KruNet
 

 
  Vesti   
 
Srbija
Kruševac

Ekonomija

Zabava

Horoskop
za 2010.

Igrice

Život
1Naši prijatelji

Perspektiva
Art Maky

 
 

Autoput Pojate - Kruševac - 29.05.2010.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić posetio je juče Kruševac i najavio da će u okviru plana za saobraćajnu infrastrukturu Srbije Kruševac dobiti autput od Pojata do Kruševca ove godine i da će on početi da se gradi ove godine . On je kazao da na sastanku u ponedeljak, 31. maj očekuje punu podršku šefa delegacije Evropske unije Vensana Dežera generalnom master planu za saobraćajnu infrastrukturu u Srbiji do 2020. godine.

Mrkonjić je najavio i da će autoput od Pojata do Preljine verovatno ove godine početi da se realizuje, da će početak radova najverovatnije biti prvih 12 kilometara od Pojata prema Kruševcu, jer je tu već obavljena eksproprijacija zemljišta i uradjen idejni projekat.

"U toku je izrada glavnog projekta, mislim da ćemo to sve završiti do septembra i da ćemo ovde imati jedno od najvećih gradilišta u zemlji", poručio je Mrkonjić Kruševljanima.

Pored ovoga rukovodstvo Kruševca najavilo je da će ove godine u lokalne saobraćajnice na teritoriji grada biti uloženo oko 350 miliona dinara, a da će oko 145 miliona dinara biti izdvojeno iz republičkog budžeta. (KruNet)

 

Novo odeljenje u Medicinskoj školi - 28.05.2010.

Juče je Kruševac posetio pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević. On je informisao rukovodstvo Grada o planu Ministarstva prosvete da se u Medicinskoj školi u Kruševcu umesto jednog odeljenja opšteg usmerenja uvede odeljenje medicinskih sestara - vaspitača ili pedijatrijskih medicinskih sestara.

Time se odgovara i na realnu potrebu, s obzirom da će u predškolske ustanove prema novom zakonu, za posao medicinske sestre moći isključivo da konkurišu ovi obrazovni profili.

Gradonačelnik mr Desimir Pavlović istakao je kao prioritetne probleme u Kruševcu - izgradnju mokrih čvorova, pre svega u seoskim školama i nepostojanje adekvatnih fiskulturnih sala, odnosno prostora za odvijanje fizičkog vaspitanja.

Pomoćnik ministra Bogoljub Lazarević precizirao je planove Ministarstva prosvete, u okviru kojih će se najpre raditi na: izgradnji škola sa tri smene, dogradnji započetih objekata i hitnim intervencijama. Za ove svrhe, sredstva će biti obezbeđena preko Evropske investicione banke i od Kruševca se očekuje da iskaže svoje zahteve prema Ministarstvu u tim pravcima.

Na sastanku je bilo reči i o budućem statusu Škole za obrazovanje odraslih koja je trenutno smeštena u prostorijama Narodnog univerziteta, a konačno rešenje očekuje se početkom naredne školske godine. (Protokol)

 

Renovirana Služba za mikrobiologiju - 26.05.2010.

U sredu, 26.maja u Kruševcu,održana je konferencija za novinare povodom otvaranja novih, kompletno renoviranih, prostorija Službe za mikrobiologiju, koja se sada nalazi u prizemlju zgrade za Ginekologiju i akušerstvo.

Za kompletnu obnovu ove službe je uloženo ukupno 5 miliona dinara, rekao je na konferenciji za novinare dr Vojkan Kulić, generalni direktor ove ustanove.

Kompletne radove (građevinske, stolarske, keramičke...) je izvela Tehnička služba ZC Kruševac, dok je novac za nabavku medicinske i nemedicinske opreme obezbeđen iz sopstvenih sredstava. (KruNet)

 

Deponija u naselju ''UN'' - 26.05.2010.

Na samo kilometar od centra grada u mesnoj zajednici sa poznatim nazivom „Ujedinjene nacije“ gradi se deponija!
Meštani ove gradske četvrti ne veruju svojim ušima i očima, zgranuti su čuvši za nameru jedne firme iz Mrčajevaca da gradi deponiju za reciklažu. Odmah su potpisali peticiju „protiv deponije“ koju su razaslali na sve strane. Počev od svojih komšija i rukovodećih u MZ UN, preko načelnika Uprave grada, inspekcijskih službi, do gradonačelnika. Oni od gradskih čelnika traže da „preispitaju i onemoguće izgradnju otpadne deponije sekundarnih sirovina na bivšoj lokaciji Poslovno-trgovinskog prostora „Ravnište“„.

Slika: deo naselje '' Ujedinjenih nacija'' u Kruševcu


U nastavku su obrazložili da se planirana investicija budućeg investitora otpadne deponije sekundarnih sirovina nalazi u jednom od najuređenijih naselja, na samo kilometar od centra grada, između stambenih naselja „Ujedinjene nacije“ i „Pane Đukić“...
- Mi, žitelji MZ UN i „Car Lazar“ , protivimo se da se ispred naših kuća i stanova uradi i postavi otpad - deponija sekundarnih sirovina, jer bi na taj način bilo znatno ugroženo zdravlje ljudi, a životna sredina trajno zagađena. Tražimo od nadležnih i da preispitaju rad već postojećeg otpada sekundarnih sirovina u Ulici Ratomira Hercega“, stoji u peticiji.
Pre više od 20 dana zahtev građana je prosleđen na sve adrese, ali, kako kaže sekretar MZ Slobodan Simić, zvaničnog odgovora još uvek nema. Dodaje da je ipak, „dobio uveravanja od nadležnih da ne treba da brinemo, i da nam opasnost od deponije ne preti“.
- Načelnica Gradske uprave nam je rekla da vlasnik pomenutog prostora, osim za novu ogradu i kapiju, nema dozvolu za gradnju bilo kakve deponije. Isto nam je potvrdio i Bratislav Đorđević, načelnik Odseka inspekcijskih službi za urbanizam i izgradnju. Nadamo se da ta firma, za koju smo čuli da je iz Mrčajevaca, neće dobiti dozvolu za osnivanje deponije, kaže Simić.
Pobunjene žitelje su podržale i opozicione stranke, DSS i SNS, ukazujući na moguće posledice. Ivan Mijačić, član GO DSS je upozorio da je reč je o opasnim namerama. Neko želi da u gusto naseljenom centru skladišti, ili prerađuje, svejedno je, otpad. A prema nalazima Zavoda za javno zdravlje, to je, ionako, najzagađeniji deo Kruševca.(Z. AVRAMOVIĆ)

 

NALED u Kruševcu - 25.05.2010.

U dvodnevnoj poseti Kruševcu borave predstavnici NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj). Cilj posete su razgovori sa menadžmentom Grada povodom mogućnosti dobijanja Sertifikata opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

U uvodnom obraćanju, gradonačelnik Kruševca istakao je nekoliko prioritetnih oblasti u kojima se preduzimaju mere za stvaranje povoljnije poslovne klime. To su: podsticaji u okviru aktivne politike zapošljavanja i podsticaji za razvoj poljoprivrede, modernizacija i efikasnost usluga Gradske uprave (brza reakcija prema potrebama građana), uklanjanje administrativnih barijera za investitore, ulaganje u građevinsko zemljište, partnerstvo sa privatnim sektorom...

Kroz mere aktivne politike zapošljavanja Grad je obezbedio oko 30 miliona dinara, a toliko se očekuje i kao podrška Republike. Nešto veći iznos realizuje se kroz Fond za razvoj poljoprivrede. Radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta, Grad će se zadužiti u cilju izgradnje infrastrukturnih objekata i pribavljanja zemljišta pod povoljnim uslovima. Paralelno sa tim, radi se i na izradi strateških dokumenata, od kojih je svakako najvažnija Strategija održivog razvoja.

Ono što su još benefiti Kruševca su svakako: geostrateški položaj, putna infrastruktura, ljudski resursi, turistički potencijali (blizina Kopaonika, Ribarske Banje....), blizina koridora 10 i povoljna pozicija u okviru balkanskog tržišta.

Inače, od 53 prijavljene opštine u Srbiji, 18 je ušlo u program sertifikacije, od kojih je samo 3 dobilo epitet opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem - Kragujevac, Inđija, Loznica.

Nakon boravka Sertifikacione komisije NALED-a, Grad će dobiti izveštaj sa zaključcima i preporukama, nakon čega sledi poseta Verifikacionog tela. Da bi se dobio Sertifikat, treba ispuniti 12 kriterijuma, a prema preliminarnim procenama i određenim parametrima, Kruševac ima potencijal za dobijanje Sertifikata.

 

Uhapšeni kradljivci u Kruševcu - 23.05.2010.

Službenici Policijske uprave u Kruševcu uhapsili su sinoć Dalibora Stanojevića (22) i Bojana Uroševića (23) zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili tešku kradju, saopšteno je danas iz MUP-a.
Oni su u noći izmedju 20. i 21. maja iz samostalne trgovinske i krojačke radnje "Maki" u Kruševcu ukrali mušku i žensku garderobu, u vrednosti od oko 290.000 dinara.

Stanojević i Urošević će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom istražnomm sudiji.

 

Četiri pehara sa Novosadskog sajma - 22.05.2010.

Danas, 22. maja, se završava poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveći regionalni sajam poljoprivrede. Na sajmu su se predstavili veliki broj domaćih i takođe veliki broj stranih izlagača iz: Austrije, Belorusija, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Kanade, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Portugalije, Republike Srpske, Rumunije, Rusija, Slovačke, Slovenije, Turske...

Od domaćih predstavnika bilo je predstavnika i iz našeg kraja, koji su osvojili i prestižne nagrade.

Radoslav Marinković iz Dedine, koji redovno posećuje sajam i osvaja nagrade, je ove godine osvojio veliki pehar u kategoriji kolekcije koza, dok je Ljubodrag Vasić, takođe iz Dedine, uzeo dva pehara, srebrni i zlarni šampionski pehar u kategoriji jarčeva.

Dejan Miladinović iz Velikog Šiljegovca je osvajač šampionskog pehara u kategoriji junica. (KruNet)

 

Leto tek od 15. jula?! - 20.05.2010.

U Kruševcu je maj mesec najhladniji u poslednje 22 godine, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Olujni vetar sa jakom kišom mučio je ove nedelje stanovnike većeg dela zemlje pa i Kruševca, a po rečima prognostičara, nestabilno vreme sa čestom kišom očekuje se sve do polovine jula, za kada se predviđa početak pravog leta!

Temperatura je početkom sedmice bila oko sedam stepeni, a hladnije je bilo samo 2. maja 1988. godine, kada je u našoj zemlji padao sneg, a temperatura bila 1 stepen iznad. Prognostičar RHMZ-a Nedeljko Todorović kaže da se očekuje neznatno poboljšanje vremenskih prilika, ali da će u narednom dužem periodu, sve do polovine jula, biti nestabilno sa čestim kišnim intervalima.

Međutim, ovo ekstremno hladno vreme za ovo doba godine, biće do ponedeljka, 24. maja. Od utorka 25. do petka 28. maja biće suvo i toplo vreme sa temperaturama iznad 25 stepeni. U poslednja dva, tri dana ovog meseca biće prolazno naoblačenje - naveo je Nedeljković.

Početkom narednog meseca biće toplije, ali će se ipak pojavljivati i periodi osveženja. Takav ritam pratiće nas sve dok se ne dostignu maksimalne letnje temperature, otprilike tek sredinom jula. Od tada pa do prve polovine avgusta možemo očekivati duži suv period - kaže Nedeljković. (KruNet)

 

Postavljen zastupnik kapitala - 19.05.2010.

Dva meseca posle raskida ugovora sa medijskom kompanijom iz Bugarske ''Medija svjat'', Akcijski fond je postavio privremenog zastupnika kapitala u Novinsko - izdavačkom preduzeću Pobeda iz Kruševca.

Za zastupnika kapitala je imenovan Dragoljub Antić, novinar te medijske kuće.

Antić je agenciji Beta kazao da je njegov izbor za zastupnika kapitala posledica podrške koju je dobio od lokalne samouprave i kolektiva, a prvi zadatak biće povezivanje staža za dvanaestoro zaposlenih kojima doprinosi i porezi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćivani od početka 2009. godine.

