Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Samo metalce niko neće

 
09.10.2014
   


Koje sve firme u gradu na Rasini čekaju strateške partnere, investitore ili kupce? Za osam preduzeća u restrukturiranju, nezvanično, ima više od 20 zainteresovanih

Za osam ovdašnjih preduzeća koja su bila u statusu restrukturiranja, iako javni poziv još nije raspisan, javilo se više od 20 zainteresovanih, a nezvanično se saznaje da su najozbiljnijim strateškim partnerima, investitorima ili kupcima najzanimljiviji FAM i „Trajal“.

Pored radničkog konzorcijuma, pismo zainteresovanosti za Fabriku maziva - na adresu Agencije za privatizaciju - prosledilo je još pet, a za „Trajal“ 13 interesenata. Zanimljivo je i da su, uprkos teškoj situaciji, u konfekciji „Zvezda“ - pritisnutoj ogromnim dugovima i činjenicom da, zbog isključenja struje, nisu radili nekoliko meseci - tekstilci uspeli da privuku četiri potencijalna kupca.

- Ima zainteresovanih i za hemijsku industriju „Župa“, za Fabriku ulja i pekarsko preduzeće „Branko Perišić“ - otkriva Milenko Mihajlović, predsednik Veća saveza samostalnog sindikata. - Podržaćemo svakog investitora koji želi da otvara nova radna mesta, a i tamo gde nema radnika, postoji značajna infrastruktura koja, sa manjim ulaganjima, može da postane živa firma.

U DIP „Savremeni dom“ je, tako - po nekim procenama - najrealnija grinfild investicija. Donekle bi mogli da budu mirniji radnici namenskog pogona u ovom preduzeću - što će, po svemu sudeći, biti sudbina i istovetnog segmenta u okviru „Trajala“, koji ostaje pod državnom „kapom“.

Radnici iz preduzeća koja se nezvanično spominju kao najmanje interesantna, najviše i strahuju. Zaposleni u IMK „14. oktobar“, njih 1.550, izvesno, spadaju u tu grupu. Jer, situacija u srpskom metalskom kompleksu nikada nije bila teža...

- Iako je ministar odbrane, Bratislav Gašić, nedavno izjavio da je novac za socijalni program obezbeđen i da će radnici dobiti otpremnine po usvajanju rebalansa budžeta, mi nemamo bilo kakvu informaciju o tome da li se neko eventualno javio, da li ima interesovanja i šta će biti sa odlaskom 620 radnika - kaže Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata u IMK „14. oktobar“.

SUDBINA

Pre prvog talasa privatizacije, 2000. godine, u Kruševcu je radilo 36.000 ljudi, a samo u proizvodnji - 20.000. Danas je zaposleno oko 16.000, a 4.000 radi u takozvanom realnom sektoru. Po neformalnim procenama, posle novog kruga privatizacije koji je u toku, oko hiljadu radnika otići će iz proizvodnje. Inače, u ovom regionu trenutno se prodaje 16 preduzeća.

RADNIČKI KONZORCIJUMI

Sindikati, ali i država, kao najpoželjnije ulagače u posrnulu kruševačku privredu vide - radnike.

- Od početka zagovaramo formiranje radničkih konzorcijuma i zasad ih imamo dva: u FAM i u „Branku Perišiću“. Uostalom, primer „Jugoprevoza“, u kojem smo svojevremeno imali najveći radnički konzoricijum, pokazuje da su zaposleni najbolje gazde, jer ova firma i dalje uspešno radi - ukazuje Milenko Mihajlović.

 

 

   

Foto: Ilustracija

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Novosti

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE