Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Porodiljama smanjena pomoć
 
27.01.2014
   

Grad u ovoj godini nema para za mesečne nadoknade nezaposlenim porodiljama. Umesto 120.000, sleduje im samo 40.000 dinara u dve rate.

Nezaposlene porodilje u 2014. neće primiti mesečnu nadoknadu od po 10.000 dinara kao prethodnih godina, već će u dva navrata dobiti po 20.000 dinara. Porodilje su ogorčene, jer će umesto 120.000, dobiti trećinu para za celu godinu. Prvu ratu očekuju mesec dana od donošenja Rešenja, a drugu, šest meseci posle prve isplate.

Lane je za ovu namenu budžetom bilo predviđeno 70,8 miliona dinara, dok su u ovoj godini ta izdvajanja umanjena i iznose 57 miliona dinara.

- Planirana sredstva rezultat su smanjenog priliva prihoda u budžet i nemogućnosti da se naplati porez na ovu vrstu socijalnih prinadležnosti - kaže za „Novosti“ gradonačelnik Bratislav Gašić. - Za 2013. po osnovu ovog poreza iz budžeta je isplaćeno oko 14 miliona dinara, za koliko je smanjena suma za ovu godinu.

Gradsko veće se 5. decembra složilo sa novim pravilnikom o kriterijumima za korišćenje sredstava budžetskog Fonda za populacionu politiku.

Problemi u isplatama porodilja javili su se i prošlog proleća. Gradske vlasti predvidele su 30 miliona dinara, ali se pokazalo da para nema dovoljno. Konstatovano je da je došlo do naglog uvećanja socijalnih potreba, koje budžet ne može da podnese.

U maju su naknade kasnile tri meseca, a porodiljama poručeno da sačekaju rebalans. Na kraju, majke bez posla sukcesivno su tokom 2013. godine dobijale po 5.000 dinara.

PENZIONERIUMANJENJE socijalnih davanja osetiće i penzioneri, koji su do sada sa 65 godina mogli besplatno da koriste gradski prevoz. Doneta je odluka da tu vrstu povlastica dobiju samo Kruševljani stariji od 70 godina.

- Poslednja isplata bila je 20. decembra i to za novembar, a isplata za prethodni mesec obaviće se do kraja januara - navodi Zorica Jovanović, načelnica Odseka za društvene delatnosti.

Prošle godine je 491 porodilja ostvarilo pravo na isplatu nadoknada. Para nema iako je od 2002. do 2011. grad izgubio blizu 4.000 ljudi, a u kruševačkom porodilištu prošle godine na svet došlo 1.650 beba, što je manje nego prethodnih godina.

Budžet Fonda za populacionu politiku za 2014. iznosi skoro 70 miliona dinara, a finansiraće se pokloni za norođenčad, vantelesna oplodnja, porodice koje su dobile najmanje treće dete, kao i knjige za treće, četvrto i peto dete. Po 50.000 dinara dobili su roditelji dve prvorođene bebe.

SMANJENI FONDOVI

U DS-u napominju da su povećani troškovi administracije, a smanjeni troškovi više fondova, kao i jednokratna socijalna davanja.

- Predložili smo više amandmana, a među njima i da Fond za populacionu politiku dobije više kako bi se davanja prema nezaposlenim porodiljama povećala za 10 posto - izjavio je Desimir Pavlović, šef odborničke grupe DS u Skupštini grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Foto: Večernje novosti

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor: Večernje novosti

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE