Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Dan Vojske: Na vojnoj paradi 15.000 ljudi, uz avione, helikoptere, borbena vozila...
 
20.04.2013
   

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha

Centralna svečanost povodom obeležavanja 23. aprila − Dana Vojske Srbije − održava se na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, a svečanosti prisustvuju najviši predstavnici državnog i vojnog vrha, kao i 15.000 Kruševljana.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je Vojska Srbije spremna da odgovori na bezbednosne izazove, te da je suguran oslonac stabilnosti regiona i garant bezbednosti države.

Nikolić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu istakao da će neki od prioriteta države u budućnosti biti opremanje jedinica vojske novim i modernizovanim naoružanjem i opremom, posebno u Vazduhoplovstvu i Protivvazduhoplovnoj odbrani, kao i učešće u međunarodnim mirovnim operacijama.

Predsednik Nikolić je istakao da angažovanje u mirovnim operacijama ima uticaj, kako na jačanje ugleda Srbije, tako i na povećanje operativnih sposobnosti vojske.

Sve prolazi, ljudi dolaze i odlaze, večito ostaje Srbija i njen vojnik zagledan u srpsko nebo, srpsku reku, srpsku zemlju i dečje oči čiju sreću brani do svog kraja – poručio je Nikolić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, poručio je danas da Vojska Srbije predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu, zajedno sa partnerima, i čuva ugled i bezbednost Srbije.

Pripadnike Vojske krase odanost državi i pozivu i slobodarski duh. Građani Srbije nam veruju, a u svetu cene našeg vojnika, podoficira i oficira – rekao je Diković.

On je istakao da “naša vojska danas gradi mir u svetu zajedno sa partnerima i čuva ugled Srbije”, naglasivši da je ulaganje u vojsku istovremeno i ulaganje u budućnost Srbije i bezbednost građana.

Na svečanosti će biti prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme.

Diković je precizirao ranije u izjavi Tanjugu da će na centralnoj svečanosti učestvovati “više od 2.000 pripadnika VS, više od 100 borbenih i neborbenih vozila, 20 vazduhoplova i 10 oruđa“.

On je pozvao sve građane Srbije da u subotu, ako mogu, dođu u Kruševac i da zajedno sa svojom Vojskom proslave ovaj veliki i značajan praznik.

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo “stajaće vojske” i ustanovljavanje Garde od 76 mladića “po stasu i ugledu” iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre “upisnika”, a kasnije “soldata”, prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština ozvaničila je naziv “soldati”.

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu, a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno “mundiri”.

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

 

 

 

 

   

Foto: sa vojne parade(Telegraf.rs / Tanjug)

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Autor:Telegraf.rs / Tanjug

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE