Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Država i silom da štiti prava iz Zakona o radu
 
25.07.2014
   


U ovom trenutku u Kruševcu radi oko dve hiljade ljudi koji nisu primili plate za protekle dve - dve i po godine. Rekorder je niško preduzeće za osobe sa invaliditetom "Vuk Karadžić" koje radnicima duguje 100 plata.

Njihovi radnici zaradu nisu vudeli od 2004. Zaštitnik građana Saša Janković na pitanje da li će ovaj problem rešiti Zakon o radu kaže da tu mora da pomogne država, bez toga zakon će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

U izjavi za Tanjug Janković preporučuje da se jednostavno uvede pravilo da država primenom sile odnosno sankcijama garantuje građanima da ono što je upisano u Zakonu o radu bude i stvarnost."Dok ne bude tako, nismo ni blizu da tumačimo da li je novi zakon doneo veća ili manja prava zaposlenima", navodi Janković uz opasku da i Inspekcija rada mora dobiti veća ovlašćenja ali i više odgovornosti tako što će sankcionisati nerad i pasivan odnos svojih inspektora.Ovo objašnjava time što su, kaže, poslodavci tokom proteklih godina shvatili da država svoje mehanizme ne koristi efikasno, te da je poštovanje zakona ostavljeno njima na volju.

Prema podacima Agencije za privatizaciju i Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata u koje je Tanjug imao uvid, u Kruševcu, među onih dve hiljade radnika koji ne primaju plate, nalaze se i zaposleni u Fabrici ulja Plima M, u kompaniji Zzupa, konfekciji Zvezda, Savremeni dom, IMK14. oktobar... i njima poslodavci duguju između 20 i 30 plata.

V.d. direktora IMK 14. oktobar Miloš Isailović objašnjava da plate u toj firmi kasne kasne 19 meseci jer:"Ako isplatim plate, onda staje proizvodnja jer nemamo obrtna sredstva".

I takva ili slična situacija je u gotovo svim firmama u restrukturiranju, gde spadaju i pomenuta kruševačka preduzeća.Za očekivati je, međutim, da će do kraja godine status firmi u restrukturiranju biti rešen, mada Janković tu pominje još jedan problem, a to su odredbe Zakona o privatizaciji, prema kojima se radnicima firmi u restrukturiranju utvrđena zaostala zarada ne može isplatiti ni odlukom suda sve dok proces resturkturiranja ne bude okončan.
Na takvo je rešenje u Zakonu privatizaciji primedbu imao Vrhovni sud, a i sam je Janković ukazivao na ovaj problem, ali ništa se nije preduzimalo i po tom se zakonu i dalje postupa.

Kad je reč o privatnom sektoru tu je stanje možda još alarmantnije, jer prema rečima predstavnika Unije poslodavaca Marka Radovića, u tom sektoru redovne plate ima tek 40 odsto zaposlenih, druga trećina poslodavaca kasni u isplati mesec ili dva, a ostali i duže,
"To ne mora da znači da zaposleni dobijaju zaradu na svaka dva meseca, već da imaju neki zaostatak iz prethodnog perioda koji nikako da im bude nadoknađen", kaže Radović.

Sindikati najčešće barataju time da svaki četvrti zaposleni u Srbiji ne prima redovno platu, dok zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku iz marta ove godine pominju da tog meseca platu nije primilo 56.000 radnika.

 

 

 

 

 

 

   

Foto: Zaštitnik građana Saša Janković

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Dnevnik

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE