Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Lažni investitori opsedaju Kruševac
 
30.07.2014
   


Desetine predstavnika tašna-mašna firmi iz inostranstva posetilo je Kruševac u poslednje dve godine.

Većina njih nema registrovan ni internet domen, a predstavnicima lokalne vlast i Kruševljanima obećavali su milionske investicije i stotine novih radnih mesta. Pre nekoliko dana, održana je prezentacija projekta „Elektra plus” iza kojeg stoji austrijska firma „Bicenta Project”.


- Pričali su o restrukturiranju službe hitne pomoći, koje su, navodno, uradili u Salcburgu. Problem je u tome što hitna pomoć u Salcburgu ima 120 vozila, a u Kruševcu devet. Cena projekta je 200.000 evra, a to bi trebalo da plati grad. Očekivao sam ozbiljnu prezentaciju, s filmovima i konkretnim primerima, a oni su pustili par slajdova i govorili fraze o menadžmentu u zdravstvu. Kasnije sam proverio i video da nemaju ni sajt - kaže dr Dejan Krstić.


Predstavnici kubanske firme „Labiofarm” su prvi put boravili u Kruševcu avgusta prošle godine. Tada su obećali da će do kraja 2013. započeti proizvodnju homeopatskih lekova koji se koriste u terapiji protiv kancera, kao i da će to biti jedina takva fabrika u Evropi. Proletos su najavili kupovinu preduzeća „Famfarm“.


- Prava istina je da se „Famfarm” nalazi u stečaju, a da su radnici dobili otkaze. Većinski vlasnik, rumunska „Tender grupa”, oslobodio se radnika i nije im isplatio 11 plata. „Labiofarm” je u „Famfarmu” skoro godinu dana, pa se postavlja pitanje zašto nisu započeli najavljenu proizvodnju - kaže Milomir Đurović, poverenik sindikata „Famfarma”.


Najčešći gosti lokalne vlasti bili su „tašna-mašna biznismeni“ iz Turske. U januaru prošle godine tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić primio je Arifa Kazdala, vlasnika firme „UA Aribolt”, koji je obećao otvaranje pogona za proizvodnju četiri miliona pari čarapa mesečno, koji bi zaposlio stotinak radnika. Ispostavilo se da je ova firma registrovana u Litvaniji i da se ne bavi proizvodnjom, već prodajom polovnih mašina za tekstil.


Jedina firma koja je zaista došla u Kruševac je turska „Erste kompani”. Obećali su mašine za proizvodnju PVC i alu-stolarije, vredne tri miliona evra, i otvaranje najmanje 50 radnih mesta. Od najavljene opreme stigle su samo mašine stare 40 godina koje je sudski procenitelj šumarske struke procenio na 15.000 evra.


Koliko su ozbiljni potencijalni investitori pokazuje i primer firme iz Italije, koja radi poljoprivredne mašine, a vlasnik se u Kruševcu interesovao i za trgovinu svinjskim mesom i peletom. Od silnih biznismena iz Indonezije, Alžira, Rusije, Belorusije, Indije, Kruševac nije video nijedan dolar investicija.

Proveravaju bonitet

Predrag Vukićević, direktor Regionalne privredne komore, kaže da proveravaju firme koje dolaze u Kruševac.
- Obavezno se proveri bonitet, finansijsko poslovanje i broj zaposlenih. Kontakte ostvarujemo na različite načine. Ponekad su to lični kontakti, ponekad s ministarstvima ili preko kabineta gradonačelnika. Nije realno očekivati da sve firme koje se pojave u našem gradu i investiraju - kaže Vukićević.

 

 

 

 

 

 

   

Foto: Predrag Vukićević, direktor Regionalne privredne komore

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Slaviša Milenković /Blic

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE