Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Ronioci “lečili“Ćelije

 
04.11.2014
   


Očišćeno dno jezera nedaleko od Kruševca, na putu za Brus, iz koga se vodom snabdeva više od 120.000 ljudi. U akumulaciji godinama taložen otpad: gume, flaše, kese, nameštaj... Đubre nanele i prolećne poplave.

GRUPA od 12 ronilaca prvi put u istoriji očistila je dno jezera Ćelije, udaljenog 25 kilometara od Kruševca, na putu za Brus. Iz te akumulacije vodom se snabdeva više od 120.000 ljudi, a na dnu su godinama taloženi dokazi ljudskog nemara: automobilske gume, plastične flaše, delovi nameštaja, kese... Dodatne količine otpada nanele su bujice u nedavnim poplavama.

- Veliki priliv vode sa pritoka doneo je ogromne količine otpada, a iako se čistilo, dobar deo đubreta natopio se i pao na dno - kaže iskusni ronilac Borislav Petrović, trener Kluba podvodnih aktivnosti. - Okupili smo ronioce i iz Paraćina i Niša, koji su dobrovoljno pomagali. Imali smo na desetine zarona.

Gnjurci su radili u parovima. Spuštali su se na dubinu od 10 metara, a svaki zaron trajao je oko 60 minuta. Pomoć su im pružili i pripadnici Komunalne policije, kao i vredni ribočuvari koji čuvaju rasinske reke. „Napali“ su dve lokacije na jezeru, zaseok Vasić i lokalitet Klanac.

Da Kruševac i okolna mesta, uprkos ljudima i nepogodi, piju zdravu vodu, uveravaju stručnjaci JKP „Vodovod“.

- Naša fabrika za preradu vode u obližnjem Majdevu može da se nosi sa problemima na terenu, jer imamo savremenu opremu, postrojenja, jonizatore - objašnjava Slobodan Grašić, šef laboratorije gradskog vodovoda.

Nikada veće posledice nije pretrpela akumulaciji nego ove godine. A pljuskovi su oterali i kupače, koji po tradiciji dolaze tu da se osveže još od 1979. godine, kada je jezero i nastalo.

- Najmanje tri hektara površine jezera bilo je krajem aprila prekriveno đubretom i oko 300 volontera je neumorno čistilo i reku i obale - podseća Milan Milošević, načelnik Ribočuvarske službe.

Pecaroši se nadaju da će nakon čišćenja dna jezera u njemu biti i više ribe.

- Ovde se pecaju štuka, smuđ, deverika, sve su te vrste bile ugrožene - kaže nam ribolovac Slaviša Tončić. - I to bogatstvo je preživelo. Priroda je, na sreću, pametnija od nas.

TRI BASENA

Jezero Ćelije prostire se na oko 60 kvadratnih kilometara, a duboko je od 10 do 40 metara. Akumulaciju čine tri basena: zlatarski, vasićki i vodozahvatni. Zlatarski basen je i poznato mrestilište.

 

 

   

Foto:Jezero Ćelije

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Večernje Novosti

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE