipična povećana prevalenca kardiopulmonarnih poremećaja, što ih, samim tim, čini još osetljivijim. Respiratorni sistem dece je u tom periodu još uvek u razvojnoj fazi, pa je i njegova osetljivost na polutante u ambijentalnom vazduhu veoma manifestna, naročito kada se zna da deca više vremena provode napolju. U posebnu grupi osoba sa povećanim rizikom po zdravlje spadaju već oboleli od nekih hroničnih respiratornoh oboljenja, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, dodaje se u preporuci. Druga erupcija vulkana na Islandu počela je u sredu, a vulkanski oblak pepela nošen vetrovima dospeo je iznad Velike Britanije, Skandinavije i centralne Evrope. (Tanjug)

 

Prosečan ljudski vek duži za 21 godinu

12.04.2010.

Ujedinjene nacije navele su u najnovijem izveštaju da je očekivana dužina života ljudi u svetu porasla za 21 godinu u poslednjih 60 godina.

Dužina života je sa prosečnih 47 godina u periodu 1950-1955. dostigla 68 godina u periodu 2005-2010.

Porast dužine života objašnjava se boljom ishranom, boljom higijenom i napretkom nauke i medicine, pre svega kad se radi o vakcinama i lečenju infektivnih bolesti.

U izveštaju se ističe da je u periodu 1950-1955. stopa umiranja sa 60 i više godina iznosila 26 odsto, dok u periodu 2005-2010. isnosi 54 odsto, prenela je agencija AP.(Tanjug)

 

Ishrana posle posta

05.04.2010.

Ukoliko ste postili svih 40 dana ili nedelju dana, imajte na umu da se telo ispostilo i mrsna hrana treba da se jede pažljivo.

- Nemojte odmah da jedete velike količine hrane, pogotovo masne - savetuje Branka Mirković, nutricionista.

Za doručak uzmite kao što je običaj jaje sa salatom ili belim mrsom (sir, pavlaka, kajmak) ili šunkom, što zavisi od običaja.

Ručak treba početi supom, a onda uzeti meso po izboru sa salatom. Iako ne izgleda tako, jagnjetina je masna i veoma se teško vari, pa budite obazrivi. Nikako je nemojte kombinovati sa mlečnim proizvodima.

Po podne slobodno pojedite neki kolač. I uveče slobodno pojedite mlade krompiriće sa kajmakom, sirom i salatom.

Ako imate više jela za ručak, odaberite jedno i izbegavajte kombinovanje.

Mnogi se za uskršnje praznike suzdržavaju kad su jaja u pitanju, jer strahuju da time ne bi povećali vrednosti holesterola u krvi. Ovaj strah je neosnovan, tvrdi bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Godinama su jaja bila glavni krivac za visok holesterol u krvi, dok se nije utvrdilo da u organizmu zdravog čoveka redovnim konzumiranjem jaja ne dolazi do porasta vrednosti holesterola. Stručnjaci su utvrdili da ono što je opasan uzročnik povećanog holesterola jesu životinjske masti. Pacijenti sa visokim nivoom holesterola treba ipak da se konsultuju sa lekarom u vezi sa količinom jaja koju mogu da unesu.

Uskršnja jaja treba da se potroše u roku od tri dana, jer kroz pore jaja mogu da uđu bakterije, tvrdi Bankhofer.(Lepota i Zdravlje)

 

Za lice bez bora

29.03.2010.

Bez obzira na to da li imate 35 godina i tek prve vidljive znakove starenja kože, ili 55 i već ste davno uočili i prihvatili te znakove, verovatno vas muče iste brige - kako smanjiti vidljivost bora.

I žene i muškarci znaju da je starenje neizbežan proces, ali uz tehnologiju i znanja koja danas imamo možemo da izgledamo mlađe nego što se osećamo. Evo kako možete da smanjite vidljivost bora.

 

1. Izbegavajte prejako sunce

Bore najčešće nastaju zbog štetnog delovanja sunčevih zraka. Jedna studija, sprovedena na blizancima, pokazala je da je izloženost suncu važnija čak i od naslednih činilaca. Blizanci koji su se oprezno izlagali suncu imali su manje bora i izgledali su mlađe.

2. Prestanite da pušite

Sve je više studija koje potvrđuju štetni uticaj cigareta na lepotu kože. Pušenjem se oslobađaju enzimi koji uništavaju kolagen i elastin, važne sastojke kože. Osobe koje puše sklonije su borama, a njihova koža je 40 odsto tanja nego koža nepušača.

3. Dobro se naspavajte

Kada ne spavate dovoljno, telo proizvodi višak kortizola, hormona koji loše deluje na ćelije kože. S druge strane, kada čvrsto i mirno i dovoljno dugo spavate, organizam proizvodi hormone koji podstiču rast ćelija i koža duže ostaje zdrava, deblja i elastična. Dakle - manje sklona borama!

4. Nemojte da žmirkate - nabavite naočare

Stalni pokreti mišića na licu - poput škiljenja - formiraju „brazdu" ispod površine kože koja vremenom postaje bora. Poželjno je da nosite naočare, ako vam trebaju za čitanje, odnosno sunčane preko leta.

5. Jedite više ribe - naročito lososa

Ne samo što je losos sjajan izvor proteina, već obiluje i omega-3 masnim kiselinama. Ove kiseline hrane kožu i održavaju je punom i mladolikom, te na taj način utiču na pojavu manje bora.

6. Jedite više soje

Sve više studija ukazuje na određena pozitivna svojstva soje u zaštiti od i lečenju fotostarenja kože. Nedavno istraživanje pokazalo je da suplementi na bazi soje popravljaju strukturu i čvrstoću kože posle samo šest nedelja korišćenja.

7. Umesto kafe - kakao

Studije su potvrdile da kakao sadrži visok nivo dva flavanola - epikatehina i katehina - koji kožu štite od sunca. Takođe popravljaju cirkulaciju ćelija kože, utiču na bolju hidrataciju, te lice čine mlađim i nežnijim na dodir.

8. Više voća i povrća

I voće i povrće obiluju antioksidantima koji deluju protiv štetnih uticaja slobodnih radikala. Zato osobe koje jedu dosta voća i povrća imaju mlađu i sjajniju kožu s manje bora.

9. Koristite kremu

Žene su često toliko opterećene kupovinom proizvoda koji izrazito štite od starenja, da zaboravljaju na pozitivan učinak obične hidratantne kreme. Koža koja nije lišena prirodne vlage izgleda zdravije, a sitne bore i linije manje su uočljive.

10. Ne preterujte s umivanjem

Preterano pranje vodom kožu lišava prirodnih ulja i vlage koji štite od nastanka bora. Takođe, ako vaš sapun ne sadrži hidratantne sastojke, radije koristite neko drugo blago sredstvo za čišćenje, inače ćete opasno isušiti kožu.(PRESS)

 

Koliko imaš godina

23.03.2010.

Imati četrdeset i neku za prosečnu ženu nekad je značilo da ima kratku kosu, nosi široku jaknu i bori se s kilogramima. Danas više nikakva pravila ne važe - razvoj kozmetičke industrije promenio je sve

Ući u petu deceniju života nekada je podrazumevalo da žena nosi široku odeću, ima naslage oko stomaka i sto odsto je posvećena suprugu i deci. Koliko god to zastrašujuće zvučalo, uglavnom je zaista i bilo tako. Srećom, danas je takvo poimanje iza nas, posebno pošto su „Očajne domaćice" u seriji pokazale da lude frizure, uske farmerke i kratke jaknice više nisu rezervisane za njihove ćerke tinejdžerke.

I, dok biti 45-godišnja majka troje dece ne zvuči kao neka zavidna pozicija, kada tu majku vidimo uz fotografije ćerki tinejdžerki, jasno je da te godine više ne znače starost, tromost, prepuštenost.


Tajna leži u celokupnoj promeni životnog stila. Sredovečne žene žele da ostanu mlade, izgledaju mlado i razmišljaju tako. Okupljaju prijatelje na „Fejsbuku", „Tviteru" i prate sajber kulturu. Zajedno sa svojim ćerkama tinejdžerkama čitaju modne časopise, prate i usvajaju trendove. Ako uđete pre podne u „Zaru" i „Mango", dok su 15-godišnjakinje u školi, u garderobama ćete pronaći njihove mame.

Veća briga za zdravlje i zdrave navike uopšte, takođe su jedan od bitnih faktora ovog napretka. Dovoljno sna, vežbanje, pravilna ishrana, takođe su bitni za ostanak u formi.

Primera kako izvrsno izgledaju žene u četrdesetim oko nas ima na pretek - manekenke Sindi Kraford i Eli Mekfirson, Džulija Roberts, Liz Harli, Demi Mur, Dženifer Aniston, Nikol Kidman, Karla Bruni i Hale Beri. Sve su prešle četrdesetu, sve su zadržale mladalački izgled i lica i tela. Rejčel Vajs, Kajli Minog i Rene Zelveger takođe su u četrdesetim, a izgledaju deset godina mlađe. I starije dame, poput Džejn Sejmur i Tvigi, a spomenimo i Sofiju Loren kojoj je 75, izgledaju odlično za svoje godine.

Botoks i punjenja za bore, pilinzi i još kojekakvi tretmani lepote, više ili manje agresivni, postali su uobičajeni. Ovde ćemo izuzeti plastične operacije.

- Četrdesete su samo mali korak - rekao je ugledni dermatolog Nik Loe iz Londona.
- Ako mi žena dođe u tridesetim i primenjuje moje savete o nezi kože, sigurno će takav izgled zadržati do svojih pedesetih.
Savet će uključiti i neinvazivne i nehirurške tretmane, lasere, uređaje sa radio-frekvencijama, kao i botoks, naravno, uz dnevne kreme koje štite od sunca i noćne reparativne kreme.
Bliska budućnost

Kozmetički tretmani biće sve brži, delotvorniji, trajniji, bezopasniji. Kreme za lice postaće još „naprednije". Biće jače i precizno prilagođene zahtevima kože svake žene. „Meni" nehirurških tretmana takođe će se proširiti dolaskom novih tehnologija. Biće sve više delotvornih tretmana koji imaju trajnije dejstvo, koji će skratiti vreme oporavka i eliminisati strah od neželjenih nuspojava.

Štaviše, biće moguće popiti tabletu koja će sedu kosu vratiti u prirodnu boju, poručili su nedavno iz „Loreala". (PRESS)

Koji sport najbrže topi kilograme

18.03.2010.

Mnogi misli da višak suvišnih kilograma mogu da reše isključivo dijetama, ali stručnjaci upozoravaju da su vežbe ključne kada govorimo o zdravom mršavljenju.

Ko želi da izgubi dva, do dva i po kilograma nedeljno, mora dnevno da potroši 1.000 kalorija. Na primer, tako što bi svakog dana trčao veoma brzim tempom neprekidno dva sata. To je veliki izazov čak i za one koje su u savršenoj kondiciji.

Realno je očekivati da kroz fizičku aktivnost nedeljno potrošimo od pola do jednog kilograma, što možemo da postignemo i ako jedan do dva sata dnevno upražnjavamo umerenu ili malo težu fizičku aktivnost.

"Pri tom ne moramo da brojimo kalorije, jedino je važno da ne preterujemo sa konzumiranjem hrane", kaže iskusni fizioterapeut i trener Oliver Šmitlajn iz Minhena.

Pre nego što počnete da primenjujete program redovne fizičke aktivnosti, treba da obavite detaljan pregled i posavetujete se sa lekarom. Kod osoba sa velikim viškom kilograma ili zdravstvenim problemima određene vrste sportova mogu da budu kontraproduktivne.

Početnicima se preporučuje trening u intervalima: u načelu, opterećenje treba da bude umereno, sa kraćim fazama tokom kojih će telo biti izloženo većem naporu, čak i do granica njegovih mogućnosti. Posle nekoliko nedelja učinak će se automatski povećavati, a da pri tom nećemo morati da ulažemo veliki fizički napor.
Džoging

Početnici bi trebalo da treniraju u intervalima: pet minuta brzog hodanja, 30 sekundi sprinta, pa onda ponovo brzo hodanje. Postepeno treba produžavati brže faze i povećavati brzinu u sporijim intervalima. Savet: trening će biti delotvorniji ako trčite po različitim terenima i uzbrdo.

Ova vrsta treninga nije pogodna za osobe sa oboljenjima motoričkog sistema, kao ni za one sa prevelikim viškom kilograma, pošto su prilikom udara stopala u zemlju zglobovi i kičma previše opterećeni. Oni trening treba da započnu brzom šetnjom ili nordijskim hodanjem.

Trčanjem se utroši oko 500 kalorija, koliko sadrže jedan late makijato (0,25 l) i jedan mali mafin.

Plivanje
Ko se u vodi samo brčka, sigurno neće oslabiti. Da bi to postigao, moraće malo više da se potrudi, to jest da brzim tempom pliva nekoliko dužina, po mogućstvu, različitim stilovima naizmenično.

Prednost ovog sporta je i to što je pogodan i za osobe koje imaju veliki višak kilograma i koje su u veoma lošoj kondiciji.

Savet: gimnastika u vodi, akvadžoging i akvabik pojačavaju efekat. Sportsko plivanje utroši oko 550 kalorija, koliko ima u 100 g prženog kikirikija.

Vožnja bicikla
Bicikl uvek možete da vozite: na putu do posla, kada idete u kupovinu, u slobodno vreme ili dok ste na odmoru. Ovaj sport može lako da se uklopi u dnevni raspored. Osim toga, utiče na uspostavljanje psihofizičke ravnoteže.

Trebalo bi da imate kacigu da biste opasnost od povrede glave sveli na minimum. Savet: sedište treba da bude udobno i podešeno tako da prilikom okretanja pedala možete potpuno da ispružite nogu.

Vozeći bicikl sagorećete oko 450 kalorija, što odgovara polovini pice, piše "Blic".

Igre loptom
Bilo da je reč o rukometu, odbojci ili fudbalu - činjenica je da igre s loptom sagorevaju mnoštvo kalorija, treniraju mišiće i ligamente i poboljšavaju koordinaciju pokreta. Prednost ovih sportova je u tome što kroz igru potpuno zaboravljamo na fizički napor.

Za ove sportove su vam neophodne dobre patike kako ne biste naprezali zglobove. Savet: najzabavnije je u grupi. Saigrače ćete bez problema naći na sportskom igralištu ili ako se učlanite u neki klub.
Igre loptom troše oko 600 kalorija, što odgovara jednom parčetu torte sa šlagom.(MONDO)

Petogodišnjakinja na štiklama

01.03.2010.

Deca i mladi su bombardovani erotskim sadržajima dok se devojčicama nameće da moraju biti privlačne, tvrde britanski istraživači

Seks isuviše mnogo okružuje najmlađe Britance u štampi, na televiziji, na Internetu, u video-igricama i muzičkim spotovima, pokazalo je nedavno istraživanje u Britaniji.

„Hiperseksualizacija” utiče na ponašanje dece i mladih mnogo više nego u prethodnim generacijama, javio je Bi-Bi-Si. Psiholozi tvrde da se tinejdžeri sve više seksistički ponašaju, seksualno uznemiravaju pa čak i zlostavljaju svoje vršnjake. Izvori seksualizacije su u medijima i industriji, posebno u industriji zabave.

– Nisu to samo mediji, nisu to samo reklame – to su odeća, jezik, igračke – objašnjava jedna od autora izveštaja dr Linda Papadopulos.

– Broj dece mlađe od 18 godina optužene za seksualne delikte raste. Takođe, sve je više i to sve mlađe dece koja imaju anoreksiju i druge poremećaje ishrane, sve je više mladih koji idu na plastične operacije – dodaje dr Papadopulos.

Industrija snosi veliku odgovornost jer devojčicama prodaje cipele s visokim potpeticama, grudnjake i lutke u mrežastim čarapama.

Autori istraživanja smatraju da su devojčice ranije bile pod medijskim pritiskom da budu lepe i mršave, dok danas trpe uticaj da moraju biti lepe, mršave i – seksi. Šta je rešenje? Dr Papadopulos savetuje roditelje da svoju decu uče rodnoj jednakosti, kao i da im ukažu na to da su fotografije supermodela u časopisima kompjuterski obrađene i retuširane.

Britanski psiholozi tvrde da je na starijima da kontrolišu šta gledaju i čitaju njihova deca, posebno na Internetu koji je pun izazova, pornografije i sajtova koji promovišu anoreksiju. Profesor sociologije na univerzitetu u Kentu Frenk Furedi takođe smatra da je uloga roditelja ključna.

– Šestogodišnjaci danas vrlo vešto koriste kompjutere i oni izrastaju u desetogodišnjake koji gledaju najstrašniju pornografiju. Što je najgore, pri tom misle da je to što vide slika stvarnog života. A roditelji, koji naravno ne znaju da im klinci gledaju takve stvari, nisu tu da im objasne da u stvarnom životu nije tako – kaže profesor Furedi. Zato su današnji tinejdžeri, smatra Furedi, nasilni prema svojim devojkama, a tinejdžerke ne znaju da mogu reći „ne”.

– Roditelji, dakle, moraju da preuzmu kontrolu i da znaju šta njihova deca gledaju – zaključuje Furedi. On dodaje da je to vrlo teško jer su i novine, televizija i Internet, celo društvo, sa industrijom zabave na čelu, hiperseksualizovani. Autori ovog izveštaja su pozvali vladu da najmlađima onemogući pristup ovakvim prizorima.J. S.

Osmijeh najbolje štiti srce

25.02.2010.

Jedna američka studija pokazala je da pozitivno razmišljanje i sreća kod ljudi smanjuju rizik do srčanih oboljenja. Kroz ovo istraživanje naučnici su pratili zdravlje 1.700 ljudi u periodu od 10 godina, te su otkrili kako su depresivni i nervozni ljudi bili u rizičnoj kategoriji.

Ne postoji neki fundamentalni i neoborivi dokaz da je sreća dobar zaštitnik od srčanih oboljenja, ali ova studija je napravljena da podstakne ljude da više uživaju u životu i da nikad ne izgube pozitivan stav.

Ispitanici su ocijenjivani na osnovu emocija, od agresivnosti i anksioznosti do entuzijazma i zadovoljstva. Naučnici vjeruju da sretni ljudi mnogo bolje spavaju, te da zbog pozitivnog stava ne dozvoljavaju nekim situacijama u životu da ih pokolebaju ili deprimiraju.

"Potrebno je uraditi još mnogo istraživanja prije nego što dovedemo u direktnu vezu sreću i srčana oboljenja. Do tada savjetujem ljudima da budu pozitivni i kad možda ne vide razlog za to", rekla je dr. Karina Davidson za BBC.

Ljudi bi trebali, umjesto da čekaju godišnji odmor da bi bili sretni, truditi se da svaki dan ispune nekom sitnicom koja im pričinjava zadovoljstvo.

Ovo nije prva studija koja pokušava da u direktnu vezu dovede sreću i zdravlje.

Međutim, postoje i oni koji su skeptični kad je u pitanju rad na boljem raspoloženju.

"Nije uvijek lako popraviti raspoloženje u samo nekoliko trenutaka. Naučnici još uvijek nisu uspjeli dokazati da li je zaista moguće promijeniti naš prirodan nivo pozitivnog razmišljanja", rekla je dr. Ellen Mason iz Fondacije Srce u Velikoj Britaniji. (SarajevoX)

Make up trikovi za hladne dane

23.01.2010.

Kao što birate topliju garderobu kada se spusti živa u termometru i svoju šminku prilagodite vremenskim prilikama. Otkrivamo vam „zimski“ način šminkanja.

Adekvatna zimska šminka doprineće da lepo izgledate i kada se temperatura spusti ispod nule

DODAJTE VODU
Koži je tokom hladnih dana potrebna dodatna vlaga. Dodajte kap, dve obične vode u tečni puder, promešajte u ruci i stavite ga na lice. Ako koristite puder u prahu nekoliko minuta pre nanošenja poprskajte lice vodom da se ten osveži.

TOPLIJI TONOVI
Da biste svoju omiljenu svetlu senku za oči malčice potamneli i učinili toplijom za zimske dane pomešajte je sa braon senkom. To će „produbiti“ boju, ali je neće previše promeniti.

IZBEGAVAJTE BRONZU
To nije prirodan zimski ton kože, pa izgleda vrlo neprirodno, a lice često poprimi narandžast ili crvenkast ton. „Podesite“ boju kože tako da izgleda kao da ste se samo malo osunčali na zubatom suncu.

MASKARA
Uvek naglasite trepavice. Najsigurnija tehnika je: koristite samo crnu maskaru, višak koji vam se napravi na četkici „ostružite“ o ivicu tube. Zatim nastavite da je stavljate dok trepavice ne budu savršene veličine.(BlicŽena)

Kako smršati bez dijete

11.01.2010.

Praznici su prošli, a i sa njima hrana u većim količinama, ono što ostaje i posle praznika jesu višak kilograma. Moguće je brzo smršati, ali tako skinuti kilogrami obično se brzo i vrate, pa se ekspresne dijete ne preporučuju. Mnogo je bolje na zdraviji i prirodniji način doći do željene telesne težine. Eksperti poručuju da je dovoljno da unesete neke zdrave navike u svoj život pa da rezultati budu vidljivi. Evo šta nam oni savetuju:

Doručkujte svakog dana!

Nepreskakanje doručka je navika zajednička svima onima koji su smršali i uspeli da održe poželjnu težinu. Mnogi ljudi pogrešno misle da će se lišiti nekih kalorija ako ne doručkuju, ali to samo vodi preteranom jelu za vreme ručka. Dokazano je da vitkiji ljudi prvi dnevni obrok ne preskaču, a takođe pokazuju bolji učinak u školi ili na poslu. Predlog: probajte integralne cerealije sa iseckanim voćem i nemasnim jogurtom za početak dana. Ne preskačite doručak, ne zanemarujte njegove prednosti.

Ne ulazite u kuhinju tokom noći!

Ustanovite vreme kada ćete prestati da jedete i oduprite se grickanju slatkiša uz gledanje televizijskog programa tokom noći. Ako želite neki desert posle večere, uzmite malo laganog sladoleda, smrznutog voćnog jogurta ili popijte šolju čaja. Potom operite zube - tako ćete smanjiti verovatnoću da jedete još nešto.

Pažljivo birajte tečnosti koje pijete!

Na tečne kalorije često zaboravljamo, a one su i te kako važne. Zaslađena pića dodaju nam suvišne kalorije, a ne gase žeđ. Najbolje je da svoju žeđ utolite vodom, a možete u nju nacediti malo limuna ako volite tu kombinaciju. Preporučuje se i nemasno mleko, kao i sok od ceđenog voća. Ceđeni sok je i hranljiv i niskokaloričan i on vam može poslužiti kao užina između obroka. Budite pažljivi s alkoholnim pićima jer mogu biti veoma kalorična.

Najbolje su - integralne žitarice

Ako beli hleb zamenite integralnim hlebom, uštedećete mnogo kalorija i učiniti puno za svoje zdravlje, jer namirnice iz ove grupe sadrže najviše vlakana koja održavaju osećaj sitosti. Od integralnog brašna prave se i testenine, kolačići, kokice, krekeri i braon pirinač.

Kontrolišite svoju okolinu!

Vodite računa o svemu što vas okružuje, a što ima uticaja na ishranu - od preuređenja svoje kuhinje, do izbora restorana u koje idete. Kada idete na neku proslavu, pojedite zdravu užinu pre nego što odete, da ne biste bili u iskušenju pred mnogim poslasticama kojima će vas nuditi.(KruNet)

Provereni lekovi protiv mamurluka

04.01.2010.

Novogodišnja noć je prošla, reprize takođe, a tebe glava i dalje boli. To se zove mamurluk i leči se na sledeći način:

Trebalo bi da popiješ što više tečnosti. Preporučuje se da u čaši vode razmutiš kašičicu morske soli koja će zadržati tečnost u organizmu i sprečiti dehidraciju.

Ako nemaš snage za mućkanje, mešanje... uzmi čašu rasola. Kafu "preskoči", a ako baš želiš neki topli napitak popi zeleni čaj.

Za doručka je najbolje da pojedeš parče prepečenog tost hleba, a potom popiješ vitamine i to: B1, B6 i vitamin C.

Vitamine možeš uzeti zajedno sa nekim voćem, najbolje kiselim: kivi, limun, pomorandža... ili jednostavnije - uz čašu voćnog soka.

Međutim, ima onih kojima više pomaže malo jači doručak. Njima se preporučuje sendvič sa jednim jajetom (barenim ili pečenim), prženom slaninom, malo sira i listom zelene salate. I turšija je delotvorna, naročito kiseli krastavci.

Protiv bolova u stomaku, grčeva i mučnine pomažu lekovi kao što su probiotik, prirodni ugalj ili alkaselcer. Ako kod kuće nemaš ništa od toga razmuti kašičicu sode bikarbone u čaši vode. Mada, i kokakola pomaže.

Nakon svih tih radnji vrati se u krevet - dobar san je najbolji lek protiv mamurluka.

Ali pazi - ako planiraš, ili postoji mogućnost da se ubrzo ponovo nađeš u situciji da piješ, što je vrlo moguće jer praznični dani nisu završeni, nikako ne uzimaj aspirin jer on utiče na povećanje nivoa alkohola u krvi.

Takođe, ako ćeš ponovo piti trebalo bi da znaš da je mamurluk češći nakon šampanjaca, a da glava jače boli posle viskija nego posle votke. (MONDO)

Kako postajemo rasejani

15.12.2009.

Nevolje sa zaboravljanjem mogu da se jave i kao posledica neorganizovanosti koja se potom iskazuje kroz zaboravnost i opštu neorganizovanost.

Onaj ko u današnje vreme nije rasejan, u znatnoj je prednosti nad svima ostalima koji su, uglavnom, rasejani.

Jer, toliko je toga danas što privlači pažnju čoveka, da je istinska veština ostati usredsređen. Godine tu nemaju baš nikakvu presudnu ulogu. Nisu samo stari ljudi rasejani, piše "Politikin zabavnik".

Hoćemo li gledati televiziju? Film? Ne, slušaćemo radio! Samo muziku? Pretraživati Internet? Telefonirati? Skajpovati? Čitati novine, stripove? Voziti bicikl ili možda ipak učiti geografiju? Skuvati kafu ili popiti sok? Izazovi prete sa svih strana...

Čovek se od rođenja uči da bude pažljiv i usredsređen. Shodno tome, zaboravnost može da nastaje i postepeno. Tome sami doprinosimo, iako često nesvesni da radimo u korist sopstvene štete.

Ukoliko uporno gubimo nešto, onda bi trebalo i da razmislimo o tome kakav je naš stav prema tom predmetu.

Deca su često rasejana, ne uspevaju da se usredsrede, te lako skreću pažnju s onoga čime se trenutno bave. Jednostavno, ne mogu da zadrže pažnju duže vreme i njenim skretanjem na neku drugu radnju zaboravljaju, "poništavaju", ono što su prethodno radili.

Osim ovoga, postoji i takozvani slobodni let misli kad se dete (a zašto ne i odrasli čovek?) učestalo prepušta sanjarenju i zbog toga izostaje usredsređivanje na ono osnovno, svakodnevno.

Nevolje sa zaboravljanjem mogu da se jave i kao posledica neorganizovanosti koja se potom iskazuje kroz zaboravnost i opštu neorganizovanost.

Ove osobe dobro se snalaze u vremenu i prostoru, ali zbog neorganizovanosti zaboravljaju mnogo toga: gde su šta ostavili, kada treba krenuti u školu, da li su podgrejali ručak ili je već zagoreo.

Međutim, nije sve baš crno i belo. Ljudi su u stanju da neke stavri izvrše organizovano i usredsređeno, a onda odmah potom postanu dezorganizovani.

To je možda i najučestaliji vid ponašanja. Koliko je slavnih umetnika i naučnika bilo zaboravno za sve ono što nije predmet njihovog strastvenog zanimanja!
Kako se boiti protiv zaboravnosti

Tako što ćemo se truditi da ne "rasejavamo" svoju pažnju, već nasuprot, da je usredsređujemo.

Čitanje je savršen način za usredsređivanje pažnje. (Pod uslovom da posle pet minuta znamo šta smo pročitali!)

Sviranje nekog muzičkog instrumenta još je teži i delotvorniji put. Učenje nekog teksta napamet još bolji.

Zvuči jednostavno, ali nije. Kad nešto radimo, treba o tome da razmišljamo. Kao kad smo zaljubljeni. Koliko smo tada usredsređeni na voljenu osobu? Sto odsto. (MONDO)

Nova fitnes pravila

30.11.2009.

Fitnes stručnjaci ustanovili su da za održanje telesnog zdravlja ne treba uvek teško i naporno da vežbate. Evo nekoliko novih pravila za brzo postizanje kondicije i željene figure.

Menjajte brzinu tokom trčanja

Istraživanje koje je sproveo stručnjak Bart Džejkobson s Državnog univerziteta u Oklahomi pokazalo je kako se najbrže gube kilogrami – minut brže potrčite, pa zatim minut malo usporite. Menjanjem brzine tokom trčanja, masti se brze tope.

Lopta za čvrst stomak

Naučnici iz Masačusetsa su ustanovili da su vežbe za trbušne mišiće i za mišiće donjeg dela leđa mnogo efikasnije, ukoliko se rade s velikim pilates loptama.

Vežbajte brže

Već smo rekli da možete da postanete snažni i ako se ne umarate previše. Ali ako želite da budete baš snažni, malo pojačajte vežbu - brži hod pretvorite u spori trk. Posle toga, vaše telo će satima pretvarati masti u energiju.

Tegove u ruke

Uprkos dobrobitima trčanja, iste rezultate možete da postignete vežbanjem s tegovima i zdravom ishranom. Pri tom ćete imati jače mišiće i kosti, brži metabolizam i manje masti. Istraživanje sa Univerziteta u Ohaju otkrilo je da se samo jednom vežbom dizanja tegova metabolizam ubrzava za idućih 48 sati. Posle umerenog trčanja, metabolizam se, međutim, vraća u normalno stanje već posle pola sata. (Žena-Blic)

Nezdrave navike

16.11.2009.

Posle obimnog istraživanja Britanci iznenađeni brojem ljudi koji peru ruke kad izađu iz toaleta

Perete li ruke posle korišćenja toaleta i da li obraćate pažnju rade li to osobe za lavaboom pored vašeg?

Možda će vas iznenaditi podatak da samo 31 odsto muškaraca i 65 odsto žena to čini uprkos brojnim upozorenjima lekara koji, naročito sada, direktno poručuju da je higijena ruku osnovna zaštita od nadolazećih virusa.

Kako bi povećali ove nezadovoljavajuće procente, zabrinuti Britanci odlučili su da u velikom broju toaleta po hotelima, kafićima, restoranima i sličnim javnim mestima istaknu vidljiva upozorenja tipa „Koristite sapun za pranje ruku” ili „Skini prljavštinu sapunom sada ili je pojedi kasnije” koje je bilo istaknuto u muškim toaletima i na koje su oni najbolje reagovali.

Ova akcija direktnog podsticanja na korišćenje sapuna sprovedena je u okviru obimnog istraživanja Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

Njen cilj bio je da se proveri uticaj ovakvih poruka na odgovorniji odnos ljudi prema ličnoj higijeni a time, indirektno, i na njihovo zdravlje.

Pokazalo se da vredi podsećati. Jer, tamo gde nije bilo poruka bio je i manji procenat onih koji su ruke prali sapunom.

To je onih već pomenutih 65 i 31 odsto. Uticaj pisanih poruka bio je mnogo veći na žene nego na muškarce.

U prostorijama u kojima su bile direktne poruke za korišćenje sapuna broj žena porastao je na 75 odsto.

Muškarci se nisu previše obazirali, uprkos pažljivo i duhovito odabranim porukama. Procenat povećanja iznosio je skromnih 3,8.

Ovi rezultati dobijeni su na osnovu 32–dnevnog posmatranja skoro 200.000 poseta u toaletima širom Velike Britanije.

Naravno, istraživači ne samo što nisu bili zadovoljni onim što su precizno registrovali bežični postavljeni uređaji, već su bili i neprijatno iznenađeni malim brojem svojih državljana koji imaju običaj da posle korišćenja toaleta operu ruke sapunom. (Politika)

Dok ne stigne vakcina dobar je i beli luk

13.11.2009.

Beli luk je od davnina lek za sve. Ima široku primenu u narodnoj medicini, a u poslednje vreme koristi se i u farmakološkoj industriji.

Svoje latinsko ime - Allium sativum, beli luk je dobio po najznačajnijem sastojku koji sadrži - alicinu, koji deluje antibakterijski.

Međutim, da li beli luk može da se jede u neograničenim količinama?

Stručnjaci kažu da je potreban oprez ako se uz beli luk uzimaju vitamin E, preparati ginko bilobe, lekovi trental, aspirin, farin, heparin, jer može da dođe do pojačanog krvarenja.

U narodu se beli luk nije koristio samo kao lek, već i kao sredstvo za bajanje, vračanje, bacanje mađija i čini. I danas mnogi na put ne kreću bez belog luka. Kad se sin slao u vojsku ili je ćerka izlazila, stavljao im se beli luk u odeću, da ih sačuva.

Bez belog luka ne bi bilo piramida

Iz istorijskih spisa vidi se da je i u starom i u srednjem, kao i dugo vremena u novom veku, beli luk priznavala za lek i službena medicina raznih naroda, ali je u 19. veku gotovo potpuno bio izbačen iz farmakopeja.

Tek u Prvom, a naročito u Drugom svetskom ratu i posle njega, počinje pravo naučno proučavanje belog luka, pa se on danas sve više i raznovrsnije upotrebljava u naučnoj medicini.

Beli luk ulazi u sastav raznih preparata za jačanje organizma, kao stimulans nervnog sistema, zatim protiv visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti (tifus, grip, difterija, kolera), protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja...

Beli luk je veoma stara biljka. Kinezi, Indusi, Jevreji, Egipćani i drugi narodi gajili su ga više vekova pre nove ere kao hranljivu, začinsku i lekovitu biljku. U Bibliji se spominje jedno jelo od belog luka i sirćeta koje se davalo kosačima.

U staroj induskoj medicini beli luk je bio vrlo cenjen lek, a upotrebljavali su ga i kao ljubavni napitak. Stari Egipćani su, kažu neki, zahvaljujući preventivnoj moći belog luka, sprečili bolesti i uspeli da izgrade piramide.

Univerzalna amajlija

Najuniverzalnija amajlija

Stari Grci su zabranjivali pristup u hramove onima koji su jeli beli luk (nazivali su ga "smrdljiva ruža"), ali je malo biljaka koje su toliko poštovali kao beli luk.

Rimljani su ga takođe upotrebljavali za lek, začin i hranu. Vergilije spominje upotrebu isceđenog soka iz belog luka i majčine dušice: "Žeteoci, kosači treba da se namažu time ako žele mirno i bezbrižno da se u podne odmore i otpočinu, jer ih onda zmije neće ujedati".

Arapski lekari u srednjem veku mnogo su doprineli širenju upotrebe belog luka za lek, kao što su, uostalom, učinili i za mnoge druge biljke za koje nije znala tadašnja "nazadna" Zapadna Evropa.

Beli luk je i najuniverzalnija amajlija u biljnom carstvu i jedna od najjačih uopšte jer čuva od nesreća i uroka.

U mnogim narodima postoji verovanje da na beli luk "ne sme nikakva nečastiva sila". Naročito ga se plaše veštice, vračare, gatare.

Zato se beli luk obično drži iznad kućnih vrata. Novorođenčetu se stavlja pod glavu da ga brani od svakog zla. Iz istog razloga deca i odrasli belim lukom mažu dlanove.

Devojke udavače uoči Đurđevdana otkinu dva pera na struku belog luka, pa ako ujutru desno pero bude veće, udaće se, a ako levo bude veće, neće.

U aktuelnoj priči o novom gripu, zaštitnim maskama, vakcinama, pranju ruku, možda nije na odmet setiti se i belog luka. Ne može da škodi. (Beta)

5 efikasnih lekova iz košnice

03.11.2009.

Redovnom upotrebom meda i drugih pčelinjih proizvoda poboljšava se zdravstveno stanje i vitalnost organizma, te povećava njegova otpornost na mnoge infektivne i druge bolesti.

MED

Prirodna, visoko kalorična, biološki vredna hrana koja sadrži preko 300 za ljudski organizam važnih materijala. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Antibakterijsko delovanje meda slično je penicilinu. Fermenti pčelinjeg proizvoda deluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mesta među prehrambenim proizvodima.

Med sadrži ugljene hidrate, aminokiseline, organske kiseline, enzime, vitamine (B-kompleks, C, A, E).
Redovnom upotrebom meda poboljšava se zdravstveno stanje i vitalnost organizma, povećava njegova otpornost na mnoge infektivne i druge bolesti.

Najbolje je da ga uzimate drvenom ili plastičnom kašičicom, nikako metalnom. Rastvorite ga u mlakoj vodi, nikako u vrućoj. Trebalo bi da ga malo zadržite u ustima zato što će tako mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno preko sluzokože ubačene u krvotok. Procenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle do 100 g meda, za decu do 50 g, podeljenih na tri obroka u toku dana.

VOSAK
Proizvod voštanih žlezda pčela. Odavno se koristi kao lekovito sredstvo najčešće za pravljenje obloga jer ima osobinu da primi veliku kolicinu toplote. Zbog visokog sadržaja vitamina A pogodan je za lečenje mnogih kožnih oboljenja.

POLEN
Prirodni koncetrat bioaktivnih materija koji sadrži sve što je potrebno ljudskom organizmu : belančevine, aminokiseline, ugljene hidrate, masti, minerale ( K, Mg, P, Fe, Ca, ...), vitamine, enzime, etarska ulja. Zbog čvrstine opne polenova zrna pre upotrebe treba samleti i koristiti najbolje u kombinaciji sa medom.

MATIČNI MLEČ
Proizvodnja sekrecije žlezda mladih pčela predstavlja najsavršeniji pčelinji proizvod, koji sadrži brojne materije neophodne za rast, razvoj i normalno funkcionisanje čovekovog organizma. Mleč je eliksir života, izvanredna hrana, lekovito sredstvo. U njegovom sastavu su belančevine, ugljeni hidrati i masti i brojni vitamini. Pri konzumaciji mleča isključivo koristiti plastične ili drvene kašike i strogo izbegavati da mešavina dođe u kontakt sa metalnim predmetima.

PROPOLIS
To je smolasta materija karakterističnog prijatnog mirisa, koja zbog svog antimikrobnog dejstva služi za održavanje zdravlja i čistoće u košnici. Propolis je izuzetno koristan i lekovit za ljude, poznato je njegovo antibakterijsko, antimikrotično i antivirusno dejstvo.(Blic Žena)

 

Hranom protiv gripa

28.10.2009.

Zaštita od virusa gripa postiže se vakcinacijom, ali i izbor hrane tokom epidemije može imati važnu ulogu. Stručnjaci ukazuju na namirnice kojima se može osnažiti imuni sistem kako bi odoleo napadu virusa.

Grip je sezonsko oboljenje prvenstveno respiratornih organa izazvano virusom. Sezona gripa počinje sredinom jeseni i traje do prvih dana proleća.

Simptomi se pojavljuju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom i najčešće uključuju povišenu temperaturu, kašalj, bolove u grlu, ali i celom telu, začepljen nos, glavobolje, groznicu i opštu slabost.

Najveći broj obolelih od sezonskog gipa oporavi se za sedam, najviše 14 dana.

Međutim, kod starijih osoba, dece i pacijenata sa oslabljenim imunitetom moguće su komplikacije poput upale pluća, bronhitisa ili intenzivniji simptomi.

Najbolji način da se zaštitimo od gripa je vakcinacija. Eksperti kažu da bi bilo dobro pomoći imunom sistemu kako bi se organizam lakše branio od virusa. Jak imuni sistem i u slučaju da se razbolimo pre će se izboriti sa virusom gripa.

Jedan od ključnih faktora u održavanju odbrambenih snaga organizma u dobrom stanju je ishrana.

Farmakolog sa Univerziteta u Filadelfiji Ara Der Marderosian naglasila je da određene namirnice mogu poboljšati stanje imuniteta.

Iako meso nije na spisku najzdravijih namirnica, ono sadrži proteine koji se razlažu na neophodne amino-kiseline. Međutim, tu nije na odmet biti oprezan pri izboru odgovarajuće vrste mesa.

Dobrodošlo je meso sa nižim sadržajem zasićenih masnoća, a više omega-3 masnim kiselinama poput ribe, piletine, ćuretine i pačetine. Male količine govedine neće napraviti preveliku „štetu" uprkos visokom sadržaju nezdravih zasićenih masti.

Jedan od važnih sastojaka mesa je mineral cink zbog kojeg bi tu namirnicu trebalo uvrstiti na listu za borbu potiv gripa.

Minerali i vitamini zajači imunitet

Povrće je više nego korisno kada je u pitanju jačanje imuniteta, jer sadrži velike količine antioksidanasa poput beta karotena, luteina, likopena i selena.

Oni kojima ne smeta miris crnog i belog luka, snabdeće organizam antibakterijskim i antivirusnim materijama.

Stručnjaci sve češće ukazuju na moćna stimulativna svojstva na imuni sistem nekih vrsta pečuraka. Pečurke sadrže više važnih vitamina i minerala, a dok natrijuma ima veoma malo, masnoće i holesterola u ovoj namirnici nema uopšte.

Citrusi su dobar izvor vitamina C, ali i dijetalnih vlakana, te u sezoni gripa ne treba štedeti prilikom kupovine ovog voća.

Kao i drugi mlečni proizvodi, u jogurtu ima kalcijuma i vitamina D. Žive, aktivne kulture, to jest korisne bakterije, pomažu digestivnom traktu i jačaju imuni sistem, zato je bolje izabrati jogurt na kojem je naznačeno da ih sadrži.

Voćni jogurti najčešće imaju veliku količinu nepotrebnog šećera pa stručnjaci preporučuju pravljenje takvih poslastica kod kuće od svežeg voća i jogurta.

Tegobe izazvane bolom u grlu, potvrdili su sada i stručnjaci, ublažiće topla pileća supa ili supa od povrća.

Ipak, zdrava ishrana je samo jedan od faktora koji imuni sistem čine jakim. Od izuzetne važnosti za zdravstveno stanje su i dovoljno sna, tečnosti, redovne fizičke aktivnosti, a što se tiče konzumiranja alkohola i cigareta, ukoliko potpuno odricanje nije moguće, dobro bi bilo makar smanjiti količinu.

Stručnjaci savetuju vakcinaciju i osoba koje imaju jak imuni sistem kako bi se organizam lakše odbranio od najezde virusa.(RTS)

DECA zbog televizora podložna depresiji

26.10.2009.

Nova istraživanja pokazala su da deca koja do sitnih sati gledaju televiziju imaju rane simptome depresije to ne zbog depresivnih TV sadržaja, već zbog prevelike količine veštačke svetlosti koja dovodi do promena raspoloženja, odnosno gubitka energije.

Istraživanje sprovedeno na miševima dovelo je do zaključka da su miševi koji su proveli 24 sata pod veštačkim svetlom bili daleko više depresivni od onih koji su proveli 24 sata pod Sunčevim svetlom. Ovo istraživanje moglo bi da pomogne mnogim ljudima koji rade u noćnim smenama, kao i deci koja do sitnih sati gledaju televiziju ili su pak prilijepljena uz svoje kompujtere.(Lepota i Zdravlje)

 

Kako uskladiti posao i majčinstvo?

17.10.2009.

Zaposlene majke, kojima je već dovoljno teško da usklade porodični život i posao, našle su se u centru pažnje nove naučne studije. Istraživanje koje je nedavno sprovedeno, naime, pokazalo je da se deca zaposlenih majki slabije hrane, da više sede pred televizorom ili kompjuterom i da ređe u školu idu pešice od svojih vršnjaka čije majke ne rade.

Da li to znači da za decu bilo bolje da njihove majke budu uz njih ceo dan i kako je to uopšte moguće u ogromnom broju slučajeva kada je još jedna plata neophodna za kućni budžet?

O uticaju provođenja što je moguće više vremena sa decom na njihov fizički i mentalni razvoj u poslednje vreme se mnogo piše.

Očevi su tradicionalno bili ti koji su privređivali, a majke su bile domaćice koje su se brinule o deci - ali takva podela je odavno prestala da bude pravilo; danas je u Velikoj Britaniji oko 60 odsto žena sa malom decom zaposleno. Brojne studije su pokazale da odustvo oca iz kuće tokom dana ne utiče bitnije na razvoj dece, pa su naučnici usmerili pažnju na ulogu majki, koje sve češće ne samo da se brinu o porodici već i rade.

Jedan od autora najnovijeg istraživanja, profesorka Katrin Lo sa Instituta za zdravlje dece na Univerzitetskom koledžu u Londonu, izjavila je za britanski radio BBC da nema ništa loše u tome kada majka radi, ali da ona u tom slučaju mora da uloži dodatni napor kako bi obezbedila da deca vode zdrav život - kako u pogledu ishrane, tako i u pogledu fizičkih aktivnosti.

"Svesni smo činjenice da majke rade i da žele da rade, i da to može imati pozitivan uticaj na porodicu - veći prihodi, naime, olakšavaju kupovinu zdravije hrane, ili deci omogućavaju da se bave sportom. Ali, neke stvari su istovremeno otežane - na primer, majkama je teže da pronađu vreme da sa decom odlaze u šetnju, ili da kuvaju", istakla je Lo.

Prema rečima profesorke Lo, studija se nije bavila uticajem različitih faktora poput pripadnosti nekoj određenoj društvenoj klasi, ili visini poroda na razvoj dece.

"Mi majke smo svačije žrtveno jagnje. Svi na nas bacaju drvlje i kamenje. Moramo da žongliramo između zaposlene žene i majke svoje dece. Naravno da se osećamo krivim što sa svojom decom ne provodimo 24 časa dnevno, a na radnom mestu osećamo krivicu što ponekad ne možemo više da se posvetimo poslu, i da u firmama ostajemo do kasno uveče, kao naše koleginice koje nemaju dece", istakla je za BBC novinarka Karen Paskvali Džons, koja je i sama zaposlena majka.(B92)

Šminka sa zaštitom može da šteti koži

06.10.2009.

Šminka koju dame koriste za ulepšavanje, a koja nudi i zaštitu od štetnog zračenja sunca potencijalno može da poveća rizik od oštećenja ćelija kože, ističu francuski naučnici u časopisu "Archives of Dermatological Research".

Istraživanje koje je sprovedeno na popularnim kremama, puderima i losionima koji imaju zaštitne faktore, pokazalo je da čak 20 odsto njih ne odgovara standardima i jedva nude ikakvu zaštitu od nastanka bora i starenja koju izaziva UV zračenje.

Istraživači ističu potrebu nanošenja ovakvih prearata na kožu lica bar dva puta na dan, jer samo jedno nanošenje ne pomaže. Kreme i pudere niko ne nanosi na kožu dva puta dnevno, ali za losione za sunčanje i kreme sa zaštitnim faktorom to ne važi.

Čak i neke skupe kreme, kao što su Chanel ili Dior, nisu prošle test koji su naučnici sprovodili. Ove kreme imale su manji zaštitni faktor od pomenutog u deklaraciji, a UV zaštitu nije imala ni jedna. (MONDO)

Kupke za zimske dane

29.09.2009.

Voda je čudotvoran lek kad god smo umorni i iscrpljeni - pomaže nam da se opustimo, zaboravimo na brige i napunimo energijom. Zato, pretvorite svoj uobičajeni ritual kupanja u pravu uživanciju.

Na kraju napornog radnog dana poklonite sebi kadu punu pene, i uz plamen raznobojnih sveća, odabranu muziku i najdražu knjigu opustite se u čarima i blagodetima morske soli i eteričnih ulja.

I u gradu zima može da bude čarobna, samo ako se malo potrudite i priredite nešto posebno. A od niza prijatnih stvari koje možete da učinite za sebe kupka je najjednostavnija, ali i najdelotvornija, naročito u popodnevnim ili večernjim časovima, nakon posla, jer naprosto opušta, čisti i osvežava kožu, a ima i terapeutsko dejstvo jer pomaže kod nesanice, glavobolje, upale mišića...

Kupka za energiju
Da biste vratili energiju svom iscrpljenom telu, pet minuta pre ulaska u kupku istrljajte telo rukavicom od prirodnih vlakana ili vlažnim peškirom. Na taj način ćete podstaći cirkulaciju. Temperatura vode treba da bude maksimalno 34 stepena ili hladnija. Kupku započnite sa toplom vodom, a postepeno dodajite sve hladniju i hladniju vodu, iznenadićete se koliku hladnoću vaše telo može da podnese.

Ukoliko se tuširate, poslednji mlaz vode, pre nego što izađete iz kade, neka bude hladan. U kupku možete da dodate i nekoliko kapi eteričnih ulja kao što su bor, limun, ruzmarin ili nana koje ste prethodno pomešali u malo baznog ulja (maslinovom, jojobinom, bademovom...). Ulje dodajte u punu kadu da pre vašeg ulaska ne bi isparilo.

Senzualna kupka
Velike kade su idealne za kupanje udvoje i stvaranje intimne, senzualne atmosfere uz sveće i čašu vina. U tu svrhu dobro će vam doći eterično ulje ilang-ilanga koje ima divan miris, ali ga se brzo možete zasititi, pa ga u slučaju pripremanja kupke pomešajte s uljem lavande ili bergamota.

Umesto eteričnog ulja ruže možete da upotrebite sveže ružine latice.

Dodir je jedan od glavnih elemenata senzualnosti pa ukoliko kraj sebe nemate partnera koji će vas nežno masirati, upotrebite mekane tkanine kojima ćete nežno prelaziti preko kože. Grubi peškiri ovde ne dolaze u obzir.

Umirujuća kupka
Nakon svakodnevnih obaveza i napetosti, uveče sebi priuštite kratku, ali delotvornu kupku koja će vas umiriti i pripremiti za zasluženi odmor.

Ova kupka idealna je pre spavanja. Umesto jarkog svetla kupatila, upalite sveće, a na oči stavite tufere natopljene u čaj od lavande kako biste umirili osetljivo područje oko očiju i opustili išiće lica. Uronite uši u vodu i slušajte ritam svog disanja. Udahnite brojeći do osam, a izdišite brojeći do šesnaest.

Eterična ulja koja će vas umiriti su lavanda, geranijum i kamilica. Nakon kupanja obucite toplu pidžamu i popijte topli čaj od kamilice ili lavande, uvucite se pod meki pokrivač i slatko spavajte i sanjajte.

Velike kade su idealne za kupanje udvoje i stvaranje intimne, senzualne atmosfere uz sveće i čašu vina.
Dodir je jedan od glavnih elemenata senzualnosti pa ukoliko kraj sebe nemate partnera koji će vas nežno masirati, upotrebite mekane tkanine kojima ćete nežno prelaziti preko kože.
Kupka opušta, čisti i osvežava kožu, a ima i terapeutsko dejstvo jer pomaže kod nesanice, glavobolje, upale mišića...(www.zenskisvet.com)

1.2.

 

 

 
 
             
2007, KruNet | Marketing | Kontakt
Vrh strane