Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Godina kruševačke vlasti
 
22.07.2013
   

Za godinu dana, koliko su na vlasti u Kruševcu, predstavnici koalicije koju čine naprednjaci, socijalisti, JS i DSS, načinili su mnoge promene. Opozicija ih naziva kozmetičkim, a građani lepim i korisnim, ali ne i ključnim za bolji život i veći standard.

Centralna proslava Dana Vojske Srbije i svečana sednica Vlade na Vidovdan, u svet su iz Kruševca poslali najlepšu sliku o gradu koji teži da povrati ugled nekada četvrtog privrednog centra u zemlji.

Prvi zadatak nove vlasti bio je sređivanje stanja u budžetu.

Prema rečima gradonačelnika Bratislava Gašića, grad je nasledio dugovanja preko 627 miliona dinara: 

"Izmirili smo sve nasleđene obaveze, osim kredita čija otplata teče po predviđenim anuitetnim planovima. Redovno izmirujemo tekuće obaveze tako da smo jedan od retkih gradova, a možda i jedini u Srbiji, koji ne duguje ni dinara za utrošenu električnu energiju, gas, telefonske usluge, vodu, grejanje, prevoz, osiguranje imovine i lica, obaveze prema izvođačima radova itd."

Od 700 miliona investicija tokom proteklih godinu dana, kako se navodi u godišnjem izveštaju o radu, 60 miliona čine donacije kojima se intenzivno uređuje grad.

Reformisana je i lokalna administracija. Lokalnim akcionim planom predviđeno je da se iz budžeta izdvoji 41 milion dinara za zapošljavanje tri stotine građana. To nije dovoljno jer je u Kruševcu, zvanično, bez posla njih petnaest i po hiljada.

Nizak životni standard - prosečna primanja su za 5.500 dinara niža od republičkih, i visoka nezaposlenost, po oceni opozicije ključni su problemi.

"Sigurno da je vlast uradila određeni deo posla u prethodnih godinu dana, ali je prioritete trebalo drugačije postaviti", smatra Dejan Srdić, predsednik IO Gradskog odbora DS Kruševac. "Mislim da je najveći problem svih građana Kruševca posao. Upošljavanje, radna mesta i socijalna sigurnost."

Najteža situacija je u preduzećima u restrukturiranju i vrlo teško će biti postaviti ih na dobre temelje da bi ih neko privatizovao. Ako se sprovedu mere koje je Vlada Srbije najavila to će proizvesti veliku socijalnu katastrofu u Kruševcu, kaže Srdić.

On kao problem navodi i to što su izostala bilo kakva ulaganja u seosku infrastrukturu, iako je dosta toga urađeno na uređenju centra:

"Sela i dalje teško mogu biti primamljiva bilo kome za život. Kada spojite to i nedostatak investicija mislimo da su prioriteti stavljeni na pogrešnu osnovu, na uređenje samog jezgra grada a praktično su izostale investicije, i od Republike, i privatnih lica. Nezaposlenost je ostala jedan od dominantnih problema", smatra Srdić, "i, bez obzira na statistiku koja pokazuje smanjenje, ona je i dalje na vrlo visokom nivou. Biće vrlo teško suočiti se sa tim problemom, posebno što je godinu dana prošlo a nikakvih rezultata na tom polju nemamo."

Najvažniji posao gradske vlasti do kraja godine, rečeno je, biće rešavanje sudbine oko 3.000 radnika zaposlenih u sedam kolektiva u restrukturiranju. Privlačenje investitora, od kojih se očekuje da doprinesu i većem zapošljavanju, biće prioritetni zadatak od naredne godine.

 

 

 

 

 

 

   

Foto: Kruševac

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:RTS

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE