Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Župa proizvodi plavi kamen za EU
 
24.07.2014
   

Župa iz Kruševca će, nakon deset godina pauze, u septembru početi proizvodnju prve količine plavog kamena, koji će biti plasiran na tržište EU.

"Trenutno smo u prvoj fazi remonta pogona za proizvodnju plavog kamena, što bi trebalo da bude završeno u septembru kada će biti proizvedeno 300 do 500 tona plavog kamena", kazao je agenciji Beta generalni direktor Župe Bojan Cvetković.

On je istakao da će u završnoj fazi, kada bude instalirana peć za topljenje bakra, što je planirano na proleće, Župa dostići proizvodnju od 15.000 tona plavog kamena godišnje.

Plasman kompletne proizvodnje je, dodao je on, već dogovoren na tržište Evropske unije, ali je naveo da će dovoljno tog proizvoda biti obezbeđeno i za domaće tržište.

Fabrika je sredstva za remont tog postrojenja, koji košta dva miliona dinara, obezbedila sama, iz rada prethodno pokrenutih pogona.

Cvetković je podsetio da je Župa, nakon što ju je kroz socijalni program prošlog septembra napustilo 314 od ukupno 334 radnika, uspela da obezbdedi posao za oko 80 ljudi, koliko ih je trenutno angažovano, kao i da redovno isplaćuje plate, koje iznose oko 32.000 dinara, izmiruje obaveze prema dobavljačima, te da sređuje pogon po pogon.

U fabrici se proizvode i flotaciona sredstva, oko 70 tona mesečno, a toči se hlor za sve vodvode na Kosovu, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i polovini gradova Srbije.

Župa je nedavno na tenderima dobila još dva velika domaća vodovoda - Rzavski i Beogradski, što znači da mesečno proda od 50 do 100 tona hlora.

Kruševcačka fabrika radi i uslužno pakovanje i proizvodnju pesticida od oko 20 tona mesečno.

Cvetković je kazao i da je planirano da se osposobi i pogon za proizvodnju hlora, što je finansijski najzahtevnije ulaganje, jer je potrebno izdvojiti skoro dva miliona evra, što će biti urađeno nakon što se završi remont pogona za proizvodnju plavog kamena.

On je kazao i da će se Župa, koja je u postupku restrukturiranja i koja je preživela neuspešnu privatizaciju i brojne propale tendere, uskoro ponovo naći u prodaji.

"Zakon će predvideti određeni tempo za privatizaciju. Imamo strateškog partnera koji je zainteresovan za kupovinu fabrike, a reč je o londonskoj firmi Nutrihem, čiji vlasnik je Srbin", precizirao je Cvetković

 

 

 

 

 

 

   

Foto: Arhiva

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Beta

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE