0Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 

 
  Sadržaj   Kultura - Kruševac  
E-Prodavnica
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Razno
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2010.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Belovodska rozeta Draganu Nedeljkoviću
 
 
22.07.2013.
   
Crtani filmovi


Belovodska rozeta, cvet isklesan u kamenu koji se dodeljuje za ukupni doprinos domaćoj kulturnoj baštini, ove godine dodeljena je Draganu Nedeljkoviću, akademiku, profesoru univerziteta u Beogradu i Nansiju, koji je između ostalog obezbedio više od 150 evropskih stipendija za studente iz Srbije.

Profesor dr Dragan Nedeljković, istaknuti srbista i slavista, profesor Univerziteta u Beogradu, Nansiju i član Akademije nauka u Parizu, dobitnik je ovogodišnje Belovodske rozete, nagrade koja se u selu Bela Voda kod Kruševca više od dve decenije dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.

Pre Nedeljkovića njega kameni cvet koji krasi mnoge naše svetinje, dobili su značajni kulturni i umetnički stvaraoci, među njima i Desanka Maksimović, Matija Bećković, Mladen Srbinović, Stevan Raičković i Emir Kusturica.

Rozetu u kamenu peščaru koja se dodeljuje laureatu, po tradiciji rade najbolji klesari i umetnici na vajarskoj i mozaičarskoj koloniji u okviru "Belovodske rozete", kulturno-umetničke manifestacije koja je ove godine održana 38. put.

Nažalost, dobitnika koji je, između ostalog, obezbedio više od sto pedeset stipendija u Evropi studentima iz Srbije, žitelji sela na levoj obali Zapadne Morave nisu upoznali jer je zbog bolesti sprečen da dođe. Umesto njega, u prepunom amfiteatru na otvorenom, nagradu je primio profesor doktor Miodrag Radović.

Ove godine jedno od umetničkih dela, koja su obogatila zbirku na vajarskom platou, poklonjeno je bratskoj opštini Ljubinje iz Hercegovine.

"Iskreno se nadam da će ta rozeta dolaskom u naš grad, doneti još više druženja, sreće i prijateljstva sa našim dragim Belovođanima, a naravno i narodom iz čitave Srbije", rekla je tom prilikom Desanka Radić, predsednica Kulturno-umetničkog društva iz Ljubinja.

Vešte ruke umetnica slagale su mozaike. Od toga i jedan zajednički kojim su inspirisale najmlađe meštane Bele Vode da tokom završne svečanosti urade sliku od kamena namenjenu u humanitarne svrhe -za lečenje šesnaestogodišnje Nevene Janković iz Žitorađe.

"To je nešto što je tradicionalno kod nas u narodu. Da pomognemo", rekla je Olivera Štrbac, umetnički rukovodilac kolonije mozaičara. "Ovo je naš način i ova deca znaju zašto su ovde."

Danju su stvarali umetnici, a tokom sedam programskih večeri „Belovodske rozete" na bini su se smenjivali izvođači klasične i narodne muzike i najbolja kulturno- umetnička društva iz Rasinskog okruga.

Belovodska rozet

 

   

Foto: svečanost u Beloj vodi

ostale vesti
 
Bookmark and Share
Autor/izvor: RTS
_ vvv


KruNet, 2010. godina
VRH STRANE

Najvesti.com