Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Bebe najviše kradu u Kruševcu, Beogradu i Novom Sadu!
 
07.03.2014
   

Ako vam kažu u porodilištu da je dete mrtvo - ne verujte! U lancu trgovine beba su lekari, babice, matičari, MUP, serverke, čistačice...

DNK banka, video-nadzor u porodilištima i donošenje zakona koji će u najboljem smislu smanjiti krađu beba i poboljšati situaciju u kojoj se Srbija nalazi, lista je zahteva Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, na koju još uvek nadležni ne reaguju.

O probelemu krađe dece iz porodilišta, danas su u Narodnoj skupštini Srbije govorili ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i Vladimir Čičarević, predsednik Udruženja rodutelja nestalih beba Srbije. Prisustvovao je i Žarko Obradović, kao i nekoliko majki, čija su deca ukradena.

Povod za okupljanje bio je zajednička inicijativa Socijalističke partije Srbije i Udruženja roditelja nestalih beba Srbije da se njihove aktivnosti nastave i da se u narednom vremenskom periodu napravi određena strategija koja će sprečiti dalji nestanak beba.

U poslednjih deset godina podneto je preko 1.500 prijava i nijedna nija procesuirana, a u proteklih 30 godina podneto je samo 6 krivičnih prijava za greške lekara, naveo je Čičarević. Udruženje roditelja nestalih beba Srbije osnovano je prošle godine i iza njega danas stoji nekoliko stotina roditelja.

- Ja sam otac kome je dete ukradeno. Krađa beba nije samo krađa, tu postoje gore stvari. Imamo dokumentovane dokaze, imamo nađenu decu, imamo urađene DNK analize, samo država treba da donese pravilne odluke, da istina dođe na videlo. Apelujem na građane Srbije da u porodilištu, ako im se kaže da je dete mrtvo, ne veruju. Imaju puno zakonsko pravo da traže dete na uvid – podseća Čičarević.

- Planiramo da napravimo DNK banku, gde će se sprovoditi svi testovi, van zemlje. U Srbiji je rađeno 6 DNK analiza u privatnim klinikama, gde su svi bili negativni. Kad smo iste analize uradili u Beču, rezultati su bili pozitivni. U lancu trgovine beba su lekari, babice, matičari, MUP, serverke, čistačice. U Srbiji niko nije zaštićen – nastavlja Čičarević.

Postojalo je bezbroj situacija kad su bebe ispadale iz kolica, sa smrtnim ishodom ili palarizom, a video-nadzor u porodilištima još uvek nije uveden.

Slavica Đukić Dejanović kaže da su do je zabeležen napredak kada je sprečavanje krađe dece u pitanju, i da su donete odluke koje će pomoći sprečavanju ovakvih stvari.

- Roditelj ili blizak srodnik danas ima puno pravo uvida u medicinsku dokimentaciju i u smrtni ishod deteta. To je rezultat dosadašnje aktivnosti. Dosta toga je urađeno od 2005, kad ništa nije postojalo, ali taj parcijalni rad nije dao željeni rezultat, jer sumnja značajnog broja roditelja da problem nije rešen – ističe Dejanovićeva.

Pored uvođenja video-nadzora, zatraženo je donošenje lex specialisa, koji će se odnositi samo na nestale bebe. Srbija će biti prva zemlja u svetu koja će doneti taj zakon, ukoliko se prihvati predlog o njegovom donošenju.

Najviše lekara na ”crnoj listi” nalazi se  u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Foto: ilustracija

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor: D. Čavić/Telegraf

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE