Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Stečaj za pet preduzeća iz Rasinskog okruga

 
27.01.2015
   

Od ukupno 32 preduzeća, koja su posle 2000. godine privatizovana u Kruševcu, ugovori su u međuvremenu raskinuti u čak 15.

Tri kruševačka preduzeća koja su u postupku restrukturiranja, a koja su krajem prošle godine napustili skoro svi zaposleni, jedno preduzeće bez zaposlenih i ćićevačka Veterinarska stanica takođe bez zaposlenih, preduzeća su iz Rasinskog okruga koja su na spisku za stečaj.

U preduzećima koja odlaze u stečaj, u "Savremenom domu", Fabrici ulja i Konfekciji "Zvezda" u stalnom radnom odnosu je ukupno 25 radnika, mada je u konfekciji tokom većeg dela prošle godine bilo angažovano od 50 do 80 radnika mesečno.

Iz ova tri preduzeća gotovo svi zaposleni su otišli krajem 2013. godine, koristeći socijalni program. Proizvodnju su tokom poslednjih nekoliko godina uspeli jedino da održe u Konfekciji "Zvezda", koja i sada ima ugovor sa modnom kućom "Mona", pa su oni optimisti da bi proizvodnja, nakon što fabrika namiri dugovanja, mogla da opstane.

"Sa predstavnicima Agencije za privatizaciju treba da razgovaramo o daljim koracima. Zvezda jeste na spisku za stečaj, ali to ne znači gašenje, to može da bude otuđivanje dela imovine, namirivanje poverilaca i opstanak proizvodnje", kazao je agenciji Beta direktor Konfekcije "Zvezda" Milorad Ilić.

On je podsetio je da je procenjena vrednost tog preduzeća oko 293 miliona dinara, a da obaveze iznose 306 miliona dinara, te da je država najveći poverilac.

Ilić je istakao da se prava vrednost zna tek kada se izađe na tržište i da očekuje da bi proizvodnja mogla da se preseli u pogon u selu Ribare, nedaleko od Kruševca, ukoliko se prethodno namire poverioci.

"Zvezda" u strogom centru Kruševca ima 3.800 kvadrata poslovnog prostora, tri lokala u tom gradu i po jedan u ćićevcu i Despotovcu, kao i pogon u Ribaru, površine hiljadu kvadrata sa kompletnom infrastrukturom.

To preduzeće trenutno šije za "Monu" i mesečno se radi oko 2.000 odevnih predmeta, anagažovano je 80 radnika. U stalnom radnom odnosu je petoro, koji krajem 2013. godine nisu iskoristili socijalni program.

Ilić je podsetio da je pomenuta modna kuća ranije izrazila zainteresovanost za kupovinu te fabrike, da ima kapacitet da uposli 100 do 150 tekstilaca, ali da sada treba pronaći odgovarajući model da se to učini.

U postupku restrukturiranja i privatizacije u Kruševcu su još "Trajal korporacija", HI "župa", pekarska industrija "Branko Perišić", Fabrika maziva, u kojima su tokom prethodnih godina raskinuti ugovori o privatizaciji, te IMK "14. oktobar" koji do sada nije bio privatizovan, a ukupno zapošljavaju oko 2.400 ljudi.

 

 

 

 

   

Foto: /

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Akter

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE