0Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 

 
  Sadržaj   Kultura - Kruševac  
E-Prodavnica
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Razno
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2010.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Restauracija murala Lazara Vujaklije Kruševcu
 
 
10.06.2013.
   
Crtani filmovi

STRUČNjACI iz Kraljeva, Kruševca i Beograda započeli su prvu restauraciju dragocenog murala "Pesma životu" našeg poznatog umetnika Lazara Vujaklije (1914-1996). Slika koja je nastala davne 1967. godine stradala je usled vremena, a dodatno je oštećena u zemljotresu na Kopaoniku 1973. godine posle čega je nestručnim gletovanjem "zatrpana" ogromna pukotina na muralu.

Vredno Vujaklijino delo oslikano na unutrašnjem zidu hola bioskopa "Kruševac" nastalo je odmah po završetku zgrade. Koloritne figure savremene srpske umetnosti čiji je ovaj autor upečatljiv predstavnik, prostiru se na 16, odnosno 6,5 metara.

- Radimo sve vreme, verujem da ćemo završiti do Vidovdana - priča za "Novosti" istoričar umetnosti Maja Olić, koordinator projekta Kulturnog centra. - U Kruševcu imamo još samo jedan mural od velikog značaja, to je "Obretenje Lazarevo" Milića od Mačve u Domu sindikata, tako da je važno da obnovimo Vujaklijino delo.

Kada je Kopaonik zatresao veliki zemljotres pre tridesetak godina, pukotina se pojavila na kompoziciji, koja stvara najviše problema stručnjacima pri restauraciji i konzervaciji.

- Trenutno radimo na sanaciji pukotine, koju ćemo kao i ceo mural sasvim retuširati - objašnjava za "Novosti" Tijana Petrović, slikar-restaurator iz Beograda. - Majstor je sređujući tu "naprslinu" prešao dobrim delom preko bojenog dela. Imamo fotografije iz perioda kada je "Pesma životu" nastala, tako da ćemo je vratiti u prvobitno stanje.

Slika je jednako zapuštena, koliko i oštećena. Radi se kroz tri etape, a stručnjaci se nadaju da će naredne nedelje preći na restauraciju središnjeg dela kompozicije.

Inicijativa da se obnovi delo Lazara Vujaklije potekla je iz Kulturnog centra, koji uz stručnu pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, mentorstvo Narodnog muzeja Kruševac, profesora hemije rade na obnovi. Direktor KCK Miroslav Smiljković ističe da je cilj restauracije - očuvanje i prezentacija kulturnih vrednosti. Otuda je podrška stigla i od Ministarstva kulture. Oko 624.000 dinara košta kompletna obnova, a grad Kruševac će podržati projekat sa nešto više od 100.000 dinara.

- Imamo veliku ekipu stručnjaka koja zajedno pokušava da dovrši sanaciju slike pre Vidovdana - kaže za "Novosti" Goran Vasić, direktor Narondog muzeja Kruševac. - Ukoliko se renovira Bioskop "Kruševac" kako je planirano, ovaj jedinstven mural će biti stalno dostupan posetiocima.

.

   

Foto: hol bioskopa Kruševac

ostale vesti
 
Bookmark and Share
Autor/izvor: Večernje novosti
_ vvv


KruNet, 2010. godina
VRH STRANE

Najvesti.com