Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 

 
  Sadržaj   Ekonomija - Kruševac  
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2010.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
2.500 radnika radije uzima otpremnine  
 
29.072013.
   

Od ukupno 179 preduzeća u restrukturiranju u Srbiji, Kruševac ih ima sedam. Radnici računaju na socijalni program, jer partnera ili kupaca nema.

VEĆINA kruševačkih preduzeća u restrukturiranju ponudiće se vrlo brzo na prodaju, kako bi se što pre rešio status čak sedam firmi koje upošljavaju oko 2.500 radnika. Zaposleni u sedam kruševačkih preduzeća koja imaju ovaj status, uglavnom su raspoloženi da prihvate socijalni program koji im garantuje 300 evra po godini staža, jer im pronalaženje kupca, strateškog partnera ili eventualno podržavljenje firme izgleda na - dugačkom štapu.

Samo u retkim firmama plate su redovne. Kasne najmanje pola godine, a da bi naplatili zarade, moraće da čekaju prodaju. Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede, ističe da će se među prvima ponuditi HI „Župa“ i IMK „14. oktobar“. Država, kako je rekao, više nema novca za investicije u subvencije, a restrukturiranje mora da se okonča do juna 2014. U Srbiji postoje četiri grupe preduzeća u restrukturiranju. Prva, koja odlaze u stečaj, druga, za prodaju, treća, koja posluju dobro i četvrta - koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom ili su sa teritorije KiM.

- Vlada je usvojila akcioni plan za pravičan socijalni program. Rebalansom budžeta je obezbeđeno 3,7 milijardi dinara za ove potrebe - rekao je Ljubić. - On dodaje da prijavljivanje može praktično odmah da krene.

Kruševac ima čak sedam preduzeća u restrukturiranju, među 179, koliko ih ukupno ima u Srbiji. U Samostalnom sindikatu ističu da su prihvatljivi planovi ubrzane privatizacije i podržavljenje nekadašnjih društvenih preduzeća.

- Ostale mere moraju da budu predmet naknadnih analiza - kaže Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata. - Nosioci privrednog života su upravo preduzeća u restrukturiranju.

U HI „Župa“ se nakon štrajka glađu došlo do dogovora da se zainteresovani prijave za socijalni program, da se zaostale 24 plate podmire od prodaje, koja se, opet, može očekivati već do jeseni. Postoji interesovanje tri kupca za neke od pet imovinskih celina. Nekadašnji gigant IMK „14. oktobar“ pokušava da postane atraktivan budućim kupcima, a pet inostranih delegacija posetilo je fabriku u poslednja dva meseca.

IMK „14. oktobar“ trenutno ima ugovore sa TE KO „Kostolac“, RB „Kolubara“, RTB „Bor“, „Železarom Smederevo“, „Gošom“ FOM. Sačinjen je i reprogram obaveza za utrošenu električnu energiju sa EPS i po predlogu zaključka Vlade, dat je nacrt predloga konverzije potraživanja prema javnim i državnim preduzećima i Poreskoj upravi.

- Preduzimamo sve mere kako bismo uvećali uposlenost - kaže Dragi Nestorović, direktor IMK „14. oktobar“.

Rešavanje statusa čekaju i Fabrika ulja, Pekarsko preduzeće „Branko Perišić“, FAM i „Savremeni dom“. Konfekcija „Zvezda“ nikada nije dobila subvencije. Radnici nisu primili 14 plata i većina bi da uzme socijalni program, jer je neizvesno da li će u novom ciklusu privatizacije, kruševačka preduzeća imati više sreće. U prvim privatizacijama, rezultati su bili poražavajući. Samo u Kruševcu su za poslednjih 10 godina privatizovane 32 firme, a u njih 14 je poništen kupoprodajni ugovor. A među preduzećima u restrukturiranju lošu privatizaciju doživela su pet od sedam preduzeća.

“PETOLETKA“NAJDALjE u pronalaženju kupca među preduzećima u restrukturiranju u Rasinskom okrugu otišli su u „Prvoj petoletki“ iz Trstenika, koja upošljava 4.000 radnika. Beloruska kompanija „Amkodor“ zainteresovana je za kupovinu PPT „Servoupravljači“, PPT „Cilindri“ i TMO i angažovanje 750 radnika. Vrednost investicije o kojoj se govori je oko 14 miliona evra.

 

 

 

 
ostale vesti

Foto: slika proizvodnog radnika

 
 
Bookmark and Share
Autor:S. BABOVIĆ/Večernje Novosti
_ vvv


KruNet, 2010. godina
VRH STRANE