Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Viteško nadmetanje za časni bogojavljenski krst
 
20.01.2014
   

U konkurenciji 125 takmičara, među kojima je i jedna žena pobednik ovodogišnjeg nadmetanja u plivanju za Časni Bogojavljenski krst na Moravi je Nemanja Milićević, student DIF-a.  Pred  start trke pogaču prijatljstva prelomili su gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić,  a  pored velikog broja meštana Bele Vode, Kukljina, Bresnog Polja i ostalih pomoravskih sela, prisustvovali su  i zamenik gradonačelnika Kruševca Siniša Maksimović, gradski većnik Miloje Mihajlović, sveštenstvo i zaposleni u javnim preduzećima  i ustanovama kulture. Pobedniku, vitezu Bogojavljenjskog plivanja uručena je lenta i Bogojavljenski krst, a veterani takmičenja dobili su diplome. Po broju učesnika ovo je do sada najmasovnije takmičenje u plivanju za viteški krst.

U plivanju za časni Bogojavljenski krst, u selu Šavrane na reci Rasini u konkurenciji 51-og plivača, pobedio je dvadesetdvogodišnji Tomislav Stevanović iz Čitluka, kome je uručena pozlaćena ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara. Prema rečima predsednika Mesnog odbora sela Šavrane Predraga Milenkovića, u porti crkve presvete Bogorodice u Šavranu, ova manifestacija se održava drugi put za redom i ove godine je pored velikog broja učesnika, okupila i brojne meštane kao i predstavnike kruševačkih preduzeća i Javnih ustanova. Organizatori su Mesni odbor Šavrane, Crkvena opština Jablanica, MZ Gornji Stepoš i Kulturni centar Kruševac a pokrovitelj je grad Kruševac.

Bogojavljenjsku vodicu verni nose domovima i koriste kao lek. Prema narodnom predanju u Bogojavljenjskoj noći otvara se Nebo i ostvaruju želje koje su spasonosne. Dan posle Bogojavljenja posvećen je Svetom Jovanu Preteči i Krstitelju Gospodnjem. Jovanjdan – Sabor Svetog Jovana, jedna je od najbrojnijih srpskih slava.

Starokalendarske pravoslavne crkve slave jedan od najvećih praznika u hrišćanstvu Bogojavljenje – Epifanija, Teofanija, kada se proslavlja krštenje Hristovo na Jordanu, od strane sv. Jovana Krstitelja. Novokalendarci su ga slavili 6. januara. Krštenje Hrista beleže sva četiri jevanđelista, a apostol Luka navodi da mu je tada bilo oko trideset godina.
Bogojavljenje.jpg

Došavši iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na reci krstio mnoge, radi očišćenja od greha i ponovnog, duhovnog rođenja, pozivajući ih na pokajanje. Hristos je došao iz Galileje, da bi i sam bio kršten.

Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!

Praznik je poznat još iz apostolskih vremena, a u drugom veku pominje ga i sveti Kliment Aleksandrijski.

U hramovima obavlja se čin velikog osvećenja vode, koju vernici nose svojim kućama, njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine. U svečanostima je u Srbiji nekada učestvovala i vojska, zapamćene su veličanstvene litije kroz gradove, u kojima su bile zastupljene sa svojim zastavama razne organizacije, društva i školske ustanove.

Uveče, uoči praznika, hrišćani se već pozdravljaju sa „Bog se javi!“, uz odgovor „Vaistinu se javi!“ i trude se da do ponoći ostanu budni, verujući da se tada otvara nebo, kada se svaka živa voda osvećuje i da će im tada Bog, nakon molitve napolju, uslišiti bogougodne želje.

Nema pravoslavnog hrama u kome nije prikazano Bogojavljenje na ikonostasu ili na freskama. Nekada se na ovaj dan obznanjivalo kada se ima slaviti Uskrs te godine. Pravo da to ustanovljava, po odredbama vaseljenskog sabora, imala je za celu Crkvu Aleksandrijska patrijaršija.

 

 

 

 

 

 

 

   

Foto: RTK

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:RTK

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE