Dobrodošli na www.KruNet.net....Saznajte sve vesti na jednom mestu....WEB DIZAIN....IZRADA WEB PREZENTACIJA....VEĆ OD 60 EVRA....REKLAME NA KruNet-u OD 200 DINARA....Dobrodošli na www.KruNet.net.... OVDE!
 
.::Marketing : : Kontakt::.
 
 

 

 
  Sadržaj   Ekonomija - Kruševac  
KRUŠEVAC
Vesti
Ekonomija
Kultura
Starter / Sport
Priče iz kraja
Info servis
Berza rada
Radio/TV
Vreme
Galerija Kruševac
NetMetar
Plan grada
SRBIJA
Vesti
Kultura
Sport
Vreme
ZABAVA
Zanimljive vesti
Free download
Horoskop 2010.
Horoskop
Rizingerium
Dogodilo se
Kuvar
Šou Biznis
Ljubav i sex
Lepota i zdravlje
Nauka i tehno
Moda
 
Pozitivni bez subvencija  
 
10.06.2013.
   

Kruševački FAM dve godine posle raskida privatizacije čvrsto stoji na nogama. Prosečna plata za 214 radnika 60.000 dinara, sve obaveze se redovno izmiruju

Dve godina nakon što je raskinuta privatizacija Fabrike maziva, koju je svojevremeno kupio Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, ovaj kruševački gigant posluje pozitivno, i to bez dinara državnih subvencija. Rukovodstvo fabrike u restrukturiranju istaklo je da je vraćeno poverenje kupaca i dobavljača, kao i da se sve obaveze redovno izmiruju.

- Trenutno imamo oko 2.000 kupaca, što je za 10 odsto više nego pre raskida privatizacije - iznosi Ljubomir Šubara, zastupnik državnog kapitala. - Redovno se isplaćuju plate, porezi i doprinosi, samo je prošle godine na ime PDV-a plaćeno četiri miliona evra. Ovi rezultati postignuti su bez ijedne subvencije i kredita, zbog čega se i nailazilo na probleme u vezi sa obezbeđivanjem obrtnih sredstava.

Prosečna plata za 214 radnika iznosi 60.000 dinara. FAM je nedavno osvojilo velike zlatne medalje za 10 proizvoda, zlatne medalje za sedam, a Veliki šampionski pehar za vrhunski kvalitete i asortiman proizvoda na 80. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Uvedena je nano tehnologija proizvodnje ulja i maziva.

- Uskoro bi mogli da dobijemo 11 miliona dinara od Fonda za razvoj - napominje Vladica Petrović, generalni direktor FAM-a, dodajući kako će problem dugovanja u vreme kada je FAM bio deo „Nibensa“, morati da se reši u saradnji sa institucijama u državi.

- Za ovu godinu planiramo proizvodnju oko 7.600 tona - iznosi Vladica Petrović, dodajući da postoji mogućnost izlaska na tržišta Zapadne Evrope. - Trenutno izvozimo 27 posto proizvodnje na tržišta Bugarske, Rumunije, Mađarske, Makedonije, Češke, Gane, BiH.

Jedan od problema u poslovanju je što FAM-ovih proizvoda nema na pumpama NIS-a i „Lukoila“, gde je ranije bilo prodavano po 3.000 tona proizvoda. U rukovodstvu smatraju da bi za FAM bilo najbolje kada bi ostao u državnim rukama.

 

 

 
ostale vesti

Foto: logo

 
 
Bookmark and Share
Autor:
_ vvv


KruNet, 2010. godina
VRH STRANE