Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 
  Sadržaj   Vesti - Kruševac
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2013.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Karcinomi “kose” Rasinski okrug
 
29.01.2013
   

Zbog poražavajuće statistike, zdravstveni radnici pozivaju na masovnije preventivne preglede. Služba kućnog lečenja Doma zdravlja trenutno brine čak o 700 umirućih bolesnika.

Najviše pacijenata u Rasinskom okrugu oboleva od karconoma pluća, kolorektuma i dojke, a Zavod za javno zdravlje beleži i porast broja umrlih. Da je situacija na terenu poražavajuća, potvrđuju i podaci Službe kućnog lećenja Doma zdravlja, koja brine čak o 700 pacijenata u poslednjem stadijumu malignih bolesti.

- Od gotovo 2.500 bolesnika o kojima brinemo samo na teritoriji Kruševca i okoline, 700 pacijenata obolelo je od raka - navodi dr Dragana Marić, načelnik Službe kućnog lečenja. - Reč je o teškim i uglavnom nepokretnim osobama, kojima je potrebna celodnevna briga: oko terapije, ali i najosnovnijih stvari.

Rešenje bi, stoga, bilo da Odeljenje palijativne nege dobije i poseban prostor u Zdravstvenom centru i dr Vojkan Kulić potvrđuje kako je planirano da se opredeli deset postelja za zbrinjavanje umirućih pacijenata, koji sada poslednje dane provode u svojim domovima...

- Svake godine registrujemo oko 130 obolelih od karcionoma pluća, te 150 obolelih od karcionoma dojke - iznosi dr Mirjana Avramović, stručnjak Zavoda za javno zdravlje, koja je 11 godina izučavala ovu problematiku.

Lekari zbog sumorne slike obolevanja pozivaju na preventivu i redovne preglede - kao, praktično, jedinu sigurnu odbranu od bolesti. Program ranog otkrivanja raka grlića materice startovao je i organizovano, pa je planirano da, za početak, 13.000 Kruševljanki od 25 do 64 godine bude obuhvaćeno takozvanim skriningom. Jer, procenjuje se da svake godine - upravo od raka grlića materice - u gradu na Rasini obole 33 žene.

- Pregledi u Službi za zdravstvenu zaštitu žena su namenjeni zdravim osobama, kako bi, eventulano, izdvojili one koje imaju znake bolesti. Inače, primenjujemo jednostavnu analizu, odnosno Papanikolau test - objašnjava dr Vesna Stević Gajić, direktor Doma zdravlja.

Zbog čestih kampanja preventivnih pregleda i pacijenti se sve češće odlučuju da se na vreme pregledaju. U Zdravstvenom centru, zato, već postoji dijagnostika koja može na vreme da detektuje promene.

- U mojoj porodici postoji istorija obolevanja od karcinoma, pa sam se i zbog sebe, ali i zbog svojih najbližih odlučio da temeljnije proverim zdravlje - kaže Kruševljanin Zdravko Popović (51). - Dobro bi bilo da država organizuje ne samo masovnije preglede za sve potencijalne vrste karcinoma, već i da pacijentima to, na izvestan način, postane i obaveza.

 

 

 

   

Foto: Zdravstveni centar Kruševac

 

ostale vesti
Bookmark and Share  

Izvor: Novosti

_ _
KruNet, 2010. godina
VRH STRANE