Skupština je zakazana za 1. juni, a do tada će popisna komisija utvrditi stanje u predužeću posle poništenja privatizacije.

Novinsko preduzeće Pobeda, koje je prošle godine obeležilo 65 godina postojanja, privatizovano je u martu 2007. godine. Bugarska Media Svjat platila je 1,8 miliona dinara.(KruNet)

 

Kruševljani na poljoprivrednom sajmu - 15.05.2010.

Na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će se održati od 15-22. maja 2010. godine, predstaviće se i poljoprivredni proizvođači stočarske proizvodnje sa teritorije grada Kruševca, koji već duži niz godina osvajaju mnogobrojne nagrade na ovoj sajamskoj manifestaciji.

Svoja najbolja grla predstaviće:

-  Odgajivači koza Radoslav Marinković i Ljubodrag Vasić iz Dedine;
- Udruženje odgajivača goveda simentalske rase" Kruševac" – iz Velikog Šiljegovca ;
-  Udruženje odgajivača goveda simentalske rase" Rasina" - Kruševac;
-  Udruženje odgajivača goveda simentalske rase" Bagdala" - Kruševac.

Budžetski fond za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Kruševca  je novčano pomogao nastup naših poljoprivrednih proizvođača i udruženja, da bi se što bolje prestavili  na  Izložbi stoke, najatraktivnijem segmentu Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koja  opravdava reputaciju naveće i najbogatije stočarske izložbe u Srbiji i regionu.

Kancelarija za poljoprivredu Gradske uprave grada Kruševca i ove godine organizuje odlazak poljoprivrednih proizvođača iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje na 77. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jedan od najvećih regionalnih sajamskih događaja u oblasti poljoprivrede. Odlazak se planira za 20. maj, kada je i dan posvećen stočarskoj proizvodnji i kada će biti uručene nagrade najboljim proizvođačima u stočarskoj proizvodnji. (Protokol)

 

Šteta od grada 47 miliona - 14.05.2010.

Krupan grad, koji je 6. maja, u jednočasovnom trajanju zadesio Kruševac i okolne opštine, naneo je štetu Rasinskom okrugu od oko 47 miliona dinara, izjavio je Živomir Nikolić, član Komisije za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Nikolić Navodi da je od ove nepogode oštećeno 6000 domaćinstava jer su padavine grada zahvatile oko 1400 hektara vinogradskog, voćarskog i povrtarskog zasada, sve od Aleksandrovca pa do Varvarina.

Grad nije zaobišao i podjastrebačka sele gde je najviše štete naneo koštuničavom voću i zasadima jagoda. (Z.A.)

 

Sud u Kruševcu dobio 4 nove sudije - 13.05.2010.

Visoki savet sudstva odlučio je da poveća broj sudija u 18 sudova u Srbiji, saopštio je juče V S S.
Na sednici koja je održana u sredu 11. maja, doneta je odluka da se u Višem sudu Kruševcu doda jedan sudija, a u Osnovnom sudu u Kruševcu tri sudije.

Na nivou cele Srbije broj sudija je povećan za ukupno 104 sudijska mesta, naveo je u svom u saopštenju Visoki savet sudstva. (KruNet)

 

Pokretna stomatološka ordinacija - 12.05.2010.

U okviru akcije ”Nedelja zdravlja usta i zuba“, pod sloganom - Svi zajedno do lepog osmeha, Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Zdravstvenog centra Kruševac, počinje sa radom pokretna stomatološka ordinacija, čiji će prvi teren biti u Dedini 12. maja. Cilj rada podrazumeva pružanje stomatološke zdravstvene zaštite za seoske sredine u kojima nije organizovana stomatološka služba. Ciljne grupe su školska deca od I-VIII razreda i svi punoletni građani koji nisu obuhvaćeni obaveznim vidom stomatološke zdravstvene zaštite,   hendikepirane osobe i invalidna lica koja mogu da zakažu pregled na broj 438-472, od 07:00 do 09:00, svakog radnog dana. Podsećamo građane da Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu radi svih 365 dana u godini od 07:00 do 20:00 sati.

Pokretna stomatološka ordinacija će u Dedini biti 12. maja od 10 sati. (ZC Kruševac)

 

Proširena zona za plaćanje parkinga - 11.05.2010.

Zone za naplatu parkiranja u Kruševcu proširene su na Kosovsku ulicu, jednu od najprometnijih u gradu, Ulicu vojvode Putnika kod Dijagnostičkog centra i Balkansku ulicu. Sada u celom centru grada nema mesta za besplatno parkiranje, osim na nekoliko divljih parkinga između zgrada.

Stanari ovog dela grada žale se da vozači parkiraju između zgrada kako bi izbegli plaćanje i blokiraju im prilaz. Vozači se žale da su posle obeležavanja parking mesta sužene prometne ulice, dok u „Parking servisu“ kažu da je proširenje zona uvedeno upravo kako bi bile izbegnute gužve.

- Ovo je bezobrazluk. Na 500 metara od spomenika nema nijednog mesta gde možeš da parkiraš automobil, a da ti ne dođe inkasant. Počeli su da naplaćuju i parking kod škole „Vuk Karadžić“, gde ljudi obično dođu na 10-15 minuta da pokupe decu iz škole i ispred Dečjeg dispanzera. Ne znam šta je sledeće? Da ofarbaju i obeleže Miličinu ulicu pored Porte? - nezadovoljan je Dragiša Đorđević.

U Kosovskoj ulici, od OŠ „Vuk Karadžić“ pa do Dečjeg dispanzera u režimu naplate sada je 80 parking mesta, a u delu Ulice vojvode Putnika 15 mesta. U Balkanskoj ulici obeleženo je 20 parking mesta za koja se naplaćuje parkiranje.
- Način na koji „Poslovni centar“ pokušava da organizuje parkiranje u gradu je van pameti. Iscrtavanjem linija po ulicama ništa se ne rešava. Kod Kosturnice su parkingom suzili ulicu, tako da dva automobila ne mogu da se mimoiđu. Podržao bih proširenje zona parkiranja kada bi imala nekog smisla - kaže Miloš Radojković.

U režimu naplate u Kruševcu trenutno je oko 1.500 parking mesta.
- Zona u kojoj se plaća parking je proširena, pre svega, da bi se uveo red u mirujućem saobraćaju. Sada, kada se plaća parkiranje, Kosovskom ulicom bez problema može da prođe vozilo Hitne pomoći, a kod Dečjeg dispanzera vozači ne moraju da strahuju da će im pauk odneti auto. U Ulici cara Lazara je ranije bio pravi haos, a od kada naplaćujemo, vozači nemaju problema da prođu ulicom. Nije nam cilj da naplatimo što više kazni, već da vozači imaju gde da parkiraju - tvrdi Ivan Vranjanac, šef službe parkirališta JP „Poslovni centar“.

Pre nekoliko dana obeleženo je 80 parking mesta u Dušanovoj ulici gde se parkiranje neće naplaćivati, a u planu je izgradnja još nekoliko manjih parkinga.

- Parking će biti izgrađen na prostoru između bioskopa „Kruševac“ i marketa „Maxi“, gde je sada divlji parking, kao i u Rajićevoj ulici i oko Nove pijace. U planu je i obeležavanje parking mesta i uvođenje u režim naplate Jug Bogdanove ulice, Prizrenske ulice i Iločkog trga, kao i deo oko Stare pijace. Najhaotičnije stanje je u Miličinoj ulici i oko porte, ali za to trenutno nemamo rešenja. Znamo da su teška vremena i da je građanima sve skupo, ali cena parkiranja od 24 dinara po satu u drugoj zoni, odnosno 96 dinara dnevno, nije velika. U Vrnjačkoj Banji se plaća 150 dinara, a u Nišu od 200 do 300 dinara - kaže Vranjanac.(Slaviša Milenković)

 

Nema novca za koševe - 10.05.2010.

Sala za fizičko Kruševačke gimnazije završena je posle četiri godine gradnje, ali učenici ne mogu da je koriste jer škola nema dovoljno novca za opremanje sale. Da bi se obezbedile najneophodnije sprave, kao što su koševi, odbojkaški stubovi i vratilo, potrebno je oko 20.000 evra. Do tada, đaci časove fizičkog imaju u maloj i neuslovnoj sali.Radovi na izgradnji nove sale za fizičko vaspitanje Gimnazije počeli su u januaru 2006. godine i trebalo je da budu završeni do kraja te godine, ali su se zbog raznih, a najviše finansijskih problema, otegli na skoro četiri godine. Prvobitna vrednost projekta iznosila je 22,2 miliona dinara, da bi vremenom bila povećana na 35 miliona dinara. Trenutno je u toku tehnički prijem objekta, ali i kada on bude završen, oko 1.000 đaka Gimnazije neće moći da koristi salu jer u njoj nema neophodnih sprava.

- Da bi opremili fiskulturnu salu potrebno nam je oko 50.000 evra s tim što smo mi opremu i sprave podelili u dve grupe. U prvoj grupi su najnužnije sprave poput koševa, odbojkaških stubova, vratila i za to nam je neophodno oko 20.000 evra. U drugoj grupi su sprave i sredstva koja bi povećala komfor i mogućnosti sale, ali za sada nisu neophodni i nisu uslov za otvaranje sale. To su semafor, ozvučenje, pregradni zid od cirade, lopte, vijače i slično - priča Vukman Korać, direktor Gimnazije.

Korać kaže da se obraćao za pomoć na više adresa, od kancelarije za mlade, preko pomoćnika gradonačelnika za finansije i načelnika Rasinskog okruga do Ministarstava prosvete i omladine i sporta, ali za sada nije dobio odgovor.
- Ostalo je još da pišem sportskim fondacijama kao što je „Grupa 7” jer se nadam da će oni imati razumevanja za probleme s kojima se suočavamo. Gimnazija 9. juna slavi 145 godina od osnivanja i bilo bi lepo kada bi tog dana svečano otvorili novu fiskulturnu salu - dodaje Korać.
Dok se ne obezbedi oprema za novu salu učenici Gimnazije će nastavu fizičkog vaspitanja izvoditi u staroj sali u kojoj je parket već dotrajao ili u školskom dvorištu. Stara sala nema odgovarajuće dimenzije, pa se u njoj mogu vežbati samo gimnastika i odbojka i igrati košarka, dok se deo nastave izvodi na bini koja je ranije bila namenjena izvođačima programa. U lokalnoj samoupravi juče nismo uspeli da dobijemo informaciju da li će iz budžeta grada biti izdvojena sredstva za opremanje sale Gimnazije.(Slaviša Milenković)

 

Dan pobede nad fašizmom - 09.05.2010.

U čast 9. maja - Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na Slobodištu gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović sa saradnicima položiće cveće.

Na današnji dan pre 65 godine, u Evropi je završen Drugi svetski rat. Bezuslovna kapitulacija Nemačke potpisana je 9. maja 1945. godine u Berlinu. Rat je potpuno završen tek nekoliko meseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe. (KruNet)

Petoro teško povredjenih u udesu - 09.05.2010.

U saobraćajnom udesu koji se dogodio ispred preduzeća "Euro mesara" na Jasičkom putu u Kruševcu pet osoba je zadobilo teške, a jedna lake povrede, saopštila je juče Policijska uprava u Kruševcu.
U direktnom sudaru putničkog i teretnog vozila koji se dogodio noćas oko 1.40 sati, teške telesne povrede zadobili su vozač putničkog vozila Radoslav M. (35) iz sela Tekije kod Kruševca i njegov suvozač Saša F. (41) iz Kruševca.

Putnik u tom vozilu Dragi V. (32) iz Selišta kod Brusa zadobio je lakše telesne povrede, dodaje se u saopštenju.

Kako je saopšteno, putnički automobil marke "pežo" kojim je upravljao Bojan K. (19) iz Krvavice kod Kruševca skrenuo je sa kolovoza, kako bi izbegao sudar sa tim vozilima i tom prilikom oborio pešake Sašu P. (20), Milana R. (28) i Katarinu T. (23) iz Velike Kruševice, koji su zadobili teške povrede.

Katarina T. je prevezena u Zdravstveni centar Niš, dok su ostali povredjeni zbrinuti u kruševačkoj bolnici, kaže se u saopštenju i napominje da su uvidjaj obavili istražni sudija i saobraćajna policija Policijske uprave u Kruševcu, u prisustvu zamenika osnovnog javnog tužioca. (KruNet)

 

Načelnik GU podneo ostavku - 07.05.2010.

Danas, 7. maja, u zgradi Gradske uprave, načelnik Gradske uprave Miloš Jovanović je održao konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da podnosi ostavku na mesto načelnika Gradske uprave Kruševac. Razlog podnošenja ostavke je sukob interesa, sada već bivšeg načelnika, sa funkcijom člana u Republičkoj Izbornoj komisiji.

On se na konferenciji za novinare zahvalio svima u Gradskoj upravi na dobroj saradnji dok je obavljao funkciju načelnika Gradske uprave. Na čelo Gradske uprave je došao prošle godine, nakon smene koalicije DSS,SRS,SPS.

Na njegovo mesto dolazi Goranka Vilimanović, dipl. pravnik, koja se ujedno danas pedstavila novinarima kao novi načelnik GU. (KruNet)

 

Lovci ubijaju pse da ne bi platili članarinu - 07.05.2010.

Lovci u kruševačkom kraju moraju da donesu po dva repa pasa ili mačaka, lisica, kuna ili četiri noge ptica kako bi mogli da se razduže i ne plate mesečnu taksu od 1.000 dinara. Da bi izbegli plaćanje takse, lovci masovno ubijaju pse lutalice i mačke, ali i životinje koje imaju vlasnike i seku im repove.

- Ko svakog meseca ne donese dva repa od pasa ili mačaka ili četiri para nogu od ptica plaća kaznu. S takvim varvarskim ponašanjem ne mogu da se složim i zato nisam ni uplatio članarinu za ovu godinu. Mnogi lovci se snalaze tako što odsecaju repove mrtvim životinjama, a nedavno sam pored Zapadne Morave video živu pticu kojoj je neko odsekao nogu i tako je ostavio. U Kruševcu ima oko 2.000 lovaca i kada bi svako ispoštovao naredbu, mesečno bi trebalo da bude ubijeno 4.000 pasa i mačaka pošto nema toliko predatora - kaže Miroslav Rakić, lovac iz sela Kukljin. On navodi da se pored ubijanja, često događaju i trovanja.

- U moje dvorište je bačena kobasica sa otrovom koju je kuja pojela. Na isti način otrovano je i štene bretonca od pet meseci, ali smo njega spasli. U momentu kada je bačen otrov u dvorištu je bilo petoro dece. Znam i ko je to uradio. U pitanju je čovek iz sela koji već godinama zlostavlja pse i mačke. On ide okolo i ubija ih, a onda repove prodaje lovcima za razduživanje. Protiv njega sam podneo prijavu policiji i Veterinarskoj inspekciji - priča Rakić.

Članovi Lovačkog udruženja „Kruševac“ potvrđuju da zbog razduživanja lovaca najviše stradaju psi i mačke.

Dimitrijević: Ne ubijamo pse
Stojan Dimitrijević, predsednik Lovačkog udruženja „Kruševac“, negira navode lovaca koji tvrde da se masovno ubijaju psi i mačke radi razduživanja.
- Razduživanje je moguće samo sa repovima predatora kao što su lisica, kuna ili divlja mačka i s nogama određenih vrsta ptica koje su štetočine. To se obično radi u rano proleće - kaže Dimitrijević. On navodi da najviše pasa lutalica ima od Jasike do Bele Vode jer ih vlasnici tu izbace iz vozila, ali da ih lovci ne ubijaju.

- Da bi se lovac razdužio, potrebno je da donese rep lisice ili kune, dva repa od psa ili mačke ili četiri para nogu od ptica. Pošto najviše ima pasa, onda ih lovci ubijaju gde stignu. Imao sam situaciju da se lovac razduži sa repom od psa isečenim napola jer niko iz komisije i ne gleda u kesu u kojoj su repovi - priča jedan od lovaca koji je hteo da ostane anoniman.

Lela Bucek, predsednica Organizacije za prava i zaštitu životinja Kruševac, kaže da se ovom udruženju javlja sve više lovaca koji prijavljuju ubijanje i zlostavljanje životinja od svojih kolega.

- Imamo informaciju da pojedini lovci u selu Velika Lomnica pse sakupljaju u ograđeni prostor, a onda ih puštaju u šumu, gde ih masovno odstreljuju. U Aleksandrovcu su krajem prošle godine psi ubijani iz puške i na ulici i po dvorištima i o tome smo poslali dokaze ministarstvu. Pre nekoliko sedmica u naselju Bivolje kuju su vezali sajlom i vukli je po ulici. U istom naselju su prošle godine štenetu od četiri meseca odsekli sve četiri noge do trupa, od čega je uginulo. Mačkama masovno odsecaju repove i uši verovatno zbog razduživanja - kaže Lela Bucek. (Slaviša Milenković )

 

Evakuisan sud u Kruševcu - 06.05.2010.

Zgrada suda u Kruševcu evakuisana je juče zbog amnonimne dojave o postavljenoj bombi, za koju je, nakon uvidjaja, utvrdjeno da je bila lažna, saopšteno je iz lokalne policijske uprave.
Policijskoj upravi u Kruševcu je nepoznata osoba, oko 12 sati, javila da je u zgradi suda postavljena eksplozivna naprava, a službenici Odseka za kriminalističku i protivdiverzionu tehniku, koji su izvšili uvidjaj, utvrdili su da je dojava bila lažna.

Rad Suda u Kruševcu je normalizovan oko 13 sati, navodi se u saopštenju.(KruNet)

 

U svađi izazvala požar - 03.05.2010.

Tokom svađe nekoliko osoba u Kruševcu prošle noći izazvan je požar, ali u tom incidentu nije bilo povređenih, saopštila je danas Policijska uprava u Kruševcu.

U svađi ispred porodične kuće Gvozdena Ilića u ulici Mićuna Pavlovića je juče ujutro oko jedan sat Kruševljanka Lidija A. (33) gađala je zapaljivim sredstvom Aleksandra Đ. (22), promašila ga, ali je zapaljena cirada kojom su bila pokrivena drva, pa je došlo do požara u Ilićevom dvorištu.

Vatrogasci su ugasili požar, a uviđaj su izvršili policajci iz Kruševca.

Protiv Lidije A. biće podneta odgovarajuća prijava, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. (Tanjug)

 

(Ne)zadovoljni radnici u Kruševcu - 02.05.2010.

Iako je bilo planirano da u Kruševcu jučerašnji protest radnika, 1.maja, okupi dosta ljudi i da to bude centralni protest u Srbiji, ipak su sundikalci uspeli da okupe jedva 100-tinak nezadovoljnih radnika.

Dali možemo da tumačimo neodazivanje radnika kao zadovoljni ili ne? Ili se u Srbiji i dalje popularniji izleti i pijanke nego protesti kao u celom savremenom svetu!?

Bilo kako bilo, jučerašnji protest nije bio onakav kakav su zamišljali organizatori, da će biti puno prisutnih jer se održava u gradu koji je nekada bio ponos Jugoslovenske ekonomije.

Iz protesta, što nije došao veliki broj radnika u Kruševcu, lider sindikata Nezavisnost Branislav Čanak se nije obratio okupljenima.

-Na skupu ima najmanje Kruševljana, a više ljudi iz drugih gradova Srbije, a došli smo u njihov grad, to je kao kad biste došli na slavu, a domaćina nema - rekao je Čanak agenciji Beta u Kruševcu na Trgu kosovskih junaka .
-Planirali da Prvi maj obeležimo u Kruševcu jer taj grad ima istorijski značaj kao jedan od jačih industrijskih centara u bivšoj Jugoslaviji- rekao je Čanak i dodao da je namera bila da se iz Kruševca pošalje poruka da je potrebno poboljšati položaj radnika.Izostankom značajnijeg broja Kruševljana i malim brojem prisutnih, prema Čankovom mišljenju, ta sindikalna poruka izgubila je svoj smisao.

Skup je završen protestnom šetnjom glavnom kruševačkom ulicom do Trga fontana. (KruNet)

 

Sunčano tokom praznika - 30.04.2010.

Sindikat Kruševca će tradicionalno i ove godine organizovati proslavu, povodom Prvog maja, na Trgu Kosovskih junaka 30. aprila od 20 sati. U porgramu će učestvovati pobednici takmičenja u Guči, kruševački bendovi, a biće priređen i tradicionalni vatromet.

Sutra, 1. maja, biti sunčano i veoma toplo i idealno za izlazak u prirodu. Temperatura će se kretati od 13 do 27 stepeni i što je najvažnije u subotu kiše neće biti. Medjutim, u nedelju je kiše moguća u popodnevnim časovima, tako da je bolje iskoristiti subotu za ''prvomajski'' izlazak u prirodu.

Slika: Jastrebac

Jugoprevoz će 1. maja, ka omeljenom izletištu Kruševljana, pojačati svoj saobraćaj i u subotu je planirano 9 polazaka ka Jastrebcu. Prvi polazak je u 7:30 sati, dok je poslednji polazak sa Jastrepca u 19:30 sati (tel: ''Jugoprevoza'' je 425-805). Autobusi "Jugoprevoza" će prema drugim pravcima tokom praznika saobraćati prema redu vožnje za nedelju.

1. i 2. maja dežurna apoteka će biti apoteka ''Kedrović'', dok će u ponedeljak dežurati apoteka ''Biljana''. Pošte neće raditi 1. i 2. maja, a Glavna pošta u Kruševcu će dežurati 3. maja do 14 sati. (KruNet)

 

Poginuo biciklista u Nauparu - 30.04.2010.

Jedan biciklista poginuo je na putu kroz selo Naupare, kod Kruševca, saopštila je juče kruševačka policija.
Kako se navodi u saopštenju, nesreća se dogodila kada je vozilo kojim je upravljao Zoran G. iz Naupara udarilo u biciklistu Živorada R. iz tog sela.

Uzroci nesreće se još utvrđuju, navedeno je u saopštenju.(KruNet)

 

Međ. kurs o zaštiti od hemijskog oružja - 29.04.2010.

U Centru za usavršavanje kadrova Atomsko biloško hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu u toku je međunarodni osnovni kurs zaštite od dejstva hemijskog oružja, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Kurs, koji se održava od 26. do 30. aprila, pohađaju polaznici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije posvećen je praktičnom osposobljavanju za upotrebu formacijskih i priručnih sredstava zaštite od dejstva hemijskog oružja.

Pripadnici inostranih oružanih snaga stranih steći će osnovna stručna znanja o efektima, osobinama, tipovima i karakteristikama hemijskog oružja.

Polaznici kursa upoznaće se i sa međunarodnim konvencijama o zabrani hemijskog oružja kao i opremom za zaštitu, detekciju, identifikaciju i dekontaminaciju od dejstava hemijskog oružja, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije. (Tanjug)

 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi - 28.04.2010.

Danas, 28. aprila, u kruševačkom Zdravstvenom centru, održava se akcija ''Njihov osmeh nema cenu'', akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Ova akcija je u organizaciji facebook grupe ''Pomozimo deci oboleloj od bilo koje vrste karcinoma''. Akcija traje do 18 sati.

Ova facebook grupa je nastala, kako kažu osnivači, revolta prema malignim oboljenjima iz jednog jedinog razloga što nam diraju u ono sto mi najviše volimo - u našu decu . Grupa sada ima preko 32 hiljade članova, a čine je kako roditelji obolelih tako i svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu.

Ova grupa se bavi isključivo doniranjem krvi za decu i žele da skupe što više članova i da organizuju makar jednom mesečno ovakve akcije po svim većim gradovima Srbije.

Grupa poziva sve ljude, koji su u mogućnosti, da dođu danas u Kruševačkom Zavodu za transfuziju krvi do 18. časova i podrže ovu humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. (KruNet)

 

Seminar Z.C. Kruševac„Nega stome“ - 23.04.2010.

U petak, 23.aprila, u sali bioskopa Kruševac, od 08:30 do 13:00 časova, će se održati stručno edukativni seminar pod nazivom „Nega stome“, u organizaciji Zdravstvenog centra Kruševac i Stoma sestara Srbije, kome će prisustvovati oko 600 sestara iz cele Srbije.

Specijalni gost seminara biće Prof. dr  Zoran Krivokapić, FRCS, koji će za građanstvo, od 13:30 do 14:30 časova održati predavanje na temu:

“Prevencija, rano otkrivanje, dijagnoza i tretman karcinoma debelog creva“ ,

Od 14:30 Profesor Krivokapić će se svečano otvoriti  Stoma centra, Zdravstvenog centra Kruševac, koji se nalazi na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice, čija će osnovna namena biti edukacija porodica i pacijenata operisanih od karcinoma debelog creva.(Z.C.Kruševac)

 

Edikacija o seoskom turizmu - 21.04.2010.

Turistička organizacija grada Kruševca je 12.aprila započela realizaciju druge faze projekta „Edukacija u seoskom turizmu“.

Prvo predavanje je održano u Kukljinu u saradnji sa MZ Kukljin. Polaznicima predavanja podeljeni su flajeri o seoskom i vinskom turizmu, o čemu je i bilo reči. Predavači, kao i koordinatori za seoski i vinski turizam su Dragana Kostić i Svetlana Bujić. Prisustvovalo je dvadesetak zainteresovanih meštana a sve je medijski propratila Regionalna televizija Kruševac. Predavanju je takođe prisustvovao i član Gradskog veća, Nebojša Jović. Sledeće predavanje je bilo 15.aprila. u Beloj Vodi u 19.00 časova, zatim sinoć u Velikoj Lomnici ( Buci i Bukovica) ,u Žabaru ( Trebotin i Vrbnica) 22.04.2010.god. i ostalim selima Rasinskog okruga.(Turistička organizacija Kruševac)

 

Više đaka u prvi razred - 20.04.2010.

Upis dece u I razred osnovne škole počeo je 1. aprila i trajaće do kraja maja, mada roditelji mogu da svoje dete upišu sve do početka školske godine. U prvi razred kreću mališani rođeni od 1. marta 2003. godine. Besplatne udžbenike dobijaće učenici prvog i drugog razreda.

Na području grada Kruševca ove godine će biti upisano 1345 prvaka, što je više nego prošle, 2009. godine, kada je upisano 1314 deteta. Na području Rasinskog okruga u 2010. godini će biti upisano 2436 mališana, a na nivou cele Srbije će od septembra prvi put u školske klupe ući 79.600 prvaka, odnosno 1.600 mališana više nego prošle godine. (Blic/KruNet)

 

Akcioni plan zapošljavanja za 2010. - 20.04.2010.

Na jučerašnjem sastanku Lokalnog saveta za zapošljavanje, članovi Saveta izjasnili su se pozitivno o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja Grada Kruševca za 2010. godinu.

Odlukom o budžetu Grada Kruševca, za finansiranje aktivne politike zapošljavanja, opredeljeno je 30 miliona dinara. Ova sredstva će se udvostručiti od strane Ministarstva nadležnog za poslove zapošljavanja. Sredstva se raspoređuju na sledeći način:

1. Subvencije za zapošljavanje poslodavcima koji zapošljavaju nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu na novootvorenim radnim mestima u visini od 100.000 dinara. Odvojena sredstva iz budžeta Grada su 7,5 miliona, a ukoliko Ministarstvo odobri ova sredstva će biti 15 miliona dinara. 

2. Podrška samozapošljavanju - sredstva i stručna pomoć koju može da ostvari nezaposleni koji se samozapošljava. Subvencije se odobravaju u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara po korisniku sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Odvojena sredstva su 16 miliona dinara iz budžeta, a ukoliko Ministarstvo odobri ova sredstva će biti 32 miliona dinara.

3. Program "Pripravnici 2010" -  sredstva koja su namenjena licima koja prvi put zasnivaju radni odnos u struci kod poslodavca koji nije iz državnog sektora, a koji su takođe na evidenciji Filijale i imaju preko 35 godina. Subvencije su opredeljene u zavisnosti od stručne spreme, odvojena sredstva iz budžeta Grada su 6,5 miliona, a ukoliko Ministarstvo odobri ova sredstva će biti 13 miliona dinara.

Indikatori uspešnosti će se primenjivati po metodologiji Nacionalne službe za zapošljavanje, sa kojom je Gradska uprava u ovoj oblasti  ostvarila izuzetnu saradnju.Nakon sastanka Lokalnog saveta za zapošljavanje održana je i sednica Gradskog veća na kojoj je utvrđen predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje.Većnici su upoznati i sa informacijom da je Uprava za javni dug (Ministarstvo finansija) odobrila zaduženje Grada Kruševca za planirani iznos od 400 miliona dinara za investiranje kapitalnih investicija planiranih budžetom Grada za 2010. godinu, s obzirom da Grad Kruševac trenutno nema zaduženja po kreditima.Gradsko veće uputiće predlog Skupštini grada,  da razreši zamenika Gradskog javnog pravobranioca Miroslavku Bigović i na ovu funkciju postavi diplomiranog pravnika Svetlanu Cvetković.(Protokol)

 

Klizište u selu Ribare - 18.04.2010.

Klizište u selu Ribare kod Kruševca oštetilo je vodovodnu mrežu. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika za stambeno-komunalne i inspekcijske poslove Miroslava Smiljkovića, vodovod u Ribarima je ugrožen.

- Stanovništvu je pretila zaraza, a snabdevanje vodom problematično je za 200 domaćinstava i mesnu školu u ovom selu sa 130 đaka - kaže Smiljković.
U toku je saniranje oko 70 metara mreže, a danas i sutra biće zamenjene stare azbestne cevi polietilentskim. Lokalna uprava kupila je u materijal vredan 200.000 dinara, a radove besplatno izvode JKP “Vodovod” i i preduzeće “Kruševac put”. (Kurir)

 

Pojačana kontrola policije - 17.04.2010.

Na svim putnim pravcima na teritoriji Rasinskog okruga, u subotu i nedelju, 17. i 18. aprila 2010. godine u vremenu od 22.00 do 04.00 časa, Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave u Kruševcu sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja, a posebna pažnja usmeriće se na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Akcija se sprovodi u cilju povećane bezbednosti saobraćaja, s toga apelujemo na vozače da poštuju pravila i obaveze u saobraćaju, čuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.(saopštenje PU Kruševac)

 

Sa sednice Gradskog veća - 17.04.2010.

Na sednici Gradskog veća utvrđen je predlog Elaborata o opravdanosti davanja u zakup građevinskog zemljišta, neposrednom pogodbom bez naknade. Po dobijanju saglasnosti Vlade, pravo zakupa na parceli koja se nalazi u Industrijskoj zoni steći će privredno društvo "Infoton" d.o.o. koje se bavi proizvodnjom kotlova. Planira se upošljavanje oko 25 lica.

Takođe je utvrđen predlog Odluke o zaduživanju Grada Kruševca za finansiranje infrastrukturnih projekata u iznosu od 4 miliona evra i zaduživanju JKP "Gradska toplana" za finansijsku konsolidaciju preduzeća u iznosu od 2,5 miliona evra.

Gradsko veće raspisalo je Javni konkurs za prikupljanje ponuda za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti održavanja puteva i ulica na teritoriji Grada.

Donet je program budžetskog Fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede u iznosu od 24,7 miliona dinara.

Veće je predložilo Skupštini da prihvati Memorandum o razumevanju o saradnji na realizaciji projekta stambene podrške ugroženim kategorijama stanovništva tokom 2010/2011. godine. Projekat se odnosi na decu bez roditeljskog staranja i mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Raspravljajući o najavljenom stečaju AD "Ciglana", Gradsko veće je usvojilo sledeće saopštenje :

"Ovlašćenja Gradskog veća  u pogledu stečaja preduzeća  ne postoje. Pa i pored toga Gradsko veće smatra da treba  da se oglasi jer se radi o ideji menadžmenta čijom realizacijom se pogoršava socijalna situacija u gradu.

Najavljeni stečaj je ishitren potez i inspirisan je isključivo interesima vlasnika kapitala.

Gradsko veće smatra da treba obezbediti ravnotežu između interesa kapitala  i socijalnog statusa radnika. Zbog toga Gradsko veće smatra da menadžment preduzeća treba da preispita svoju odluku i razmotri druge mogućnosti za izlazak preduzeća iz krize. (Protokol)

 

Sutra akcija prolećnog čišćenja grada - 16.04.2010.

Sutra, 17.04.2010. godine biće sprovedena prolećna akcija čišćenja grada. Akcija će biti sprovedena u organizaciji Grada Kruševca, odseka za inspekcijske poslove Grada Kruševca i JKP "Kruševac". Akcijom će biti obuhvaćeno 12 gradskih mesnih zajednica, dok su seoske mesne zajednice izuzete iz ove akcije.

JKP „Kruševac“ poziva sve građane Kruševca da u subotu od od 08:00h do 12:00h sve nepotrebne stvari (stare aparate, nameštaj, itd), a naročito kabasti otpad (smeće iz vrtova i dvorišta), upakovano u vreće iznesu ispred svojih zgrada i dvorišta i po mogućstvu sortiraju po vrstama otpada (staklo, PVC, hartija, kućni otpad...).Ekipe JKP "KRUŠEVAC" će svojim vozilima isti ukloniti u periodu 09:00h do 16:00h.

JKP „Kruševac“ sprovodi dva puta godišnje akciju velikog čišćenja grada. Cilj ove akcije jeste da građani očiste svoje stanove, dvorišta i ostale pomoćne prostorije i na taj način se oslobode starih stvari i drugog kabastog otpada za koji bi inače morali da plate uslugu uklanjanja. Poslednja akcija čišćenja grada je sprovedena 24. oktobra, a obuhvatila je svih 12 gradskih mesnih zajednica.(KruNet/JKP Kruševac)

 

 

Novi betonski stubovi - 15.04.2010.

Elektrodistribucija Kruševac planira da u saradnji sa Mesnim zajednicama u 7 opština koje pokriva EPS Kruševac postavi ili zameni 3000 novih betonskih stubova za visokonaponsku i niskonaponsku mrežu.

Ova investicija Elektroprivrede Srbije je vredana 158 miliona dinara, a do sada je već ugrađeno oko 300 stubova. (Izvor:D.M.)

 

Istraživanje u Kruševcu - 15.04.2010.

U periodu od 19.04. do 19.05.2010. godine, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Institutom za sociološka istraživanja, na teritoriji Grada Kruševca izvšinje istraživanje tema iz više oblasti:

- rodne ravnopravnosti,

- zaštite čivotne sredine i

- međunarodne saradnje.

Uzorak će činiti građani, nevladin sektor i zaposleni u lokalnim samoupravama.

Obaveštavaju se građani da omoguće anketarima SKGO da nesmetano izvrše ovo ispitivanje. (KruNet)

Uhapšena zbog pokušaja ubistva - 14.04.2010.

Policija je uhapsila Jelenu M. (23) iz Kruševca zbog sumnje da je nožem ubola u ledja Miloša M. (37) iz sela Gornji Stepoš.
Osumnjičenoj je odredjeno zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je izvršila krivično delo ubistvo u pokušaju i biće sprovedena istražnom sudiji Višeg suda u Kruševcu.

Policija ispituje zašto je došlo do napada, koji se dogodo juče oko 16.30 sati, navodi se u saopštenju i dodaje da je Miloš M. teže povredjen.(SMedija)

 

Na posao gradskim prevozom - 12.04.2010.

Lokalni funkcioneri u Kruševcu tvrde da su na vreme predali svoje imovinske karte, a sudeći po njihovim izjavama, bavljenje politikom im se ne isplati. Većina tvrdi da nema ušteđevinu, vozi stare automobile i u dobroj meri zavisi od nasledstva ili pomoći roditelja a neki, poput predsednice Skupštine grada Vesne Vesković, na posao idu autobusom.

Gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović kaže da je na vreme prijavio svoju imovinu, da živi skromno, ali nije želeo da iznosi detalje. Njegovi najbliži saradnici, pak, kažu da nemaju šta da kriju. Vesna Vesković, predsednica Gradske skupštine, ističe da ne raspolaže ni pokretnom ni nepokretnom imovinom.

– Sva zajednička imovina vodi se na supruga, pa je i to jedan od pokazatelja ravnopravnosti polova u Srbiji. Imamo porodičnu kuću u naselju Pejton od 100 kvadrata, koju je suprug nasledio, a u drugoj kući od 120 kvadrata živi sin s porodicom. Pored toga suprug ima i dva hektara šume na Jastrepcu za koju plaća godišnji porez od 77 dinara! Auto koji vozimo je iz 1984. i vodi se na suprugovu sestru koja je invalid. Muž mi je već tri godine bez posla, a ranije je radio u trgovinskom preduzeću „Ravnište“. Nemamo ušteđevinu ni dopunske poslove – ističe Vesna Vesković (DS).

Njen stranački kolega i načelnik Gradske uprave Miloš Jovanović kaže da pre godinu i po dana ne bi imao da prijavi ama baš ništa.
– Pre 16 meseci kupio sam kuću od 70 kvadrata na kredit koji ću otplaćivati u narednih 19 godina. Imam i ševrolet, takođe kupljen na kredit. Ušteđevinu nemam, a da je imam sigurno bih je iskoristio da smanjim kredit – dodaje Jovanović.

I u SPS-u tvrde da su na vreme predali svoje imovinske karte.

– Nemam ništa protiv da funkcioneri prijave svoju imovinu, ali bi trebalo objavljivati samo za one koji imaju veliku imovinu da se građani zapitaju odakle im. Ni meni za neke ljude nije jasno odakle su stekli toliko a imali su istu platu kao i ja. Imam više od 30 godina radnog staža, supruga 17, uvek smo imali solidna primanja, ali je to bilo dovoljno samo da se živi komforno. Na mene se vodi stan, dok supruga ima polovinu stana koji deli sa sestrom. Vozim auto iz 2005. a prodajem „jugo“ starog 20 godina koji nije ni registrovan. Nemam ušteđevinu i puno mi znači kada roditelji, koji su penzioneri, plate mojoj deci ekskurziju – kaže Siniša Maksimović.

Ako je suditi po podacima koje su izneli u javnost, najbogatiji lokalni funkcioner je zamenik gradonačelnika Radoica Milosavljević (SPS). On je suvlasnik porodičnog preduzeća „Sloga“. Živi u kući od 285 kvadrata koja se vodi na firmu dok njegova supruga ima 60.000 evra od dividendi dobijenih iz „Sloge“. Milosavljević tvrdi da je najviše zaradio kada nije bio na funkcijama.

Po mišljenju lokalnih funkcionera, građani veruju imovinskim kartama koje su prijavili.

– Rođena sam u ovom gradu i svi me dobro znaju, tako da nemam potrebu za dodatnim objašnjenjima. Sugrađani me vide kada ujutro na posao idem gradskim autobusom, znaju da ne koristim službeni auto, iako na to imam pravo, i veruju mi – ubeđena je Vesna Vesković.(Slaviša Milenković)

 

Pokrao NIS - 09.04.2010.

Kruševačka policija pritvorila je R. M. (56) zbog sumnje da je proneverio više od pet miliona dinara na benzinskoj stanici Naftne industrije Srbije (NIS) u selu Gornji Stupanj, kod Aleksandrovca.

Policija navodi da je on u protekle četiri godine kao računopolagač na benzinskoj stanici, koristeći gotov novac i čekove, oštetio Naftnu industriju Srbije.

R. M, koji se sumnjiči za krivična dela pronevere i falsifikovanja službene isprave, biće uz krivičnu prijavu priveden nadležnom istražnom sudiji.(GlasJavnosti)

 

Saopštenje iz Edukativnog centra - 08.04.2010.

NVO Edukativni centar Kruševac priključio se akciji više od 100 organizacija i udruženja koje su potpisale INICIJATIVU ZA DIVERZIFIKACIJU BUDŽETSKE LINIJE 481 iz koje se finansiraju nevladine organizacije, političke stranke, verske zajednice i sportska udruženja. Inicijativu je pokrenuo Centar za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda. U inicijativi se od Ministarstva finansija zahteva izmena kontnog plana, kako bi dotacije za političke stranke, verske zajednice, sportska udruženja i nevladine organizacije u užem smislu reči, bile prikazane odvojeno u budžetu. Ovom izmenom obezbedila bi se veća transparentnost budžetskog procesa i jasniji uvid poreskih obveznika u koje svrhe su njihova sredstva upotrebljena. S obzirom da su ove četiri grupe: sportska udruženja, verske zajednice, političke partije i "ostale NVO" svake godine u predlogu budžeta koji usvaja Skupština predstavljene zbirno, kao linija 481, nije moguće proceniti koliko je sredstava Vlada Srbije namenila svakoj od ovih grupa. Ovo je moguće saznati tek po završetku budžetske godine, kroz informacije o izvršenju budžeta, kada je kasno za argumentovanu debatu i javnu raspravu o budžetskim sredstvima planiranim za "dotacije nevladinim organizacijama".

Ovu kampanju iskoristicemo i za inicijativu na nivou našeg grada. Pokušaćemo da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima i medijima utičemo na donosioce odluka u našem gradu, da promene ovu budžetsku liniju već u projekciji narednog budžeta, za 2011-tu godinu.(Edukativni centar)

 

Mladi bez roditeljskog staranja u Beču - 07.04.2010.

Grupa mladih bez roditeljskog staranja iz Kruševca započela je juče posetu glavnom gradu Austrije. Pored dece iz Kruševca tu su još i mladi iz Beograda, Niša, Negotina i Sremskih Karlovaca. Ukupno njih 40 će boraviti u Beču 3 dana, a njihov trodnevni boravak je počeo juče posetom Ambasade Srbije u Beču.

Mladi su dobili priliku da posete glavni grad Austrije putem projekta "Evropa za sve".

Slika: Beč

Putovanje mladih organizovano je zahvaljujući partnerstvu kabineta potpredsednika Vlade Božidara Djelića sa Fondacijom "Telenor", Ministarstvom za rad i Evropskim pokretom u Srbiji. Džeparac mladima za put obezbedila je "Hipo Alpe Adria grupacija", a deci i vaspitačima su uručene platne kartice na iznos od 100 evra.

Tokom trodnevne posete mladi, koji su mahom sve odlični učenici i veliki talenti, obići će muzeje i sva važna zdanja u Beču. (Krunet)

 

Zadržani zbog šverca droge - 06.04.2010.

Policija je tokom vikenda odredila meru zadržavanja za dve osobe, iz Kruševca i Trstenika, osumnjičene za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Kruševačka policija je uhapsila i odredila meru zadržavanja Ivici Popoviću (24) iz Kruševca, osumnjičenog da je u više navrata u proteklom periodu prodavao materiju za koju se sumnja da je heroin raznim osobama među kojima je i T. D. iz Kruševca.

Trstenička policija je odredila meru zadržavanja Ivici Eriću (26) iz Trstenika, kod kojeg je pronađen jedan paketić sa praškastom materijom za koju se sumnja da je heroin, navedeno je u saopštenju.

I Popović i Erić će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Kruševcu.

 

Proslava Vaskrsa - 04.04.2010.

Proslava Vaskrsa u kruševačkim crkvama, počela ponoćnom liturgijom tačno u ponoć, nakon čega je održana Litija od crkve Sv. Đordja i Sv. Cara Lazara ka centru, spomeniku Kosovskih junaka, gde su se dve litije spojile i čestitale jedna drugoj Vaskrs. Nakon čega su deljena vaskršnja jaja.

Jutarnja liturgija je služena od 7 sati u crkvama u Kruševcu i šire. Na vaskršnjim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima je pročitana tradicionalna praznična poslanica patrijarha Irineja i arhijereja SPC sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu. (Izvor: Krunet)

Za svako dete čuvarkuća - 04.04.2010.

Za najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs članice Kola srpskih sestara spremile su vaskršnje poklone za decu bez roditeljskog staranja Doma “Jefimija” u Kruševcu i za stara lica Gerontološkog centra.

- I ove godine svako dete u “Jefimiji” dobiće na Uskrs kutijicu sa crveno ofarbanim jajetom, koje će mu biti čuvarkuća, a uz to idu slatkiši, čokolade, torte... Potom idemo u Gerontološki centar, i to je jedan poseban doživljaj. Tamo nosimo oko 400 komada jaja, sokove i kafu - kazala je predsednica Kola srpskih sestara u Kruševcu Slavica Davidović. (Izvor: Kurir)

 

Sudija dobio 27.000 nerešenih predmeta - 02.04.2010.

U Osnovnom sudu u Kruševcu, nakon reforme sudstva, sudija Dragiša Miljković dobio je čak 27.000 predmeta na izvršenje, pišu beogradski mediji.Nova mreža sudova, uspostavljena 1. januara ove godine, od koje se očekivalo da obezbedi brži put do pravde, stvorila je neverovatan rekord, kako navodi B92. Jednostavnom računicom, dolazi se do podatka da bi ovaj sudija, kada bi cele godine radio bez dana pauze, svakodnevno trebalo da obezbedi izvršenje čak 74 presude, pišu ''Večernje novosti''. Norma za njegove kolege, inače, iznosi oko 30 izvršenja mesečno.

Slika: Sud u Kruševcu

Dragiša Miljković je ranije bio sudija Opštinskog suda u Kruševcu. Nova mreža ga je sada učinila putujućim sudijom, pa je samo dva dana u Kruševcu, a tokom ostalih dana obavlja poslove sudije u sudskim jedinicama u Aleksandrovcu i Varvarinu.

Na osnovu Poslovnika, a bez dozvole predsednika, nisam u mogućnosti da dajem izjave za medije", saopštio je sudija. (Izvor: mediji)

 

Deca bez rod. staranja u Evropu - 30.03.2010.

U okviru projekta Evropa za sve koji realizuje kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića mladi bez roditeljskog staranja iz Kruševca posetiće Beč od 6. do 9. aprila.

Pored mladih iz Kruševca, Beč će posetiti i deca bez roditeljskog staranja iz Beograda, Niša, Negotina i Sremskih Karlovaca.

"Cilj svih u Vladi Srbije je da izgradimo zemlju iz koje nećete ići da živite u Beč, već ćete kada god to poželite moći da skoknete do tamo", kazao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić na jučerasnjem sastanku sa učesnicima puta.

Putovanje u Beč podržali su Telenor fondacija, UniCredit banka, Delta fondacija i Uniqua osiguranje.
Mladi bez roditeljskog staranja obići će sve važnije kulturne i istorijske spomenike u Beču, a predviđen je i prijem u srpskoj ambasadi. Za učesnike putovanja Hypo Alpe Adria banka obezbedila je džeparac od po 100 evra.Poseta Beču je nastavak projekta Evropa za sve, u okviru kojeg je 50 studenata odmah po ukidanju viza 19. decembra obišlo Beč, Berlin, Brisel i Pariz. (Izvor: Emg.rs)

 

Starica izgorela u požaru - 30.03.2010.

Milica Ignjatović (77) izgubila je život u požaru u porodičnoj kući u selu Pasjak kod Kruševca, saopštila je kruševačka policija.

Požar se juče oko ponoći dogodio najverovatnije zbog nepažnje prilikom loženja vatre, a ugasila ga je Vatrogasno-spasilačka jedinica Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu. Uviđaj lica mesta obavili su istražni sudija Višeg suda u Kruševcu i policijski službenici Odeljenja za vanredne situacije u prisustvu zamenika višeg javnog tužioca, navedeno je u saopštenju.(KruNet)

 

„Pauk“ podelio Skupštinu - 29.03.2010.

Odbornici Skupštine grada Kruševca su dozvolu za odnošenje nepropisno parkiranih vozila oduzeli „Komunalcu“ i poverili Javnom preduzeću „Poslovni centar“.
Za ovu odluku, posle duže rasprave, glasalo je 36 odbornika, dok je 25 bilo protiv!
Prema tvrdnji bivšeg gradonačelnika Kruševca Dragana Azdejkovića, „Poslovni centar“ se ovom odlukom finansijski jača, a Javno komunalno slabi, čime se krši i Zakon o budžetu.

- Ovom odlukom Javno komunalno preduzeće ostaje bez važnog prihoda, a favorizuje se da JKP „Poslovni centar“ ojača. Zašto? Zato što je „Poslovni centar“ prošle godine samo od parkinga dobio 24 miliona dinara! On će ove godine samo od „pauka“ dobiti minimum sedam-osam miliona! Osnovna delatnost „Poslovnog centra“, a to je izdavanje poslovnog prostora, nije više najbitnije, već je to podizanje automobila, što je mnogo profitabilnije - kazao je Azdejković.

Da li je u pitanju želja da se objedine poslovi s parkingom i odnošenjem vozila, kako tvrdi većina odbornika, ili se smatra da je „Poslovni centar“ u stanju da uklanja i skupocena vozila, a ne (kao „Komunalac“) samo „jugiće“ i ostalu „boraniju“, ostaje da se vidi.(R. B.)

 

Sat za našu planetu - 27.03.2010.

Srbija se po drugi uključuje u globalnu akciju „Sat za našu planetu 2010“ - Earth Hour 2010!
U subotu, 27.marta 2010. godine u 20:30 časova, ljudi širom sveta će isključiti svetla na jedan sat da bi pokazali kako radeći zajedno možemo napraviti pomak u borbi protiv klimatskih promena. Učešće u akciji u 2010. godini do sada je potvrdilo više od 4.200 gradova u 121 državi. Ovaj broj se iz dana u dan povećava, jer ljudi počinju da uviđaju koliko jedna ovako jednostavna akcija može snažno doprineti promenama svakodnevnih navika ljudi radi očuvanja planete.

,,Sat za našu planetu 2010“ je globalni poziv na akciju svakom pojedincu, svakoj kompaniji i svakoj zajednici, poziv da preuzme odgovornost i uključi se u rad za očuvanje naše zajedničke budućnosti. Akciju može pomoći svako od nas tako što će isključiti svetla u svom domu i kancelariji.

Svaki pojedinac, organizacija, ili grad može dati svoj glas i doprineti jačini ove poruke. Svoj glas za Planetu možete dati na „izborima“ između očuvanja Zemlje i globalnog zagrevanja.(Autor:Z.P.)

 

"Baksuzi" pomažu siromašnu decu - 26.03.2010.

Predsednik Društva baksuza, ugursuza i namćora "Dobra narav" Zvonko Rajković u utorak je u kruševačkom Domu "Pane Đukić Limar" uručio garderobu siromašnoj deci iz desetak osnovnih škola. Pomoć su dobili dečaci i devojčice koje su zbog odličnog škole koje pohađaju uspeha preporučile. Poklone u garderobi dobili su i prve milenijumske trojke u Kruševcu. Po tradiciji, "Dobra narav" obući će i najbolji maturantski par, a od prikupljenog novca će na jesen darivati još 30 kruševačkih đaka, kao i decu u hraniteljskim porodicama. Sredstva su prikupljena 9. marta na slavi Društva "Dobra narav", koja je održana po 81. put. Ove godine garderoba je obezbeđena za više od 100 siromašnih mališana.(izvor: Glas Javnosti)

 

Novac od Telekoma za put Pojate - Čačak - 25.03.2010.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da će država prodati 40% akcija Telekoma.

Od novca, koji će država dobiti prodajom, naveo je Cvetković, biće napravljen specijalni fond, čime će se sprečiti da taj novac ode u tekuću potrošnju umesto u investicije.

Premijer je naveo da će deo novca iz tog fonda biti iskorišćen za izgradnju puteva, za koje nisu obezbedjena sredstva medjunarodnih finansijskih institucija. Jedan od puta koji će se graditi tim novcem je put Čačak - Kruševac - Pojate. (izvor: Tanjug)

 

Biciklisti zabranjen saobraćaj?! - 21.03.2010.

Za razliku od drugih gradova koji se trude da zagađenje vazduha i saobraćajne gužve smanje izmeštanjem saobraćaja van centra grada, u Kruševcu je situacija obrnuta, piše Blic. U Kruševcu, u najužem gradskom jezgru, ako niste znali, zabranjeno je voziti bicikl. Bicikl ne možete voziti u ulicama Pana Đukića, Mirka Tomića, Vece Korčagina, Trgu kosovskih junaka i kod Fontane. Osim biciklama, ova odluka se odnosi i na zaprežna vozila i traktorima.

Zbog ovakve Odluke gradskih vlasti, biciklisti se snalaze na različite načine. Neko gura svoj bicikl, neko vozi po trotoaru, neko zaobilazi pomenute ulice, a većina i nezna za ovo pravilo.

Saobraćajni inženjer iz Direkcije za urbanizam Kruševca Predrag Arsić,kaže za Blic, da biciklistima nije dozvoljeno kretanje u glavnoj ulici jer usporavaju protok saobraćaja.
- Biciklisti zauzimaju deo kolovoza, a najveća smetnja su autobusima koji moraju da ih zaobilaze u ulicama koje nisu dovoljno široke. Vožnja po trotoaru je takođe zabranjena. Koliko sam mogao da primetim, biciklisti baš i ne poštuju odredbe Zakona o saobraćaju jer voze bez reflektujućeg prsluka i po najlošijim vremenskim prilikama - objašnjava Arsić.

Na teritoriji čitavog grada u Kruševcu postoji samo jedna biciklistička staza i to na Jasičkom putu. Predrag Arsić kaže da je u planu izrada još jedne, na Bruskom putu, do naselja Šumice, dok je u gradskim, a pogotovo prigradskim ulicama, to gotovo nemoguće jer su ulice isuviše uske. (Izvor: Slaviša Milenković)

Javna rasprava - 20.03.2010.

Obaveštavamo da će u utorak, 23.03.2010. godine u 12:00 sati - sala 34 u zgradi Gradske uprave, bite održana Javna rasprava o tačkama koje su utvrđene na Gradskom veću, one glase:

1. Predlog Odluke o izmeni Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

2. Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Uvid u predloge Odluka može se izvršiti u kancelariji br. 47 u zgradi Gradske uprave, a poziv za Javnu raspravu upućen je svim javnim preduzećima, mesnim zajednicama, ustanovama i udruženjima na području Grada Kruševca. (Autor: Protokol)

 

Sa sednice Gradskog veća - 19.03.2010.

Na sednici Gradskog veća, koja je održana juče, razmatrani su Izveštaji o poslovanju svih kruševačkih javnih preduzeća za 2009. godinu, kao i Izveštaji Nadzornih odbora ovih preduzeća, koji će se naći pred odbornicima na prvoj narednoj sednici Skupštine grada.

Veće je utvrdilo predloge Rešenja o imenovanju direktora Kruševačkog pozorišta (dosadašnji direktor Branislav Nedić) i v.d. direktora Narodnog univerziteta - dipl. pravnika Miroslava Petrovića. Veće je utvrdilo i predlog Zaključka o prihvatanju Memoranduma o razumevanju između Grada Kruševca, Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, Centra za socijalni rad i Organizacije ASB, koja u ime Evropske unije realizuje projekat "Podrška izbeglicama i interno raseljenim licima u Srbiji".  Predmet Memoranduma je prethodno utvrđivanje međusobnih prava i obaveza potpisnika u postupku izgradnje stambene zgrade sa ukupno 10 stanova za potrebe izbeglica i interno raseljenih lica i socijalno ugroženih lica sa teritorije Grada Kruševca. ASB će obezbediti tehničku i finansijsku podršku u iznosu od 169.000 evra - čiji su izvor finansiranja IPA fondovi, a Grad - građevinsko zemljište sa odgovarajućom komunalnom infrastrukturom i finansijskim učešćem od 3.000 evra.

Gradsko veće je uputilo zahtev Vladi Republike Srbije za preuzimanje osnivačkih prava nad Veterinarskom stanicom Kruševac, čime će se obezbediti očuvanje i nastavak kvalitetnog obavljanja veterinarskih usluga, kao usluga od javnog značaja. (Autor: Protokol)

 

Manadžment 2010. u Kruševcu - 18.03.2010.

U Velikoj sali Doma sindikata u Kruševcu u toku je dvodnevni naučno-nastavni skup pod nazivom ''Manadžment 2010.''. Ovaj skup je organizovan od strane Fakulteta za industrijski menadžment iz Kruševca.

Na skupu je prisutno oko 60-tak naučnih radnika iz zemlje i inostranstva (Bugarske, Češke , Slovačke, BiH...) sa oko 150 naučnih radova koji će biti prezentovani na skupu.

Fakultet za industrijski menadžment je jedini fakultet iz Kruševca , a na osnovu dosadašnjih rezultata je opravdao svoje postojanje u našem visokoobrazovnom sistemu.
Zahvaljujući konceptu studija, Fakultet se zalaže i daje svoj aktivni doprinos uključivanju našeg obrazovnog sistema u evropski sistem obrazovanja, a naučno - nastavni skup je samo potvrda s svim tim zalaganjima.(KruNet)

 

Uhapšeni matičari zbog primanja mita - 17.03.2010.

Policija je u Kruševcu uhapsila osam ljudi, među kojima dve matičarke, osumnjičene da su od Albanaca koji borave u inostranstvu uzimali novac za upis u matične knjige rođenih i izdavanje izvoda i uverenja.

Uhapšeni su matičarke Stana S. (55) i Jasmina F. (33), obe zaposlene u matičnoj službi opštine Prizren, Suva Reka, Orahovac i Gora, koja je trenutno premeštena u Kruševac. Među uhapšenima je i Slavica K. (58), referent za građanska stanja Gradske uprave grada Kruševca, kao i posrednici u izdavanju isprava i upisu u matične knjige rođenih Vukajlo V. (55) i Goran F. (34) i Nebojša P. (41) i Demaj G. (34) i Snežana R. (26).

Matičari i referent su osumnjičeni da su od oktobra 2009. do marta 2010. bilo neposredno ili preko posrednika od više osoba albanske nacionalnosti uzimali od 50 do 100 evra po dokumentu da bi "ubrzali postupak donošenja rešenja o upisu u matične knjige i izdavanje izvoda i uverenja". Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Kruševcu.(Izvor: Beta)

 

Krijumčario poluge zlata - 17.03.2010.

Ćićevačka policija odredila je juče zadržavanje crnogorskom državljaninu Ibrahimu Mujeviću (65) iz Rožaja, zbog sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenja.

Policijska uprava u Kruševcu potvrdila je da su na parkingu benzinske pumpe "Eko" u Pojatu prilikom pregleda vozila pronađene poluge zlata i zlatni novčići ukupne težine 6.514 grama, za koje osumnjičeni Mujević nije posedovao dokumentaciju o poreklu i nabavci. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom istražnom sudiji, potvrdili su u policiji. (Kurir)

 

Kineska robna kuća u hotelu "Evropa" - 16.03.2010.

Restoran hotela "Evropa", koji je pre dve godine zatvoren, promenio je namenu i postao kineska robna kuća. Od aprila 2007. godine vlasnik ovog hotela je "Verano motors". Pre privatizacije, brojni naslednici tražili su od države da se hotel "Evropa" izuzme iz privatizacije. Pored restorana, hotel "Evropa" ima i 35 hotelskih soba. Sad je hotel "Evropa", posle "Trajalove" robne kuće u centru grada, postao drugi veći trgovinski centar kineske robe u Kruševcu. U gradu pod Bagdalom, inače, u poslednjih nekoliko godina otvoreno je na desetine kineskih dućana.(R. B.)

Strategija razvoja Grada - 16.03.2010.

Danas, 16. marta u 12:00 sati - sala Kruševačkog pozorišta, biće održan prvi Forum partnera za izradu stratetegije lokalnog održivog razvoja Grada Kruševca za period 2010. - 2015. godine.

Izrada Strategije lokalnog održivog razvoja se realizuje u okviru programa EXCHANGE - koji finansira Evropska unija.

Osim rukovodstva Grada, prvom Forumu partnera prisustvova}e i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić sa saradnicima.

Sa sednice Gradskog veća - 15.03.2010.

Na sednici Gradskog veća, koja je održana krajem prošle nedelje, usvojen je Izveštaj gradskog Štaba za vanredne situacije o poplavama i klizištima na teritoriji Grada Kruševca, kao i merama za otklanjanje posledica poplava i sanaciju klizišta.

Razmatran je izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji Radarskog centra Kruševac (za 2009. godinu) i Izveštaj o pripremljenosti sistema odbrane od grada za tekuću godinu.

Gradsko veće je predložilo Skupštini dodatne olakšice kod plaćanja naknade u postupku legalizacije, kao i produženje roka u kome će važiti dodatno umanjenje za jednokratno plaćanje naknade, do 1. jula 2010. godine. Do sada prema okvirnoj proceni, za legalizaciju je prijavljeno oko 7.000 bespravno izgrađenih objekata.

Većnici su doneli Odluku o izvođenju radova na krpljenju udarnih rupa u gradu, pri čemu će Odsek za inspekcijske poslove Gradske uprave kontrolisati njihovo izvršenje.

Veće je uputilo Skupštini na razmatranje - Izveštaje ustanova čiji je osnivač Grad, o radu i finansijskom poslovanju za 2009. godinu i usvojilo Izveštaje socijalno-humanitarnih organizacija. Preporuka svim ustanovama je da se maksimalno orijentišu na iznalaženje i korišćenje sopstvenih izvora finansiranja u cilju rasterećenja gradskog budžeta.

Doneta je Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za prikupljanje ponuda za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti održavanja puteva i ulica na teritoriji Grada - za narednih pet godina.

Veće je utvrdilo predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu.

Data je saglasnost na subvencioniranje plaćanja naknade za utrošenu toplotnu energiju za hraniteljske porodice.

Donet je Program unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Kruševca za 2010. godinu, kao i više pojedinačnih akata iz nadležnosti Skupštine.  (Autor: Protokol)

Od danas sedmodnevno sniženje cena - 12.03.2010.

Akcija "Nedelja potrošača" počinje danas u Srbiji sedmodnevnim sniženjem cena za 24 proizvoda u maloprodajnim objektima 11 trgovinskih lanaca širom zemlje.

U Kruševcu će cene biti snižene u trgovinskih kompanija ''Dis'' i 'Maksi''. Među proizvodima na sniženju naći će se instant supe, konditorski proizvodi, sredstva za pranje rublja i sudova, suhomesnati proizvodi, kozmetika, flaširana voda, pivo, sokovi i začini.Ministarstvo trgovine i usluga Srbije je povodom 15. marta - Svetskog dana potrošača, pokrenulo ovu akciju usmerenu na informisanje javnosti o značaju zaštite potrošača i afirmaciju društveno odgovornog poslovanja.

Slika: Dis Market u Kruševcu

Dan potrošača, 15. mart, biće obeležen skupovima i predavanjima o pravima potrošača, a u cilju stvaranja osnove za razvoj integrisanog i efikasnog sistema, saopšteno je iz Ministarstva.

U četvrtak, 18. marta, Ministarstvo će otvoriti Centar za zaštitu potrošača sa kol centrom koji će biti dostupan besplatno svim potrošačima kako bi na što efikasniji način bili rešavani njihovi problemi. (MONDO/KruNet))

Uspešna akcija DS - 12.03.2010.

U sredu, 10.03.2010. godine u Kruševcu, održana je Akcija davanja krvi, inače poslednja u nizu akcija koja je pokrenuta od strane Demokratske omladine na nivou cele Srbije, pod sloganom '' Frka je, sad se pokaži, daj krv! ''. U Kruševačkom Zavodu za transfuziju krvi nisu krili zadovoljstvo zbog velikog broja davalaca, što članova Demokratske omladine i uopšteno članova Demokratske stranke, što građana Kruševca koji su se odazvali pozivu Demokratske omladine. Akciju su, svojim učešćem, podržali i klubovi Demokratske stranke iz Rasinskog okruga, KDO Varvarin i KDO Ćićevac. Akciju je svojim prisustvom upriličio i predsednik Demokratske omladine, Balša Božović, koji je čestitao Demokratskoj omladini Kruševac na odlično organizovanoj akciji i najavio punu podršku u daljem uspešnom radu Demokratske omladine Kruševac. U izjavi za lokalne medije, Balša Božović je rekao da će se Demokratska omladina ovakvim akcijama i u budućnosti truditi da utiče na podizanje nivoa svesti o potrebi za davanjem krvi, promoviše zdrav stil života, unašređuje zdravstvenu kulturu i utiče na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

Legalizacija do četvrtka - 09.03.2010.

Prijave za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata primaće se do četvrtka 11. marta.

Svi oni koji nisu podneli zahtev, a nemaju regulisan status svoje nepokretnosti, treba to da učine do četvrtka.

Sam postupak legalizacije je krajnje uprošćen. Podnosilac zahteva teba do 11. marta da samo podnese zahtev, a sve ostale stvari oko izvodjenja geometra, projekat... može da učini nakon 11. marta. Naime, po podnošenju zahteva u opštini Kruševac, sledi razmatranje istog od strane službenih lica, nakon toga će oni posetiti i proceniti šta je konkretnom objektu potrebno za legalizaciju i dali objekat može da se legalizuje, nakon čega će vlasnik pristupiti prikupljanju potrebne dokumentacije i na kraju legalizovati objekat.

U koliko zgrada nije veća od 100 m2 , gradjani mogu da računaju na popust do 11. marta od 60 %.Pored ovoga, Grad Kruševac je doneo Odluku da i vlasnicima koji imaju i preko 100m2, odnosno od 100 do 250 m2, imaju popust na cenu od 50%. Pored toga, postoji mogućnost plaćanja u 45 mesečnih rata, a svi koji plate u gotovo do 1. aprila, imaju popust od još 50 %.

Grad Kruševac je podeljan 5 zone. Prva zona je najskuplja, dok je legalizacija u petoj zoni besplatna. (KruNet)

Umesto poklona poklonile krv - 08.03.2010.

Sekcija dobrovoljnog davaoca krvi Gradskog odbora crvenog krsta u Kruševcu, organizovala je akciju prikupljanja dragocene tečnosti u hotelu ''Rubin'' , ali za samo žene davaoce.

Akcija je bila jedinstvena u Srbiji , a u Crvenom krstu Kruševac tvrde da je jedinstveno i u Evropi.Ona se već tradicionalno organizuje 29 godina, a prvu ovakvu akciju su pokrenule žene davaoci iz ''14. oktobra''. Ovogodišnjoj akciji povodom prestojećeg Medjunarodnog praznika žena 8. marta, prijavilo se više od 400 žena davalaca krvi. Višestruki davalac krvi Ljiljana Milanović kaže da je ovo prilika da žene pokažu svoju humanost .(Rade Stanković/KruNet)

Žrtvi izvadili zlatne zube - 07.03.2010.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, u optužnici koju je potpisao zamenik Milovan Simić, tereti četvoricu iz Rasinskog okruga za teško razbojništvo, počinjeno novembra 2009. godine nad staricom Vladankom Topalović (69), iz Suvaje kod Varvarina.
Reč je o dvojici Stankovića, Siniši i Srđanu, i Draganu Aleksiću iz istoga mesta (u pritvoru od 29. novembra, odnosno, 2. februara ove godine), i Zlatanu Janićijeviću iz sela Naupara koji se nalazi u bekstvu. Osnovano se sumnja da je pomenuta četvorka “tipovala” nesrećnu Vladanku, jer je bila vremešna i dobrog materijalnog stanja. Oni su 3. novembra minule godine, po prethodnom dogovoru, između 22 i 24 časa iz Suvaje stigli taksijem u Varvarin, u naselje Rasadnik. U kuću usamljene žene su ušli maskirani, kroz prozor. Tokom napada su je udarali po glavi i telu, oteli joj zlatni nakit: minđuše, dva lanca sa privescima, pet burmi, prsten... To im, uz otetih 200 evra i 2.000 dinara, nije bilo dovoljno, pa su joj iz usta povadili i proteze sa zlatnim zubima.
Zatim su ženi skinuli odeću, ruke joj iza leđa vezali kablom, kao i noge, i ostavili je u kupatilu, u dubokoj nesvesti. Srećom, uspela je da, pošto je došla svesti, dozove pomoć.

DELIMIČNO PRIZNAO
OPTUŽENI Srđan Stanković je delimično priznao krivično delo, za koje ga Više tužilaštvo tereti. Treće optuženi Dragan Aleksić je “na dušu” Siniše Stankovića svalio ideju “da nešto ukradu iz kuće starice Vladanke”. Siniša je prvi, kroz prozor, upao u kuću ove žene. U podrumu se snabdeo crnim kožnim rukavicama i ženskom čarapama iste boje. On i Dragan su lica maskirali “fantomkama”, a Srđan i Zlatan kapuljačama.(Z. A.)

Poplave i u Kruševcu - 06.03.2010.

Na teritoriji Kruševca poplavljeno je 1 100 hektara obradivog zemljišta, oštećeno je oko 300 kuća i aktivirano je 21 klizište.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije Kruševca, za otklanjanje posledica klizišta potrebno je oko 300 miliona dinara, za hitnu pomoć ugroženim područjima neophodno je oko četiri miliona dinara, a za sanaciju štete potrebno je oko 11 miliona dinara.Za uređivanje obale Ribarske reke u dužini od šest kilometara biće potrebno oko 20 miliona dinara, dok je za popravku regionalnog puta Kruševac - Niš, u Kaoniku, gde je voda odnela 25 metara potpornog zida, oko tri miliona dinara izdvojilo preduzeće Putevi Srbije.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić danas je u Kruševcu posetio poplavljena područja kako bi se sa lokalnim vlastima dogovorio kako da se preduprede novi problemi tokom najavljenog perioda lošeg vremena."Šteta se u ovom momentu precizno ne može utvrditi. To pokazuje i primer Zaječara gde se voda još iz kuća nije sasvim povukla. Očekujemo da će Vlada izaći u javnost sa okvirnom informacijom o visini štete nastale u poplavama, a premijer Cvetković je već najavio da je ovo početak pomoći ugroženim područjima", rekao je Marić.

Marić je odbio da komentariše optužbe gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića, da je pomoć Zaječaru sa republičkog nivoa kasnila nekoliko dana, rekavši da se on "tom vrstom komentara ne bavi"."Meni je važno da je Sektor za vanredne situacije u Zaječaru uradio odličan posao, da niko nije poginuo, niko nije povređen, i da su ljudi bili u vodi praktično po 24 sata dnevno spasavajući ljude. To je moj posao i to mogu da vam kažem", rekao je Marić.

Gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović rekao je da je lokalna samouprava blagovremeno reagovala i uspela da u velikoj meri zaštiti imovinu, infrastrukturu i građane i najavio da će grad odmah započeti sanaciju Ribarske reke koja je načinila najviše štete u poplavnom talasu.(B92)

Pokušao da ubije prodavca - 05.03.2010.

Petar N. (19) iz sela Donji Krčin kod Varvarina uhapšen je pod sumnjom da je pokušao da ubije Ivana Manaskovskog, radnika prodavnice "Viva" u Kruševcu.

Petar N. je osumnjičen da je 26. februara prilikom pokušaja oružane pljačke te prodavnice u ulici Cara Lazara u grudi ranio Manaskovskog, nanevši mu prostrelnu ranu u grudima, nakon čega je pobegao.

Policija je juče saopštila da se Petru N, osim pokušaja ubistva, na teret stavlja i krivično delo "nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih naprava". On će uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji višeg suda u Kruševcu, navedeno je u saopštenju.

Pčelari sa gradonačelnikom Kruševca - 04.03.2010.

Gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović primio je juče predstavnike Udruženja pčelara iz Kruševca "Dr Bogoljub Konstantinović", kojima su u poseti došli istaknuti naučni radnici u oblasti pčelarstva iz ruske oblasti Rjazanj, sa naučnoistraživačkog instituta "Ribnoj".

Ruska delegacija boravi u Kruševcu od 26.02.2010., obilazi pčelare, a u okviru radne posete je i jučerašnje predavanje u Domu sindikata.

Tokom razgovora, istaknuto je da je prihod na godišnjem nivou od pčelarstva u Srbiji preko 9 miliona evra, a da ovoj grani poljoprivredi nije posvećena dovoljna pažnja.

Slika: gradonačelnik Pavlović sa Udruženjem pčelara i naučnim radnicima iz Rusije

"S obzirom na trenutni status Srbije i izvestan ulazak u EU, treba iskoristiti IPA fondove i kvalitetnim projektima i idejama doći do novca za njihovu realizaciju", istakao je gradonačelnik Pavlović.

Iskustva i informacije razmenjeni tokom ovog boravka u Kruševcu, ruski naučnici objaviće u časopisu "Pčelarstvo". (Protokol)

Pomoć veteranima - 03.03.2010.

Slobodarski pokret Srbije kandidovao je tri projekta kod ministarstva za rad i cocijalna pitanja za poboljšanje boraca, invalida i porodica palih ratnika navodi njegov presednik Velimir Milošević. Za rehabilitaciju boraca Rasinskog okruga u banjama zatraženo je 2,7 miliona dinara i obuhvata evidetiranje 100 najteže obolelih boraca za lečenje u Vrnjačkoj Banji. Drugi pod nazivom ''Kamp veterana i potomaka - 10 godina kasnije'' zamišljen je kao susret veterana, potomaka žrtava, ljudi iz rasejanja i treći projekat se odnosi na skupove, tribine i odavanje pošte palim ratnicima kraj spomen obeležja, i prevashodno na humanitarnu pomoć najugroženijima iz ove populacije. (Z.A.)

Đaci posmatraju Mesec i Mars - 03.03.2010.

Astronomsko društvo „Eureka“, koje će u kruševačkoj gimnaziji početi da radi u subotu,06. marta, omogućiće đacima i građanima, posmatranje zvezdanog neba pomoću teleskopa, kao i detaljnije upoznavanje sa astronomijom.

U najavi je i takmičenje iz astronomije za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola.

U 20 časova, istoga dana, na sportskim terenima iznad bazena, održaće se astronomsko posmatranje noćnog neba, Meseca i Marsa, ali i drugih nebeskih tela. Društvo poziva sve zainteresovane građane da se pridruže ovoj akciji.(KruNet/sajt Gimnazije)

Dojava o bombi lažna - 01.03.2010.

Policija u Kruševcu je danas saopštila da je anonimna telefonska dojava da je u sudu postavljena eksplozivna naprava, bila lažna.
Pripadnici kruševačke policije izvršili su pregled i utvrdili da je dojava bila lažna. Dežurna služba policije u Kruševcu primila je anonimnu telefonsku dojavu danas oko 11 sati o postavljenoj bombi u zgradi suda.

Slika: zgrada Suda

Protivdiverziona i kriminalistička jedinica su evakuisale zgradu suda i nakon detaljnog pregleda svih prostorija utvrdile da je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi bila lažna, navodi se u saopštenju.(KruNet)

Nepoznati pljačkaš ranio prodavca - 28.02.2010.

Ivan Manaskovski (34) iz Kruševca teško je povređen u petak oko 19.45 sati u prodavnici "Viva 92", u Ulici Cara Lazara u Kruševcu, kada je na njega iz pištolja pucao nepoznati razbojnik koji je potom pobegao u nepoznatom pravcu.

Manaskovski je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i zbrinut je u kruševačkoj bolnici.

Kruševačka policija saopštila je juče da traga za nepoznatim počiniocem kojeg sumnjiči za pokušaj teškog ubistva.

- Dok je izlazio iz magacinskog dela objekta, Manaskovski je za prodajnim pultom zatekao NN lice sa pištoljem u ruci kako iz fioke vadi novac. Ovom prilikom NN izvršilac je ispalio hitac u pravcu Manaskovskog i zadao mu prostrelnu ranu u predelu grudnog koša i pobegao sa lica mesta - navodi Policijska uprava u Kruševcu.

Uviđaj su obavili viši javni tužilac i istražni sudija Višeg suda u Kruševcu sa policijskim službenicima PU u Kruševcu.(Glast Javnosti)

Ugroženo pet domaćinstava - 26.02.2010.

Od 55 registrovanih starih klizišta na području grada Kruševca, poplave su aktivirale 14, a proradila su i dva nova, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Kruševca Radoica Milosavljević.
Klizišta su ugrozila uglavnom objekte putne infrastrukture i elektrovodove, a trenutno je ugroženo samo pet domaćinstava, rekao je Milosavljević.

- Sanacija klizišta u ovom trenutku nije realna jer je veoma skupa, koštala bi više od 300 miliona dinara. Grad trenutno nema ta sredstva - tvrdi Milosavljević.
Prema prvim procenama koje su nakon obilaska poplavljenih područja izneli članovi štaba, poplavljeno je oko 1.100 hektara obradivog zemljišta, od čega je 25 odsto zasejano ozimim kulturama.
Od 18. februara do danas u oko 300 domaćinstava poplavljena su dvorišta i ekonomski objekti, a u desetak je voda ušla i u stambeni prostor.

- Procenjujemo da će nam samo za hitnu sanaciju nastalih šteta biti potrebno između dva i četiri miliona dinara, dok se za procenu štete na usevima mora sačekati da se voda povuče i da komisija koja se bavi poljoprivredom pri Štabu na terenu utvrdi stanje useva - kazao je Milosavljević.
Zbog izlivanja Južne Morave i lokalnih vodotokova oštećeno je i više lokalnih puteva, a kiša koja intenzivno pada od juče popodne dodatno je oštetila stari regionalni put preko Đunisa i lokalni put Kaonik-Sušica.
Meštani Đunisa, Kaonika i Brajkovca, gde su zbog izlivanja Južne Morave zagađeni seoskih bunari, i dalje se vodom za piće snabdevaju iz cisterni.(BETA)

Sanacija od posledica poplava - 25.02.2010.

Na jučerašnjem zasedanju gradskog Štaba za odbranu od elementarnih nepogoda, doneta je odluka da se prioritetno sanira i osposobi za saobraćaj lokalni put Kaonik - Sušica, s obzirom da je usled velike količine padavina, najviše oštećen od svih putnih pravaca na kruševačkom području.

Izvođač radova biće "Kruševacput" a.d., a kao privremeno rešenje biće osposobljena jedna traka za odvijanje saobraćaja. Radovi su već počeli juče , a stručni nadzor poveren je JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju".Ekipe rade i na čišćenju propusnih kanala na području Kaonika, Đunisa i poteza Ribarske reke. Nastavlja se i sa sanacijom klizišta u Vrataru, Komoranu i Lazarevcu.

Povodom aktuelne situacije u četvrtak, 25.februara u 11:00 sati u zgradi Gradske uprave, rukovodstvo Grada (gradonačelnik mr Desimir Pavlović i zamenik gradonačelnika Radoica Milosavljević) održaće sastanak sa sekretarima mesnih zajednica.

Na dnevnom redu biće dve teme: aktuelna situacija na terenu i otklanjanje posledica uzrokovanih nedavnim poplavama i sanacija puteva (lokalnih, seoskih i poljskih) u cilju funkcionalnog osposobljavanje za izvođenje predstojećih prolećnih poljoprivrednih radova.(Izvor: Protokol)

Cisterne za tri sela - 24.02.2010.

Poplave u kruševačkom kraju jenjavaju, a najveće posledice je ostavio do sada nezabeleženo visok vodostaj Ribarske reke, rekao nam je u utorak mr Miroslav Smiljković, zamenik komandanta Gradskog štaba za odbranu od elementarnih nepogoda. Bujica je otkinula deo lokalnog puta Kaonik - Sušica, u dužini od tridesetak metara, kuda prolazi i optički kabl, pa će ova popravka, uz potporni zid, biti među prioritetima. Povlače se Zapadna i Južna Morava, ali se tri sela, Kaonik, Đunis i Brajkovac pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni. Uz ekipe stručnjaka, koje prate kretanje vodostaja, i procenjuju stepen oštećenja, na terenu su i ekipe Javnog komunalnog preduzeća, JP „Vodovod“ i mehanizacija „Kruševacputa“, koja raščišćava nanose. (Z. A.)

Prezentacija prostornog plana - 23.02.2010.

U Gradskoj upravi juče je održana prezentacija Koncepta prostornog plana Grada Kruševca. Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik mr Desimir Pavlović, članovi Gradskog veća, predsednik Planske komisije, direktori javnih preduzeća i ustanova i predstavnici Odseka za urbanizam i građevinarstvo. Po proceduri, nakon prezentacije zaseda Planska komisija i pristupa se izradi Nacrta prostornog plana. Orijentacioni rok za završetak Nacrta je kraj marta, odnosno početak aprila. Prezentaciju je pripremilo JP " Direkcija za urbanizam i izgradnju " sa saradnicima, a nosilac izrade je dr Milan Punišić.(Protokol)

Poplavljeno oko 300 hektara oranica - 23.02.2010.

Zbog izlivanja lokalnih vodotokova posle obilnih kiša i naglog topljenja snega, na području Kruševca poplavljeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeno više lokalnih puteva, a proradila su i klizišta u selima Komorane i Kruševica.

Permanentno prateći aktuelnu situaciju izazvanu obilnim padavinama i juče je zasedao gradski štab za elementarne nepogode, kome je predsedavao komandant štaba, zamenik gradonačelnika Radoica Milosavljević.

Prestankom padavina, situacija u kruševačkom kraju se stabilizovala, vodostaj Zapadne Morave je u opadanju, kao i Južne Morave u predelu Ćunisa. Očekivani rečni talas na potezu Bela Voda - Kukljin je zaobišao ovo područje i osim što se izlila manja količina vode na polja, nema većih posledica.

Voda se cisternama dostavlja Kaoniku, Ćunisu i Brajkovcu, a mehanizacija ( JKP " Vodovod " i A. D. Kruševac put) je angažovana na ugroženim područjima u naseljima Kaonik i Veliki Šiqegovac.

Trenutni prioritet je saniranje puta Sušica - Pozlata koji je faktički odsečen poplavama, a optički kabl je pod vodom. Republički organ za vanredne situacije saniraće oštećene delove regionalnog puta Ribare - Kruševac, kod skretanja za Jošje, Golovode i Parunovac. Proradila su klizišta u Komoranu, Srnju, Lazarevcu i Kruševici. Ekipe su na terenu, koje osim ovih, obilaze i područja : Sebečevac, Gari i Parunovac. U odnosu na zatečeno stanje, biće sačinjen predlog mera za sanaciju klizišta.(GlasJavnosti/Protokol)

26. zimski susret učitelja Srbije - 22.02.2010.

Na 26. stručnom skupu učitelja Srbije, koji je u subotu po prvi put bio održan u Kruševcu, učestvovalo je oko 600 prosvetara iz Aleksandrovca, Ćićevca, Brusa, Varvartina, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Podujeva, Blaca, Leposavića, Jošaničke Banje, Gračanice.

Tema skupa bili su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i obrazovni standardi za kraj prvog obrazovnog ciklusa, o čemu je govorio pomoćnik ministra prosvete mr Zoran Kostić. Radni deo skupa, čiji je domaćin bila OŠ "Vuk Karadžić", održan je kroz više naučno-nastavnih radionica radi upoznavanja s novim metodologijama u obrazovnom procesu.(GlasJavnosti)

Poplave u Rasinskom okrugu - 20.02.2010.

U Rasinskom okrugu zbog naglog topljenja snega nabujala Ribarska reka poplavila je oko 100 hektara obradivih površina u kaoničkom kraju, a oštećena su i četiri lokalna puta.

Vodena stihija nije ugrozila kuće, ali je zagadila seoske bunare pa se meštani Kaonika snabdevaju pijaćom vodom sa bunara iz okolnih sela.

Što se samog grada tiče, došlo je do lokalnih poplava, ali one nisu ugrozile kuće. Do poplava je došlo uglavnom zbog zatrpanih odvodnih kanala koji bi trebalo da odvode vodu prema reci. (KruNet)

1,2, 3
  
 
             
2007, KruNet | Marketing | Kontakt
Vrh strane